28 / 03 / 2024

Türkiye inşaat sektörü 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor!

Türkiye inşaat sektörü 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor!

Dünyanın önemli gayrimenkul fuarları arasında anılan MIPIM'in, 93 ülkenin potansiyelleriyle, 5 bine yakın üst düzey yatırımcıyı buluşturdu.



İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'yi bu yıl daha iyi tanıtmak adına Fransa'da önemli projelerin sunulduğunu ifade etti. Bu yıl MIPIM'de ilklerin yaşandığını bildiren Çağlar, "Büyük projeler, 430 metrekarelik Türkiye pavilyonuna ek olarak açılışını yaptığımız fuarın girişindeki 300 metrekarelik İstanbul çadırında tanıtıldı'' dedi. 



Yaşayan İstanbul Maketi'nin, bu yıl MIPIM'in baş aktörü olduğunu ifade eden İbrahim Çağlar, 1/1000 ölçekli maketin, dijital devrime uygun ses ve görüntü efektleriyle İstanbul'u sergilediğini belirtti. 8 bin 500 yıllık tarih, altyapı ve gayrimenkul alanlarındaki projelerin de 96 metrekarelik bu makette sergilendiği bügisini veren Çağlar, "Attığımız bu önemli adım sadece MIPIM'le sınırlı değil. Kolayca sökülüp takılabilen maketimiz, bundan sonra da İstanbul'u tanıtmaya ve sergilemeye devam edecek. 

İstanbul büyüdükçe bu maket de büyüyecek ve yeni projeleri tanıtacak" diye konuştu. Çağlar, bu çalışmaların önümüzdeki yıllarda, MIPIM'in İstanbul'da yapılmasına yönelik girişimlerin sonuç vermesini de sağlayacağını iletti. 



İnşaat sektörünün açtığı yeni istihdam alanları, ihracata olan katkısı, uluslararası yatırımları ve teknoloji transferindeki rolüyle, dünyada ekonomik gelişmenin manivelası olduğunu öne süren İbrahim Çağlar, "Günümüzde kentleşme hızı, nüfus artışı, altyapı-üst yapı yatırımları, konut ve işyeri talepleri açısından hangi ülkede veya piyasada yükseliş varsa yatırımcılar oraya yöneliyor. Bu durum, Türkiye'ye de yeni ve büyük fırsatlar sunuyor" şeklinde konuştu.



2014'te küresel pazara 505 proje sunuldu 

Türkiye inşaat sektörünün, 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığını kaydeden İbrahim Çağlar, sadece yurtiçine değil dünyaya da kaliteli yapılar kazandırıldığına değindi. Sektörün son yıllarda kayda değer mesafe kat ettiğini vurgulayan Çağlar, özellikle firmaların artan deneyiminin küresel ölçekte yapılan işlerde kendisini gösterdiğini söyledi. Çağlar, şöyle devam etti: "Bugün, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketinin 42'si Türk firması ve 104 ülkede 300 milyar dolarlık yatırımımız var. 2010'dan bu yana yurtdışında her yıl 500 proje gerçekleştirildi. 



Sadece 2014'te dünyanın değişik yerlerindeki 22.5 milyar dolarlık 505 proje hayata geçirildi." Türkiye'nin, inşaat ve gayrimenkul sektörü açısından dünyanın önemli yatırım ve iş yapma alanı olduğunu aktaran İbrahim Çağlar, son yıllarda Türkiye'de her yü ortalama 1 müyonun üzerinde konutun el değiştirdiğine dikkat çekti. 2009 yılında 550 bin konut satıldığını bildiren Çağlar, 2014 yılında ise bu rakamın 1 milyon 200 bine yaklaştığını dile getirdi. Satışı yapılan bu konutların, 541 bininin yeni konutlardan oluştuğunu kaydeden Çağlar, "İdari ve yasal düzenlemelerle çeşitli kolaylıklar sağlanmasının ardından konut piyasasında yabancıların talebi de önemli ölçüde arttı. 2014'te, yabancılara konut satışı geçen yıla göre yüzde 55'in üzerinde artarak, 19 bin konuta ulaştı" ifadelerini kullandı. 



100 milyar dolar yatırım yapılacak 


İbrahim Çağlar, konut piyasasının balon olmasının yanı sıra yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Talepteki bu hareketlilik ve canlılığın, önümüzdeki yıllarda yatırımlara ivme kazan- Çağlar, özellikle İstanbul ve yakın dırmaya devam edeceğini ileten çevresinde yoğunlaşan altyapı ve Çağlar, bu yıl sektörde yaklaşık ulaştırma projelerinin, bölgesel ve 100 milyar dolarlık yatırım yapı- küresel ölçekli yatırımlar şeklinde lacağını öngördü. Çağlar, "Öte yan- öne çıktığını söyledi. Çağlar, "Budan kentsel yenileme ve dönüşüm nunla birlikte, yatırım bedeli 60 projeleriyle, önümüzdeki 20 yılda milyar dolara ulaşan; Kanal İstan7 milyon bina da yenilenmiş ola- bul, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü cak. Sadece bu kapsamda yapıla- Köprü, Avrasya Tüp Geçişi, Körcak harcamaların toplam tutarı ise fez Geçiş,  Marmaray  projeleri kı400 müyar dolar civarında" dedi. talar arasındaki lojistik ve ulaşım Biten ve devam eden projelerin imkanlarını ve yatırım potansiyelinşaat sektöründeki gelişmeleri lerini ileriye taşıyor" dedi.


Dünya


Geri Dön