20 / 04 / 2024

Türkiye genelinde 99 baraj ve HES açıldı!

Türkiye genelinde 99 baraj ve HES açıldı!

HES düzenlenen törenle hizmete alınıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile düzenlenen törende açılışı yapılan HES ve baraj sayısı 99 olarak açıklandı. Söz konusu tesislerin ekonomiye katkısı 1,1 milyar lira olarak hesaplanıyor.



Türkiye genelinde 39 ilde özel sektör tarafından tamamlanan Hidroelektrik Santraller (HES) düzenlenen törenle hizmete alınıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile düzenlenen törende açılışı yapılan HES ve baraj sayısı 99 olarak açıklandı. Söz konusu tesislerin ekonomiye katkısı 1,1 milyar lira olarak hesaplanıyor.


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği organizasyon  Ankara  Arena Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın yanı sıra Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak törene katılan isimler arasında yer aldı.


Bakan Albayrak’ın açılış konuşmasından sonra kürsüye Cumhurbaşkanı Erdoğan çıktı.


İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkanlar:     

Çınar saldırısı dahi tek başına terörün ve terör karşısında haysiyetli bir duruş sergilemeyenlerin alçak, ahlaksız, karanlık yüzünü göstermeye yeter.


Biz, 780 bin kilometrekarelik bu vatan topraklarını, 78 milyon vatandaşımızı, bu bin 100 tane sözde aydından izin alarak, icazet alarak mı yöneteceğiz? Biz, izni ve görevi milletten aldık. Şimdi de milletin bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz, bunu sonuna kadar da kullanacağız.


39 FARKLI İLDE BULUNUYOR

DSİ verilerine göre özle sektör tarafından son 13 yılda 422 adet HES işletmeye alındı. Bu tesislerin yıllık enerji üretim kapasitesi 40 milyar kilovatsaatin üzerinde. Bugün hizmete alınacak 99 tesisin toplam kurulu gücü 2 bin 200 megavat.


39 farklı ilde faaliyete geçecek olan tesislerin yıllık enerji üretim kapasitesi ise 7 milyar 400 milyon kilovatsaat. Tesislerin ülke ekonomisine yıllık katkısı 1 milyar 100 milyon TL olması bekleniyor.


Hürriyet 


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin yarısını kullandığını, diğer ülkelerde bu oranın çok yüksek olduğunu belirterek,  "Maalesef ülkemizde bedeni bu topraklarda yaşayan ama ruhu bu coğrafyanın, bu milletin tüm birikimine, değerlerine düşman sayıca az fakat sesi çok çıkan bir kesim var. Bunlar buldukları her fırsatta içlerindeki kini, husumeti, çirkinliği ortaya saçıyorlar, dışa yansıtıyorlar. İşte son örneğini pazartesi günü hep birlikte yaşadık. Kendilerine akademisyen diyen bir grup, bir güruh çıkıp alenen terör örgütü yanında saf tutarak devletine ve milletine kin kustu" dedi.


Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen "Kamu- Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin Toplu Açılış Töreni"ne katıldı.


Törende yaptığı konuşmaya salonda ve açılış gerçekleştirilecek illerde bulunan vatandaşları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreni gerçekleştirilen eserlerin hayırlı olmasını diledi.


Erdoğan, "Toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulan bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Sayın Bakanımız ve ekibiyle, iş adamlarımıza, firmalarımıza teşekkür ediyorum. Kalkınan, büyüyen, üreten ve refah düzeyi de buna göre artan Türkiye'nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.


