24 / 04 / 2024

Türkiye, Mango'da ilk 4'e girdi

Türkiye, Mango'da ilk 4'e girdi

Mango Dünya Büyüme Direktörü Isak Halfon, "Türkiye, Mango dünyası içinde en fazla getiri sağlayan 4'üncü ülke konumuna yükseldi" dedi



Dünyanın önde gelen hazır giyim markalarından İspanyol Mango, kriz nedeniyle mağaza yatırımlarını kısmaya karar verdi. Dünya Perakende Konferansı'nda sorularımızı yanıtlayan Mango Dünya Büyüme Direktörü Isak Halfon, 2009'da yatırım bütçelerini yüzde 15 ile 20 arasında kısmaya karar verdiklerini söyledi. "Artık bulunduğumuz noktaları departman store'larda (çok katlı mağaza) kornerler açarak artıracağız" diyen Halfon, kriz ortamında mağaza açmak için yatırım yapmanın üzerinde daha fazla düşünülmesi gereken bir şey haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de gerek yok

Avrupa'da kornerler açmaya başlayacaklarını belirten Halfon, "Türkiye'de buna çok ihtiyacımız yok. Almanya'da bir iki tane korner açıldı. Hollanda, Avusturya, İsviçre bu ülkeyi izleyecek. Krizden fast fashion (hızlı moda) da etkilendi" diye konuştu.

Türkiye liderliğe oynuyor

Mango'nun toplam cirosu içinde Türkiye'nin en fazla getiri sağlayan 4'üncü ülke olduğunu anımsatan Halfon, şunları dile getirdi: "Ciro sıralamasında ilk sırada İspanya var. Onu Fransa ve Rusya izliyor. Türkiye 6'ncıydı, 2008'de 4'üncülüğe yükseldi. Bir süre sonra ikinci olabileceğini, hatta liderliğe oynayacağını düşünüyoruz. Krizde Türkiye'deki mağazalarımız satış sorunu yaşamıyor. Durum fena değil. Tüketici alımlara ufak bir ara verdi. Fakat işler kötü değil. Türkiye ciromuzda kayıp yok ama TL'nin yüzde 20 değer kaybetmesi nedeniyle Euro bazında azalmış olarak görünüyor."

Beyoğlu iyi gidiyor

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde Vakko'nun yerine açtıkları dünyanın en büyük Mango mağazası için "Gerçekten gayet başarılı oldu" diyen Halfon, şöyle devam etti: "Örneğin, tüm dünyada Mango Touch adında normal mağazalarımızdan bağımsız aksesuar mağazaları açmaya başladık. Ancak Türkiye'de gerçekten çok büyük mağazalarımız var ve aksesuarı onlardan ayırmaya gerek yok. Türkiye, zaten İspanya ile aynı fiyatlara satış yaptığımız dünyadaki tek yer."

Lüks perakendeciler daha hızlı yayılıyor

Dünya Perakende Konferansı'nda CB Richard Ellis'in açıkladığı rapora göre, 2008'de perakendedeki büyümenin genel anlamda lüks ve hazırgiyim segmentleri tarafından sürüklendiği belirtildi.

Raporda, büyümeye özellikle İtalyan, Fransız, İngiliz ve İspanyol perakendecilerin katkı sağladığı ifade edildi.

Rapora göre, perakendeciler 2008 yılındaki yeni mağazalarının yüzde 40'ını kendi ülkeleri dışında açtı.

Raporda, 2008 yılı boyunca hazırgiyim ve ayakkabı segmentindeki perakendecilerin ortalama 1.9 yeni ülkeye girdiğine, buna karşılık lüks segmentindekilerin ise ortalama 3.4 yeni ülkede mağaza açtığına dikkat çekildi.

15-30 yaş arası işsiz erkekler şiddet bağımlısı

MIRAE Asset'in Global ve Asya Baş Stratejisti Ajay Kapur, 15-30 yaş arası işsiz erkeklerin daha çok şiddet bağımlısı olduğunu söyledi. Bu grupların daha çok gelişen ülkelede olduğuna dikkat çekerek, "Bu çözüm bulunması gereken bir konu. Fakat bunun değişeceğini öngörüyorum çünkü farklı bir nesil geliyor" dedi. Pek çok stratejistten farklı değerlendirmeleriyle dikkat çeken Kapur, Çin'de tek çocuk politikasının aileleri erkek çocuk sahibi olmaya ittiğini bunun da tüketimin önündeki en büyük engel oduğunu söyledi. Kapur, 'Tüketmeyen erkek Çin'le ilgili şöyle konuştu: "Çin'de tüketimin milli gelire oranı yüzde 35. Bu ABD'de yüzde 70. Bunu Çin'de emeklilik fonları ve sağlık giderlerinin azlığına bağlıyorlar ama doğru değil. Çin'de erkek nüfusu kadından 0.50 kat daha fazla. Tek çocuk politikası olduğu için aileler erkek çocuğa yöneldi. Erkekler de zenginleşerek kadınları etkilemeye çalışıyor. Bunun için tasarruf etmeleri lazım. Bu yüzden Çin'de tüketim az. Fakat bu zamanla değişecek."

Bu yıl yüzde 5-8 büyürsek başarıdır

ISAK Halfon, 2008'de Mango'nun 1.4 milyar Euro'luk ciroya ulaştığını kaydetti. Aynı yıl 160 yeni mağaza açtıklarını, ancak 2009'da bu rakamın 120 ile ölçülmesinin başarı kabul edileceğini belirtti. Halfon, büyüme beklentisiyle ilgili olarak da şunları söyledi: "Mango her yıl yüzde 10-12 civarında büyür. 10 yıldır bu böyle. Fakat 2009'da yüzde 5-8 arası bir rakamı başarı kabul edeceğiz. 10 yıl sonra ilk defa bu kadar küçük bir büyüme bekliyoruz."

Kapur nasıl bir dünya öngörüyor

Ekonomi gücünü zenginden almaktan popülizme kayacak.

Gelişen pazarlarda tüketim artacak.

Savaştan barışa geçilecek. Rekabette şiddet azalacak.

Globalleşme azalacak, lokalleşme artacak.

Orta sınıfın borçları azalacak. Daha yavaş tüketime geçecek ve daha yerel pazar odaklı olacaklar.

Sağlık, seyahat, eğitim, beslenme büyüyen sektörler olacak.

Yüksek kár düşük verimliliğin yerini düşük kár yüksek verimlilik alacak. 
 
Hürriyet


Geri Dön