24 / 04 / 2024

Türkiye LED aydınlatmada geç kalıyor!

Türkiye LED aydınlatmada geç kalıyor!

Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, ''Türkiye, LED dönüşümünde geç kalmış bir ülke. Ülkemizin bu süreci hızlandırarak örnek teşkil etmesi gerekli'' açıklamalarında bulundu.



Turan Erdoğan, ''Bunun için öncelikli olarak toplu konut inşaatlarında, fabrikalarda, hastanelerde, devlet dairelerinde, üniversitelerde LED dönüşümünü tamamlaması gerekiyor'' dedi.


Vestel LED Aydınlatma olarak pazardaki konumunuz nedir? 

Vestel LED Aydınlatma olarak, 2014 yılında Frost&Sullivan Araştırma Şirketi'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye LED aydınlatma sektörünün lideriyiz. Vestel LED Aydınlatma, bu başarıya iki yıl gibi kısa bir sürede yüzde 14'lük pazar payı elde ederek ulaştı. Bu liderlik; yerli ve kaliteli üretimin, ucuz Çin mallarına karşı tercih sebebi olması açısından sadece Vestel için değil, sektör için de son derece anlamlı. Vestel olarak rekabeti artırarak sektörün hızlı gelişimi ve büyümesi için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. 2015 yılında LED dönüşümünün de gerçekleşmesiyle ülkemizde LED aydınlatmanın yaygınlaşmasını bekliyoruz. Biz de pazar liderliğimizi koruyarak payımızı daha da büyütmeyi hedefliyoruz.



Vestel LED Aydınlatma ürünlerini diğer aydınlatma ürünlerinden ayıran özellikler ve dönüşüm için sunulan avantajlar nelerdir? 

Ürünlerimiz normal lambalara göre 30 kat uzun ömre sahip. Sektör lideri olarak, LED dönüşümünü hızlandırmak için üzerimize düşeni yapacağız. Yeni başlattığımız kampanyamızla işletmeler LED dönüşümlerini Vestel ürünleriyle hiçbir ek maliyet olmadan gerçekleştirebiliyor. İşletmelere, LED dönüşümünün amorti süresince taksit seçenekleri sunarak tasarrufun kadar öde diyoruz. Çevreye ve sağlığa dost Vestel LED aydınlatma ürünleri, yaklaşık 50 bin saate varan ömre sahip, cıva içermiyor ve geri dönüştürülebilir. Uzun kullanım süreleri sayesinde daha az bakım maliyeti oluşturuyorlar. Zararlı madde içermedikleri için çevreye kirletmiyorlar. 



Türkiye'nin LED dönüşümüne yönelik ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz? 

Vestel olarak, sokak aydınlatmalarından ev içi kullanıma kadar her yerde LED aydınlatmaya geçişi sağlamada Türkiye'deki en büyük yerli üreticiyiz. Yeni nesil LED aydınlatma ürünlerimizle Türkiye'nin LED'e dönüşümünü sağlayacak en büyük adaylardan biriyiz. Bu doğrultuda, 4 yıl garanti süresine sahip, yerli üretim ve tasarım Vestel LED sokak aydınlatma armatürleri ile yeşil şehirlerin oluşmasına öncülük etmeyi hedefliyoruz. Sokak aydınlatmasında yaşanacak dönüşümün, diğer alanlardaki LED dönüşümüne de olumlu yansıyacağına inanıyoruz. 



LED dönüşümü Türkiye ekonomisine ne gibi getiriler sağlayacak? 

LED aydınlatma 1-1,5 sene içerisinde kendini amorti edebilen bir ürün ama klasik aydınlatmalarla karşılaştırıldığında fiyatı pahalı algılanıyor. Bu algının kırılması, LED aydınlatmanın enerji tasarrufu sağlayarak elektrik faturalarında düşüş beraberinde getirdiğinin ve kısa sürede kendini amorti ettiğinin tüketiciye anlatılması gerekiyor. Özellikle büyük yatırımlar söz konusu olduğunda LED aydınlatmanın tercih edilmesi için devletin öncü olması, teşvikler vermesi ve enerji tasarrufunda çok büyük fark yaratan LED konusunda bir yol açması büyük önem teşkil ediyor. Çünkü LED dönüşümü sayesinde sağlanan eneıji tasarrufu cari açığın daralmasına da büyük katkıda bulunacak.


Hürriyet Ek


Geri Dön