Son yıllarda ülkedeki güven ve istikrar ortamına zarar vermeye yönelik saldırıların ilk hedeflerinden birinin enerji yatırımları olduğuna işaret eden Erdoğan, "Gezi olayları sırasındaki taleplerden biri neydi biliyor musunuz? HES inşaatlarının durdurulmasıydı.17-25 Aralık darbe girişiminde hedef alınan iş adamlarına bakıyoruz, onların da çoğunun ülkemizin enerji yatırımlarında büyük pay sahibi şirketlerin sahipleri olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 200'ten beri gerçekleştirdiği yatırımlara rağmen hidroelektrik enerji potansiyelinin ancak yarısını kullandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Türkiye özellikle 2003 yılından beri gerçekleştirdiği çok büyük yatırımlara rağmen 180 milyar kilovatsaat olarak hesaplanan hidroelektrik potansiyelinin ancak 91 milyar kilovatsaatini, yani yarısını kullanabilmiştir. Bu oran Amerika'da yüzde 86, Japonya'da yüzde 78, Norveç'te yüzde 72'dir. Peki siz bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilmesi için eylem yapıldığını duydunuz mu, gördünüz mü? Bu yatırımları yapan iş adamlarının hedef alındığını duydunuz mu? Elbette göremezsiniz, duyamazsınız. Ben ne gördüm, ne duydum çünkü bu ülkelerde bizdeki gibi kendi ülkesine, kendi milletine husumet besleyen kesimler, onları destekleyen siyasetçiler ve medya kuruluşları bulamazsınız.


Değerli kardeşlerim, maalesef ülkemizde bedeni bu topraklarda yaşayan ama ruhu bu coğrafyanın, bu milletin tüm birikimine, değerlerine düşman sayıca az fakat sesi çok çıkan bir kesim var. Bunlar buldukları her fırsatta içlerindeki kini, husumeti, çirkinliği ortaya saçıyorlar, dışa yansıtıyorlar. İşte son örneğini pazartesi günü hep birlikte yaşadık. Kendilerine 'akademisyen' diyen bir grup, bir güruh çıkıp alenen terör örgütü yanında saf tutarak devletine ve milletine kin kustu." 


AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 99 baraj ve hidroelektirik santralin açılışında konuştu. Cumhurbaşkanı, buradaki konuşmasında skandal bir bildiriye imza atan akademisyenlere sert çıktı: Milletimizin bu mandacı artıklarına hakettikleri cevabı vereceğini biliyorum. 100 yıl önce de aynı zihniyet arz-ı endam etmişti. Milletimiz sayesinde bu mandacı zihniyet mağlup olmuştur.


İşte Erdoğan'ın konuşmasından bazı notlar:

"Kendilerine akademisyen diyen bir güruh devletine ve milletine kin kustu. Bu barajların ne büyük düşmanı bölücü terör örgütüdür. Ve onu destekleyen akademisyenlerdir. 121 bin akademisyenlerden sadece 1100 imzaladı. Benim itirazım farklı düşünmelerine değildir. Buradaki mesele kendilerine akademisyen diyenlerin terör örgütü propagandası yapmasıdır. Kendisine aydın diyen bir grup devletine ve milletine kin kustu. Bu ülkenin birliğine karşı olan herkes bilsin ki bizim karşımızdadır. Biz tek millet olmanın çabasındayız. Biz tek bayrak peşindeyiz. Bu ülkede ikinci bir bayrak olamaz. Elinize silah alıp kurşun sıkmakla terör örgütünün propagandasını yapmak arasında fark yoktur. Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde teröristler polis lojmanlarına, emniyet mensuplarının evlerine saldırdı. Bombalı araçla, roketlerle gerçekleştirilen saldırıda 39 vatandaşımız da yaralandı. Bir polisimiz şehit oldu. Şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyorum".


"BU MANDACI ZİHNİYETİ BİLİYORUZ"

