26 / 04 / 2024

Türkiye konuta güveniyor!

Türkiye konuta güveniyor!

Türkiye genelinde kasım ayında 132 bin 655 konut satıldı. Tüm zamanların en yüksek kasım ayı satışı gerçekleşirken aynı zamanda ‘konut kredi’li satışlarda da 48 bin 941 adetle rekor yaşanıyor.



Türkiye genelinde kasım ayında 132 bin 655 konut satıldı. Tüm zamanların en yüksek kasım ayı satışı gerçekleşirken aynı zamanda ‘konut kredi’li satışlarda da 48 bin 941 adetle rekor yaşanıyor


Türkiye genelinde konut satışları üst üste rekor kırmayı sürdürüyor. Gayrimenkul sektörünün artan yatırımları, düşen konut kredisi faizleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın döviz bozdurma çağrısı ile firmaların kendi bünyelerinde yaptıkları kampanyalar talebin alıma dönüşmesine destek veriyor. Özellikle yüzde 1’in altını gören konut kredisi faiz oranları ve firmaların yıl içinde yaptığı kampanyalarla artan satışlar tüm zamanların kasım ayı satış rekorunu da getirdi. Türkiye genelinde kasım ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.1 artarak 132 bin 655 adet oldu. Böylece ilk 11 ayda 1 milyon 198 bin 740 konut satılmış oldu. Aralık ayında ise 100 bin konut daha satılırsa Cumhuriyet tarihinin en büyük konut satışı gerçekleşmiş olacak.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış verilerine göre, ipotekli satış olarak bilinen banka kredili satışlar, 15 Temmuz darbe girişimi ardından firmaların kendi bünyesinde, bankaların ise arka arkaya konut kredisi faizlerini 1’in altına çekmesiyle yükselmeye başladı. Yaklaşık üç ay önce 1.20 seviyelerine kadar çıkan 120 ay vadeli faiz oranı, iki ay içinde 0.90-0.95’i gördü. Bu nedenle talepler de alıma döndü.


‘İhtiyacı olan aldı’


 Türkiye konuta güveniyor!


Türkiye genelinde ipotekli konut satışı olarak bilinen banka kredili satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 oranında artış göstererek 48 bin 941 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti. DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, ipotekli satışların artmasının aynı zamanda ihtiyacı olanların da alım yaptığını gösterdiğini belirterek, “Sadece yatırım yapan değil. Her kesimden talep var, alım var. Türkiye’de şartlar ne olursa olsun insanlar konuta güveniyor. Ne kadar olumsuz hava oluşturulmaya çalışılsa da her yıl büyüyoruz” dedi.


‘Vatandaş güveniyor’


 Türkiye konuta güveniyor!


Ortaya çıkan satış rakamlarının ‘vatandaşın ülkeye ve geleceğe güvenini’ gösterdiğine dikkat çeken Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Ülkeye güven olmasaydı kimse konut almazdı. Terör olayları, dolar manipülasyonlarına rağmen bu alım gerçekleşiyorsa güven tamdır. Son günlerde yaşanan konut fiyatları düştü mü düşmedi mi sorularına da cevap olmuş oldu. Ardı ardına rekorların kırıldığı bir ortamda konut fiyatlarının düşmesine imkan yok. Demek ki insanlarımız da böyle düşünüyor. Konut kredi faizleri biraz daha düşse daha iyi olacak ama mevcut seviyesi de cazip. Biz firmalar da kampanyalarla alma teşvikini geliştirmiş oluyoruz ve karşılık buluyoruz” diye konuştu.


İnşaatta 2016 rekoru artık kesin



Türkiye konuta güveniyor!


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kasım ayı satışlarıyla birlikte 2016 yılında yeni bir rekorun göründüğünü belirterek, “Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu, siyasi ve ekonomik darbelerin el birliği ile aşılabileceği Kasım 2016’da açıklanan konut satışlarıyla bir kez daha ortaya konuldu. Yılın ilk 11 ayında ulaşılan toplam 1 milyon 199 bin adetlik satış rakamı, 2015’te gerçekleşen 1 milyon 289 bin adetlik toplam satışı rahatlıkla geçeceğimizi ve yeni bir rekor kıracağımızı kesinleştirdi. Bu kapsamda Aralık 2016 döneminde de yaklaşık 150 bin adetlik satışın gerçekleşmesini ve 2016 yılı toplam satış adedinin yaklaşık 1 milyon 350 bin adet olmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Türkiye’nin sağlamlığını gösterdi


Türkiye konuta güveniyor!


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, ülke içinde yaşanan terör olayları, ‘dış kaynaklı ekonomik yıpratma çabaları’ sonrasında Türkiye’nin ne kadar sağlam olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Kuzu, “Gayrimenkul sektörü, yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen 2016’yı beklenen düzeyde geçirmeye devam ediyor. Küresel ve ekonomik faktörler Türkiye ekonomisini etkiledi fakat zamanında yapılan reformlar ve güçlü ekonomik yapı ile sektörde hareketlilik sürdü” dedi.


