19 / 04 / 2024

Türkiye evsahibi yapıyor Fransa kapı önüne koyuyor!

Türkiye evsahibi yapıyor Fransa kapı önüne koyuyor!

Türkiye'yi her fırsatta etnik ayrımcılıkla suçlayan Fransa Romanlar'ın çadır kamplarını yıkıp, sınır dışı ediyor



Avrupa Birliği içindeki çifte standart ve ayrımcılık Fransa'da yaşayan Roman göçmenlerin sınırdışı edilmesi ile bir kez daha gündeme geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin geniş çaplı güvenlik kısıtlama politikası çerçevesinde ülkeden sınır dışı edilen Romanlar'a karşı yapılan uygulamalar büyük tepki çekti. Ancak Fransa, uygulamaların süreceğini açıklayarak eylül sonuna kadar 850 Roman'ı daha sınır dışı edeceğini duyurdu. Ülkede yaklaşık 400 bin Roman nüfusu barındıran Fransa, oturma ve çalışma izni olmayan Romanlar'a ait 300 çadır kampının yıkılması için düğmeye bastı. Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefeux, tepkilere boyun eğmeyeceklerini belirterek, "Kararlı ve inatçı şekilde çalışmaları sürdüreceğiz" dedi.

SARKOZY'YE 'IRKÇI' SUÇLAMASI
Sınırdışı edilenlerin geri gelmesini önlemek için de ülkeden çıkartılan Romanlar'ın biyometrik bilgilerini alıp muhafaza etmeyi planlayan Fransa'da bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye geçtiğimiz martta 'Roman açılımı'nı ortaya koyarak çadırda yaşayan ve ev sahibi olmayan Roman vatandaşlarını konut edindirme projesi için düğmeye bastı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen binlerce Roman'a seslenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Roman vatandaşlarını artık çadırda görmek istemediğini belirterek, kendileri için yapılacak konutların örneklerini tanıtmıştı. AB ülkelerinde yükselen ırkçı akım uluslararası kuruluş ve STK'lardan tepki alıyor. Fransız siyasetçiler de Sarkozy'nin uygulamalarını 'ırkçı' olarak tanımladı.

AB yakından izliyor
Avrupa Komisyonu sözcüsü Amelia Torres, Fransa'nın Romanlar'ı sınırdışe etme uygulamasının Komisyon tarafından yakından incelendiğini söyledi. Hıristiyan dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benedict de Vatikan'da yapılan ayin sırasında Fransız hükümetine seslenerek, ülkeyi her türlü etnik grup ve ırka karşı ayrımcılıktan uzaklaşmaya ve daha hoşgörülü olmaya çağırdı.
Sabah/İrfan Donat
 


Geri Dön