"Kolay değil şehitlerimiz toprağa düşüyor. Toprak şehitlerimizle vatan olmuştur" diyen Erdoğan, "Kendi ülkesine yabancıları davet etmek neyin nesidir? Bu mandacı zihniyeti çok iyi biliyoruz. 100 yıl önce de aynı zihniyet arz-ı endam etmişti. Milletimiz sayesinde bu mandacı zihniyet mağlup olmuştur. Biz sadece ve sadece Allah'ın huzurunda rükuya eğiliriz başka yerde asla. Bu sözde aydınlar aydın değil bunlar karanlıktır. Zira bunların vatan diye bir meselesi yoktur, millet diye meselesi yoktur. Bunlar şu güzel vatanımızı nasıl karıştırırızın peşinde. Bu mesele hak ve özgürlükler meselesi değil, Türkiye'nin bu konularda eksiği yoktur. Milletin varlığına, birliğine yönelik saldırılar karşısında tedbir almak bizim en başta gelen vazifemizdir. Unutulmasın ki devletin olmadığı yerde ne özgürlük, ne demokrasi, ne hak ne hürriyet olur. Kan olur, gözyaşı olur. Güneydoğu Anadolu'da teröristlerin sıkıntıları karşısında vatandaşlarımızın hakkını korumak durumundayız" diye konuştu.


"78 MİLYONA HİZMET VERDİK"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Çözüm sürecine bir yerden geldik. "Milli birlik ve kardeşlik projesi" dedik. Normal zamanda teröristlerden hemen arındırılacak yerler sivil vatandaşlarımıza zarar vermemek için yavaş sürüyor. Biz 780 bin kilometre karelik bu vatan topraklarını, 78 milyon vatandaşımızı sözde aydınlardan icazet alarak mı yönetiriz? Biz izni ve görevi milletimizden aldık. Burada sadece devletin kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğine saygı var. Vatandaşlarımızın tüm haklarına fütursuzca saldırıyorlar. Bunlar Kürt kardeşlerimi temsil etmiyor. Bunlar benim Kürt kardeşlerimin mahremiyetlerini çiğniyor. Kürt Başkan benim vatandaşlarımı sokağa davet etmedi mi? 50 kardeşim ölmedi mi? Yasin Börü'yü bir apartmandan aşağı atarak arabayla çiğnemedi mi? Bunları yaşamadık mı? Yaşadık. Biz 78 milyona hizmet verdik.


"MİLLETİM MANDACI ARTIKLARINA CEVAP VERECEK"

"Bu 99 barajı görüyorsunuz. Ülkemin dört bir yerinde var. Bölücü terör örgütü ve onların siyasi temsilcileri Güneydoğu Anadolu'da baraj istemiyor. Ilısu Barajı için bize yapmadıklarını bırakmadılar. Ama biz yapacağız. Onlar yıkar biz yaparız" diyen Cumhurbaşkanı, "Terör örgütü yanında yer almak için o bildiriye imza atan sözde akademisyenler gibi ruhunuzun kirlenmesi, kararması lazım. Bu mümkün mü? Milletimizin bu mandacı artıklarına hakettikleri cevabı vereceğini biliyorum. İlgili kurumlarımızın da Anayasa'ya göre açık suç teşkil eden bu bildiri karşısında gerekenleri yapacağını biliyorum. Bir kazma kürek eline sen al sen de git orada hendek kaz. Bu partinin mensupları teröristleri hastaneyi ziyaret ediyor" dedi.


"BAZI MEDYA KURULUŞLARI..."

Erdoğan, Sultanahmet'teki saldırı için bazı medya gruplarına da sert çıkarak, "İstanbul'da Sultanahmet Meydanı'nda biri gelip bomba patlatıyor. Turistler hayatını kaybediyor. Bu genel başkanın taktığı nokta yayın yasağı. Fransa'da da bu konuda hassasiyet gösterildi. Benzer konu ülkemizde yaşanınca bu hassasiyeti göremiyoruz. Bazı medya kuruluşları gerçek yüzlerini bir kez daha gösterdi. Fransa'daki Paris saldırında, saldırıyı manşetlerinde benim ülkemdeki bir gazete "Fransa çocuklarına ağlıyor" diye verdi. Benim ülkemdeki olayı "Katliam ülkesi" olarak verdi. Bizim karşımıza objektiflik, terör karşısında ilkeli tutum gibi argümanlarla gelmesin. Paris'te ölenlerin hakları ile İstanbul'da ölenlerin haklarını aynı görmeyen zihniyete sayısız şahit olduk" şeklinde konuştu.