Kentsel dönüşümde cömert davranmalıyız


 Türkiye konuta güveniyor!


Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme yeni bir yön vermek üzere harekete geçtiklerini belirterek, “Kentsel dönüşümde yapılması gerekenler, kamu arazilerinin bu işlere tahsis edilmesi, rezerv alan olarak kullanılması. Elimizde bulunan kamuya ait rezerv alanları belediyelere, kamuya tahsis etme noktasında biraz cömert davranmamız lazım” dedi.


Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümle ilgili ilk çalışmaların 2012’de çıkarılan yasayla başladığını anımsatarak, “4 yıl içerisinde ulaşabildiğimiz sayı belli, biz bunu yeterli görmüyoruz. Çok daha hızlandırmak gerekir” diye konuştu.


Özhaseki, geçen 4 yıllık süreçte dönüşüm çalışmalarında aksayan noktaları belirlediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


“Belediyeler bir yerde insanlara ev verirken, hiç para almadan bunu yapmayı tercih ediyorlar. İnsanlar da zaten aynı semtten ve para vermeden ev sahibi olmak istiyorlar. Yani ‘60 yıllık evimi vereyim, yerine bir lira benden almadan tertemiz yeni ev ver’ isteğinde bulunuyorlar. Böyle bir mantıkla gidilince haliyle belediyeler yoğunlukları arttırıyorlar.”


Özhaseki, bunun İstanbul özelinde bakıldığında ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkati çekerek, “İstanbul’un zaten trafiği, yeşil alanları, sosyal donatı denilen okul, Hastane gibi insanların topluca kullanabileceği alanları biraz sıkıntılı olarak gözükürken, şimdi siz evleri, konutları iki misline çıkarıyorsunuz ama zaten  sıkıntılı olan sosyal donatı olduğu yerde sayıyor. Bu hayatı çekilmez hale getirir. Perişan eder” diye konuştu.


Finans Merkezi hızlanıyor


Türkiye konuta güveniyor!


İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Koordinasyon Kurulu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli başkanlığında toplandı. Başbakan Yardımcılığı makamından yapılan açıklamaya göre, Başbakanlık Genelgesi ile oluşturulan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Koordinasyon Kurulu, ilk kez toplandı ve İFM’nin fiziki ve yasal alt yapısının  oluşturulmasına yönelik çalışmalar değerlendirildi. 


Başbakan Yardımcıları Canikli başkanlığında yapılan toplantıda ele alınan konulara ilişkin şu bilgilere yer verildi:


“İFM’nin inşası ile ilgili çalışmalar gözden geçirilmiş, konu ile ilgili  TOKİ  Başkanlığı tarafından bir sunum yapılmıştır. Bu kapsamda İFM’de yer alan kuruluş ve bankaların yapacakları işlemlerin aylık periyotlarla izlenmesine karar verilmiştir. İFM Kanun Tasarısının hazırlanması için yapılan ön çalışmalar gözden geçirilmiş, konuyla ilgili Maliye Bakanlığı bir sunum yapmıştır. İlgili kurum ve kuruluşların yasal düzenleme ile ilgili çalışmalarını ocak ayı sonuna kadar tamamlayarak ikinci koordinasyon kurulu toplantısında sunuma hazır hale getirilmesi kararlaştırılmıştır.”


Milliyet



Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


Bir yandan terör saldırıları, diğer yandan “Konutta kriz var, fiyatlar düşüyor” şeklindeki algı operasyonları sonuçsuz kaldı. Kasımda konut satışı yüzde 25 arttı.


Kur operasyonu ile hedefine ulaşamayan kriz lobisinin kasımda hedef tahtasına oturttuğu konut sektöründe gerçekleşen satışlar, ekonomiye güveni bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, konut satışları kasımda, 2015'in aynı dönemine göre yüzde 25.1 artarak 132 bin 655'e ulaştı.


11 AYDA 1.2 MİLYON KONUT SATILDI

Aylık bazda 11 ayın en yüksek satış rakamına ulaşılırken, yılın 11 ayında ise satışlar yüzde 4.5 artarak 1 milyon 200 bine çıktı. Konut satışlarında kasım ayında yaşanan yükselişte bankaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla aylık faizleri yüzde 1'in altına çekmesi, hükümetin sektöre yönelik teşvikleri ve esnek ödemeli kampanyaları etkili oldu. Ayrıca, son dönemde döviz bozduran vatandaşın bu parayı konut yatırımına çevirdiği belirtiliyor.


TARİHİ REKOR YOLDA

Sektörün önde gelen oyuncuları bu sonuçların yıl sonu için hedeflenen ve tarihi rekor olan 1 milyon 300 bin adetlik satış hedefine rahatlıkla ulaşılacağını gösterdiğini söyledi. Öte yandan faizdeki düşüşün etkisiyle, ipotekli konut satışları yüzde 71.4 arttı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ise yüzde 24.5 artarak 63 bin 467 oldu.


