27 / 04 / 2024

Türkiye gazbetonda Avrupa lideri!

Türkiye gazbetonda Avrupa lideri!

TGÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Hinginar: "Türkiye gazbeton konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktaydı, 2015 itibaren lider ülke olmanın gururunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu.



Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği’nin 25. Kuruluş Yılı kapsamında İstanbul’da düzenlediği etkinliklerde Türkiye’nin Avrupa gazbeton liderliği hakkında açıklamalarda bulunan TGÜB Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar: “Türkiye, gazbeton alanında dünya standartlarında üretim yapan, önemli Ar-Ge çalışmaları ile inovatif ürünler geliştirebilen, küresel çapta lider ve öncü bir aktör konumunda. Ülkemizin bu noktaya gelmesi uzun yıllara dayanan bilgi, birikim ve dayanışmanın bir sonucudur. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan toplam 13 adet üretim tesisi ile gazbeton sektörü, bugün 5 milyon metreküpe yakın üretim kapasitesi ve 4 milyon metreküp tüketim hacmine ulaşmış durumdadır. Bu rakamlar Türkiye’yi Avrupa’nın lider gazbeton üreticisi yapmaktadır.” dedi.


Gazbetonun 1950’li yıllarda Almanya’dan ithal edilerek kullanıldığına dikkat çeken Hinginar: “Türkiye’deki ilk gazbeton fabrikasının temelleri 1963 yılında atıldı. 1980’lerin sonuna doğru ülkede gazbetonun önemi daha çok anlaşılmaya başlandı ve yeni yatırımcılar gerçekleşti. Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği de bu yıllarda kuruldu. O zamanlarda Türkiye’de üretilen toplam gazbeton miktarı 600 bin metreküp civarındaydı.


Yıllar içinde deprem güvenliği, yangın güvenliği ve ısı yalıtımı konularında ülkemizdeki bilincin artması ve gazbetonun modern dünyanın duvar malzemesi olarak bu alanlarda fark yaratan özelliklerinin anlaşılması ile gazbeton kullanımı da giderek yaygınlaştı, üretici sayısı ve üretim hacmi arttı. 2015 yılı yani TGÜB’ün 25. Kuruluş Yılı itibariyle, Türkiye dünyanın önde gelen üreticilerinden olarak, Avrupa’nın lider gazbeton üreticisi konumuna geldi.


Bu süreçte gazbeton sektörü olarak insanımıza, doğamıza ve ülke ekonomimize önemli katkılar sağladık. Ülkemizde bugüne kadar toplam 50 milyon metreküp gazbeton üretilerek, yaklaşık 4 milyon sağlıklı ve çağdaş yapının inşasında kullanılmıştır. Bu yapıların sağladığı birikimli yakıt tasarrufu ise 20 milyar doların üzerindedir” dedi.


Avrupa liderliği başarısında TGÜB ve üretici firmaların rolünü vurgulayan Hinginar: “Ülkemizde gazbeton sektörünün tüm paydaşları dünya standartları ve üzerinde üretim yapabilmek, inovatif ürünler geliştirebilmek adına önemli çalışmalar yürüttüler. Nitekim bugün Avrupa lideri olmamız tüm bu çalışma ve emeklerin bir meyvesidir. Gerek TGÜB’ün gerekse üretici firmalarımızın en büyük motivasyonu; insanımızın güvenli, sağlıklı ve çağdaş yapılarda yaşamalarıdır. Bundan sonra da çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir” dedi.





TGÜB 25. Kuruluş Yılı Etkinlikleri Yoğun İlgi ile Takip Edildi


TGÜB’ün 25. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında, Avrupa Gazbeton Üreticileri Birliği (EACAA) üyeleri İstanbul’da buluştu. EAACA Yönetim Kurulu ve Teknik Komite toplantıları 17 ve 18 Kasım 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.


TGÜB’ün 25. Kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında, 19 Kasım 2015 Perşembe günü Deniz Müzesi’nde Avrupa Üreticileri Birliği üyelerinin de katılımı ile bir panel ve fotoğraf sergisi düzenlendi.


“Yapılarda Fark Yaratmak” teması ile düzenlenen ilk panelde; yapılarda yangın güvenliği, enerji verimliliği, kent planlaması ve sürdürülebilirlik başta olmak üzere birçok konu, inşaat ve gazbeton sektörünün önde gelen isimleri ile ele alındı.


Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte yürütülen ve 2 yıl süren “Gazbeton malzemelerinin deprem karşısındaki davranışları” konulu araştırmanın sonuçları ise Gazbeton ve Deprem Paneli’nde açıklandı.


Panellerin ardından, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) işbirliğinde düzenlenen, hayata renk katan yapılara dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen “Fark Yaratan Yapılar” konulu Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi Deniz Müzesi’nde yapıldı.


TGÜB 25. Kuruluş Yılı etkinlikleri kapsamında 17 Aralık'ta Ankara’da da bir etkinlik düzenlenecek.



Haber AA'dan tarafından şu şekilde verildi;


Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, "Türkiye gazbeton konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktaydı, 2015 itibaren lider ülke olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi.


İstanbul Deniz Müzesinde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Hinginar, Türkiye'nin gazbeton alanında dünya standartlarında üretim yapan, önemli Ar-Ge çalışmaları ile inovatif ürünler geliştirebilen, küresel çapta lider ve öncü bir aktör konumunda olduğunu belirtti.


 Hinginar, "Ülkemizin bu noktaya gelmesi uzun yıllara dayanan bilgi, birikim ve dayanışmanın bir sonucudur. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yer alan toplam 13 adet üretim tesisi ile gazbeton sektörü, bugün 5 milyon metreküpe yakın üretim kapasitesi ve 4 milyon metreküp tüketim hacmine ulaşmış durumdadır" ifadelerini kullandı. 


Bu rakamların Türkiye'yi Avrupa'nın lider gazbeton üreticisi yaptığını kaydeden Hinginar, gazbeton'un 1950'li yıllarda Almanya'dan ithal edilerek kullanıldığını anlattı.


Hinginar, "Türkiye'deki ilk gazbeton fabrikasının temelleri 1963 yılında atıldı. 1980'lerin sonuna doğru ülkede gazbetonun önemi daha çok anlaşılmaya başlandı ve yeni yatırımcılar gerçekleşti. O zamanlarda Türkiye'de üretilen toplam gazbeton miktarı 600 bin metreküp civarındaydı" diye konuştu.


Deprem güvenliği, yangın güvenliği ve ısı yalıtımı konularında Türkiye'de bilincin arttığını belirten Hinginar, gazbetonun modern dünyanın duvar malzemesi olarak bu alanlarda fark yaratan özelliklerinin anlaşılması ile gazbeton kullanımı da giderek yaygınlaştığını, üretici sayısı ve üretim hacminin arttığını söyledi.


Hinginar, "Bu süreçte gazbeton sektörü olarak insana, doğaya ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladık. Ülkemizde bugüne kadar toplam 50 milyon metreküp gazbeton üretilerek, yaklaşık 4 milyon sağlıklı ve çağdaş yapının inşasında kullanılmıştır. Bu yapıların sağladığı birikimli yakıt tasarrufu ise 20 milyar doların üzerindedir" dedi.


Avrupa liderliği başarısında TGÜB ve üretici firmaların rollerini anlatan Hinginar, "Ülkemizde gazbeton sektörünün tüm paydaşları dünya standartları ve üzerinde üretim yapabilmek, inovatif ürünler geliştirebilmek adına önemli çalışmalar yürüttüler. Nitekim bugün Avrupa lideri olmamız tüm bu çalışma ve emeklerin bir meyvesidir. Bundan sonra da çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir" diye konuştu.


- "Atık malzemelerimiz tekrar üretimde kullanılabilir"

Hinginar, malzemelerinin çevre açısı bakımından geri dönüşüm malzeme olması, atık üretimde tekrardan kullanılabilir malzeme olduğunu ve TGÜB'ün daha az karbon salımı konusunda çok ciddi çalışma yaptığının altını çizdi.


Avrupa Birliği'nde hedeflenen "0'a yakın enerji ile yaşayan binalar" ve pasif evler türü uygulamaların olduğunu söyleyen Hinginar, AB'nin 2020-2030 yılı enerji verimliliği hedeflerinin Türkiye'de gerçekleştirilebilmesi için gazbetonun önemli katkısının olduğuna inandıklarını belirtti.


AA


Geri Dön