Yeni Şafak



Haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Bakan Albayrak, Arena spor Salonu’nda, "Kamu - Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin Toplu Açılış Töreni"nde yaptığı konuşmada, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakların önemine değindi. Yerli ve yenilenebilir enerjinin arz güvenliği açısından vazgeçilmez olduğunu belirten Albayrak, şunları söyledi:


"2002'de ülkemizde elektrik tüketimi 132 milyar kilovat saatti. 2015 itibarıyla bu rakam yaklaşık iki katına ulaşarak 264 milyar kilovat saate ulaştı. Peki bu artışı biz özellikle Ak Parti iktidarı döneminde nasıl karşıladık? Özellike kurulu gücümüzü 32 bin megavattan bu yıl sonu itibarıyla 73 bin megavata çıkardık. Sanayi, tarım ve hizmet sektörümüz tüm diğer sektörlerimizle hızlı bir şekilde büyürken, kısacası ülkemiz hızlı bir şekilde büyürken, ihtiyaç duyduğu elektriği tüm kamu ve özel bu yatırımlarla karşılamayı başardı."


"Enerji yatırımlarının büyümeye katkısı büyük"


Özel sektörün elektrik üretimindeki payının 2002'de yüzde 32 olduğunu hatırlatan Albayrak, bu oranın bugün yüzde 72'ye yükseldiğini söyledi. Enerji yatırımlarının ülkenin büyümesinde büyük katkılarının olduğunu dile getiren Bakan Albayrak, şöyle devam etti:


"Bu santraller aynı zamanda enerjide dışa bağımlılığımızı ve ekonomiye kaynak oluşturma noktasında da büyük anlam ifade etmektedir. Tabiatımıza zarar vermeden, çevreyi koruyarak ve daha da güzelleştirerek bu adımları atmak ve bu barajları yapıp, santralleri açmak zorundayız. Rüzgar, güneş, hidroelektrik, termik ve nükleer santrallerini yapmak durumundayız. Hem elektrik ihtiyacımızı karşılamak ve enerjide dışa bağımılılığımızı azaltmak için hem de kaynak çeşitliliği için bütün bu kaynaklarımızı kullanmak zorundayız. Önümüze hangi engeller çıkarılırsa çıkarılsın, ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz."


Bakan Albayrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde büyük Türkiye hayalini gerçekleştirmek ve ülkeyi 2023, 2053, 2071 hedeflerine taşımak için bütün enerjileriyle çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.


Milliyet



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



2019'da hidroelektrik enerji üretimini 127 milyar kwh'ye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 99 barajın açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kamu-özel sektör işbirliğiyle, 10 milyar TL'lik yatırımla hayata geçirilen 99 baraj ve hidroelektrik santralin toplu açılışını yaptı. Son yıllarda güven ve istikrar ortamına zarar vermeye yönelik saldırıların ilk hedeflerinden birinin enerji yatırımları olduğunu belirten Erdoğan, "Gezi olayları sırasındaki taleplerden biri HES inşaatlarının durdurulmasıydı. 17-25 Aralık darbe girişiminde hedef alınan işadamlarına bakıyoruz, onların da çoğunun ülkemizin enerji yatırımlarında büyük pay sahibi şirketlerdi" dedi. 2003'ten bu yana yapılan yatırımlara rağmen 180 milyar kw/saat olarak hesaplanan hidroelektrik potansiyelinin ancak yarısının kullanıldığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bu oran Amerika'da yüzde 86, Japonya'da 78, Norveç'te 72'dir. Peki siz bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilmesi için eylem yapıldığını gördünüz mü, duydunuz mu? Bu yatırımları yapan işadamlarının hedef alındığını duydunuz mu? Elbette göremezsiniz, duyamazsınız." 