'BALON VAR' DİYENE CEVAP


 İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım: Aralık ayında da en az 100 bin satış olacağını ve konutta yeni bir tarihi rekor kırılacağını düşünüyorum. Yılı 1 milyon 300 bin ila 1 milyon 350 bin arasında bir rakamda kapatırız 


 KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik: Özellikle son 2 ayda yüzde 25'in üzerindeki artışta Cumhurbaşkanımızın çağrısı sonrası kredi faiz oranlarının düşmesinin yüzde 100 etkisi oldu 


 Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Bu sonuçlara göre konutta fiyatların düşmesi de gerçekçi bir yaklaşım değil. Talebin yüksek olduğu ortamda fiyatlar artar. 


 Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz: Bu rakamlar 'balon var' diyenlere güzel bir yanıt oldu. Geçen yılki rekoru kıracağız. Vatandaşımız adeta konuta hücum etti. 


 Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: Vatandaşlara sunulan güç birliği kampanyası ve uygun ödeme koşulları durgunluğun kısa sürmesini sağladı. Sektör aralıkta da yükselişini hız kesmeden sürdürür.


Sabah


Haber Yeni Şafak'ta şöyle yer aldı:


Türkiye genelinde konut satışları 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 132 bin 655 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti.


Kasım ayında Türkiye genelinde toplam konut satışı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 artarak 132 bin 655 adete yükseldi. Yıl genelinde satılan konut satışı da bir önceki yılın rekoruna şimdiden yaklaşarak 1 milyon 198 bin 700 adete ulaştı. Kasım ayında İstanbul 22 bin 499 konut satışı ve yüzde 17 ile en yüksek paya sahip oldu. İpotekli konut satışları 2016 Kasım ayında 48 bin 941 olarak gerçekleşti. Diğer satış türlerinde ise satış sayısı 83 bin 714 oldu.


63 bin 467'si yeni konut

İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,5 artarak 63 bin 467, ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artış göstererek 69 bin 188 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 1 773 oldu. Kasım ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 285 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 236 konutla Suudi Arabistan, 212 konutla Kuveyt, 107 konutla Rusya Federasyonu ve 91 konutla Afganistan izledi.


Yeni Şafak


Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı:


Türkiye genelinde kasımda 132 bin 655 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 1,8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25,1 oldu, ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 arttı. 



Konut satış istatistikleri... 

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde kasımda satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 1,8, geçen yıla göre de yüzde 25,1 artarak 132 bin 655 oldu. İstanbul 22 bin 499 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 17) sahip oldu. 


İstanbul ilk sırada yer aldı 

TÜRKİYE genelinde ipotekli konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artarak 48 bin 941 'e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 8 bin 949 konut satışı ve yüzde 18,3 payla her zaman olduğu gibi ilk sırayı aldı.



İpotekli konut satışında yüzde 71,4 artış yaşandı 

TÜRKİYE genelinde kasımda 132 bin 655 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre vaizde 1,8, geçen yılın aynı ayına göre de vaizde 25,1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜÎK), kasım ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde kasımda satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 1,8, geçen yılın aynı ayına göre de vaizde 25.1artarak 132 bin 655 oldu. İstanbul 22 bin 499 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 17) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 15 bin 302 konut satışıyla (yüzde 11,5) Ankara, 7 bin 891 konut satışıyla (yüzde 5,9)  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 5 konutla Hakkari, 44 konutla Ardahan ve 49 konutla Şırnak olarak kaydedildi. 



İPOTEKLİ SATIŞLAR 

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasımda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artarak 48 bin 94Te yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı vaizde 36,9 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 8 bin 949 konut satışı ve yüzde 18,3 payla ilk sırayı aldı. Toplam konut satışlarında ipotekli satış payının en yüksek olduğu ilin yüzde 56,8 ile Ardahan olduğu görüldü. Türkiye genelinde kasımda diğer satış türleri sonucunda el değiştiren konut sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 arttı ve 83 bin 714 oldu. 

Diğer konut satışlarında İstanbul 13 bin 550 konut satışı ve yüzde  16.2 payla ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 60,2 oldu.  Ankara  9 bin 45 diğer konut satışıyla ikinci sırada yer alırken, Ankara'yı 4 bin 774 konut satışıyla İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 5 konutla Hakkari olarak belirlendi.


Türkiye genelinde kasımda 132 bin 655 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 1,8, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 25,1 oldu. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 arttı.


İlk defa satılan konut sayısı, kasımda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,5 artarak 63 bin 467 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı vaizde 47,8 olarak belirlendi. İlk satışlarda İstanbul, 10 bin 721 konut satışıyla en yüksek paya (yüzde 16,9) sahip olurken, İstanbul'u 6 bin 805 konut satışıyla Ankara ve 3 bin 254 konut satışıyla İzmir izledi. İkinci el konut satışları geçen yılın aynı ayma göre yüzde 25,7 artışla 69 bin 188 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 11 bin 778 konut satışı ve vaizde 17 payla ilk sıraya yerleşti. İstanbul'daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı vaizde 52,3 oldu.



Günboyu


Geri Dön