YEŞİL'İ BİZ DAHA ÇOK SEVERİZ 

"İşadamlarımızı günümüzün alperenleri, akıncıları olarak görüyorum" diyen Erdoğan, "Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretimini 2019'da 127 milyar kilovatsaate ulaştıracağız. Hep beraber, el ele bunu başaracağız. Doğalgazda dışa bağımlı olmamız karşımıza beklenmedik zamanda sorunlar çıkartabiliyor. Bunun için kendi kaynaklarımızı süratle devreye almalıyız. İşadamlarımızdan daha fazla gayret, daha fazla yatırım bekliyorum" açıklamasında bulundu. HES'lerin önüne geçmek isteyen gruplara da seslenen Erdoğan, şöyle konuştu: "Bunlar Greenpeace'ciler hep bir araya gelirler, önünü kesmeye çalışırlar. Yeşili biz, isminde yeşil olanlardan çok daha fazlasıyla severiz. Bu barajlar çevreye farklı güzellikler katar. Kayseri'de Yamula Barajı'nı düşünün. Eskiden birileri 'Kayseri'ye deniz getireceğim' dedi. Onlar getiremedi ama biz Kayseri'ye denizi getirdik. Lafla olmuyor bu işler, attığınız adımlarla oluyor." Erdoğan'ın konuşmasının ardından Artvin, Erzincan, Tokat, Adana, Ardahan, Düzce ve Sakarya'yla canlı bağlantılar kuruldu. 


ÇEVREYİ KORUYARAK YAPIYORUZ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu santrallerin enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını belirterek, "Tabiatımıza zarar vermeden, çevreyi koruyarak ve daha da güzelleştirerek bu adımları atmak ve barajları yapıp santralleri açmak zorundayız" dedi. Albayrak, rüzgâr, güneş, hidroelektrik, termik ve nükleer santrallerini yapmak gerektiğini vurguladı.


HES'LERE TEPKİ YANLIŞ


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES'lerin çevreci olduğunu belirterek, "Tamamen yerli, yenilenebilir, çevreci bir enerji kaynağıdır. Kamuoyunda HES'lere karşı maalesef bir tepki var. Ama bu yanlış" dedi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da 13 yılda enerji sektöründe büyük bir dönüşüm gerçekleştiğini belirtti.



Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 99 baraj ve HES’in toplu  açılış töreninde konuştu. Erdoğan konuşmasında Diyarbakır'daki terör saldırısı için “Saldırıda bir polisimiz ve 5 vatandaşımız hayatını kaybederken 6'sı polis, kalanı sivil 39 vatandaşımız da yaralandı. Çınar saldırısı dahi tek başına terörün alçak, ahlaksız, karanlık yüzünü göstermeye yeter” dedi.

Sözde 'Barış çağrısı' metnine imza atan bin 128 akademisyene yönelik eleştiride bulunan Erdoğan, “Bu güruh çıkıp alenen terör örgütü yanında saf tutarak devletine ve milletine kin kustu. Her ne kadar bu bildiriyi ülkemizdeki 151 bin akademisyenden sadece bin 200'ü imzalamış da olsa ortaya çıkan durum çok düşündürücüdür” diye konuştu. Erdoğan, “Güvenlik kuvvetlerimizin, sivil vatandaşlarımıza zarar vermeme hassasiyetiyle hareket etmeleri bu bölgelerin teröristlerden arındırılması sürecini yavaşlatıyor” açıklamasında bulundu.

 

Çözüm sürecine yönelik açıklamalarda bulunan Erdoğan, isim vermeden HDP'yi eleştirdi ve “Kürtleri temsil diye bir şey yok. Bunu biliniz. Bunlar benim Kürt kardeşlerimi temsil etmiyor. Tam aksine bunlar benim Kürt kardeşlerimin oradaki mahremiyetlerini bile çiğniyor” diye konuştu.

 

İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan canlı bomba saldırısına yönelik konuşan Erdoğan, “Fransa'da terör eylemleri yapıldığında hem bu ülkenin medyası hem de dünya medyası rahatsız edici en küçük bir görüntüyü servis etmeme hassasiyeti göstermişti. Benzer bir hadise ülkemizde yaşanınca bu hassasiyetin zerresini göremiyoruz. İstanbul’daki saldırı sonrasında sergilenen ikiyüzlü tavrı ne ilktir ne de son olacaktır. Bu utanç verici çifte standart insanlık tarihine kara bir leke olarak kaydedilmeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.


Ankara’da görkemli açılış


Baş­kent­te dü­zen­le­nen top­lu açı­lış tö­re­ni­ne Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, Ener­ji Ba­ka­nı Be­rat Al­bay­rak ve Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Bi­na­li Yıl­dı­rım ile di­ğer yet­ki­li­ler ka­tıl­dı.


99 baraja toplu açılış


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arena Spor Salonu’nda 99 baraj ve hidroelektrik santralinin açılışına katıldı.


Baraj ve HES’lerin toplu açılış törenine katılan Erdoğan, PKK’ya yüklendi.  Erdoğan, “Çınar saldırısı terörün ve terör karşısında haysiyetli duruş sergilemeyenlerin alçak, ahlaksız, karanlık yüzünü göstermeye yeter” dedi.


Sözde “Barış çağrısı” metnine imza atanları da eleştiren Erdoğan, “Bu güruh alenen terör örgütü yanında saf tutarak devlete ve millete kin kustu. Bu barajların en büyük düşmanı o güruhtur” diye konuştu.


Bugün Gazetesi



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen ‘Kamu- Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santralı'nın (HES) Toplu Açılış Töreni’ne katıldı. Konuşmasına salonda ve açılış gerçekleştirilecek illerdeki vatandaşları selamlayarak başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreni gerçekleştirilen eserlerin hayırlı olmasını diledi. 


HEDEF İŞADAMLARIYDI

Erdoğan, "Toplam yatırım tutarı 10 milyar lirayı bulan bu eserlerin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Sayın Bakanımız ve ekibiyle, işadamlarımıza, firmalarımıza teşekkür ediyorum. Kalkınan, büyüyen, üreten ve refah düzeyi de buna göre artan Türkiye'nin enerji talebini karşılamak için bu yatırımları kesintisiz olarak sürdürmek mecburiyetindeyiz" dedi. 


Son yıllarda ülkedeki güven ve istikrar ortamına zarar vermeye yönelik saldırıların ilk hedeflerinden birinin enerji yatırımları olduğuna işaret eden Erdoğan, "Gezi olayları sırasındaki taleplerden biri neydi biliyor musunuz? HES inşaatlarının durdurulmasıydı.17-25 Aralık darbe girişiminde hedef alınan işadamlarına bakıyoruz, onların da çoğunun ülkemizin enerji yatırımlarında büyük pay sahibi şirketlerin sahipleri olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. 


POTANSİYELİN ANCAK YARISI 

Erdoğan, 2003'ten beri yapılan yatırımlara rağmen hidroelektrik potansiyelinin ancak yarısını kullandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Türkiye özellikle 2003'ten beri gerçekleştirdiği büyük yatırımlara rağmen 180 milyar kilovatsaat olarak hesaplanan potansiyelin ancak 91 milyar kilovatsaatini kullanabilmiştir. Bu, ABD'de yüzde 86, Japonya'da yüzde 78, Norveç'te yüzde 72'dir. 


KENDİ ÜLKESİNE DÜŞMAN 

Siz bu ülkelerde HES yatırımlarından vazgeçilmesi için eylem yapıldığını duydunuz mu? Bu yatırımları yapan işadamlarının hedef alındığını duydunuz mu? Elbette göremezsiniz. Ben ne gördüm, ne duydum çünkü bu ülkelerde bizdeki gibi kendi ülkesine, husumet besleyen kesimler, onları destekleyen siyasetçi ve medya kuruluşları bulamazsınız.”


‘Parayla olsaydı sana ne ihtiyaç vardı?’ 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, açılışı yapılan baraj ve hidroelektrik santrallarının tamamının Türk mühendisler ve müteahhitlerce özkaynaklarla inşa edildiğini anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık yaptığı dönemde kendisinin Devlet Su İşleri Genel Müdürü olduğunu anımsatan Eroğlu, baraj ve HES'ler için bütçe talep ettiğini, Erdoğan'ın da "Parayla olsaydı sana ne ihtiyaç vardı" dediğini aktardı. Bunun üzerine özel sektörün devreye sokulmasını düşündüklerini anlatan Eroğlu, "Dolayısıyla özel sektörün devreye sokulmasının mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır” ifadelerini kullandı. 


Bebek büyüyor ama hâlâ sizin desteğinize ihtiyaç var

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son 12-13 yılda Türkiye'de enerji sektöründe çok önemli ve büyük bir dönüşüm gerçekleştiğini belirterek, "Bu gelişim ve dönüşümün en önemli unsurlarından biri, özel sektörün büyük bir güven ve inançla yola çıkması, kamunun desteğiyle çok büyük bir yatırım hamlesine girmesidir" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Güler Sabancı, "Bebek doğdu, büyüyor ama hâlâ bakıma ve sizin desteğinize ihtiyacı var. Bu anlamda şahsınızda yaptığınız bu açılış ve başlangıç, tüm emeği geçenlere çok büyük moral olmaktadır" diye konuştu.


Enerjiyi verimli kullanarak her yıl yüzde 20 tasarruf mümkün


Yılda 50 milyar doları bulan enerji ithalatına işaret eden Bakan Albayrak, "Tasarrufla yüzde 20 azaltmak mümkün. Enerji verimliliği en yerli, temiz ve milli kaynak" dedi.


Kurulu gücümüz iki kattan fazla arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 99 baraj ve HES'in toplu açılışında da konuştu. Bakan Albayrak, "Bu santrallar enerjide dışa bağımlılığımızı azaltma noktasında büyük anlam ifade etmektedir. Çevreyi koruyarak ve daha güzelleştirerek bu santralları açmak zorundayız. 2002'de elektrik tüketimi 132 milyar kilovat saatti. 2015 itibarıyla bu 264 milyar kilovat saate ulaştı. Peki bu artışı AK Parti iktidarı döneminde nasıl karşıladık? Özellikle kurulu gücümüzü 32 bin megavattan yıl sonu itibarıyla 73 bin megavata çıkardık" diye konuştu.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da düzenlenen 7. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda da konuştu. Enerji verimliliğinin en yerli, temiz ve milli kaynak olduğunu belirten Bakan Albayrak, "Enerji verimliliği üzerine yaptığımız çalışmalar, enerji harcamalarımızdan en az yüzde 20 oranında tasarruf edebileceğimizi ortaya koyuyor. 50 milyar doları bulan ithalatımız olduğu gerçeğinden hareket edersek bu rakamın büyüklüğünü fark etmiş oluruz" dedi. Albayrak şunları kaydetti: "Her şeyden önce mevcut enerjinin daha verimli kullanılması için seferber olunmalı. Enerjimizin heba olmaması için hepimizin gayret göstermesi gerekiyor. Bu daha kalitesiz ürünler üretmek anlamına gelmiyor. 2002 yılından beri sorunları çözen AK Parti olarak enerji verimliliğiyle de ilgili önemli adımlar attık” dedi.


Yalıtımsız binalara dikkat

Yasal altyapının tamamlanmış olmasına rağmen enerji verimliliğinin yeterince bilinmediğini ifade eden Albayrak, enerji verimliliği ile hem makro hem de mikro ölçekte enerji faturasını düşüreceğini vurgulayarak, "Özellikle elektrikli ev aletlerinin verimli olması ve binalardaki yalıtım önemsenmeli. Yalıtımsız binalar ısıtırken de soğuturken de yalıtımlı binalara göre iki kat enerji tüketiyor" diye konuştu.


Akşam 


Geri Dön