18 / 04 / 2024

Türkiye-Pakistan hattına bir köprü daha

Türkiye-Pakistan hattına bir köprü daha

Pakistan'a destek için oluşturulan Demokratik Pakistan'ın Dostları Grubu (DPD) ikinci buluşmasını İstanbul'da gerçekleştiriyor 



Dün yüksek düzeyli memurlar seviyesinde başlayan ve bugün bakanların katılacağı toplantı terörle mücadele, istikrarın sağlanması, eğitim, sağlık, enerji, ekonomi ve yerel yönetim alanlarında Pakistan'a yardımcı olmayı hedefliyor. Toplantıya katılan Türk ve Pakistanlı yetkililer ise ayrı bir heyecan yaşıyor. İki ülke, İran üzerinden tren hattı ile birbirine bağlanıyor. Blok konteyner treni deneme seferi çerçevesinde 14 Ağustos'ta Pakistan'ın başkenti İslamabad'dan törenle hareket etti. 28 Ağustos'ta İstanbul'da olması planlanan tren için Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin de katılacağı bir karşılama tören yapılacak.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) bünyesinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde 15 Mart'ta gerçekleşen toplantıda İslamabad ile İstanbul arasında konteyner treninin işletilmeye başlatılması kararlaştırılmıştı. Kerman-Zahedan demiryolu hattının tamamlanmasının ardından Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki ekonomik işbirliğine katkı sağlayacak olan İslamabad-Tahran-İstanbul konteyner treni, Pakistan'ın bağımsızlık günü olan 14 Ağustos'ta İslamabad'dan hareket etti.

Blok konteyner treniyle Pakistan'dan Türkiye'ye tekstil ürünleri (iplik, konfeksiyon, deri), pamuk, medikal el aletleri, oyuncaklar, oyun ve spor malzemeleri taşınacak. Türkiye'den Pakistan'a ise makine ve makine parçaları, kimyasal ürünler, kâğıt ve kâğıt ürünleri, oto yedek parçaları, tarım aletleri vb. yüklerin ihracatı gerçekleştirilecek. İslamabad-İstanbul arasındaki toplam 6 bin 566 kilometrelik mesafenin 13 günde tamamlanması hedefleniyor.

Seferlerin devreye girmesiyle Türkiye; Tahran ve İslamabad için Avrupa'ya doğru, İran ve Pakistan ise  Ankara  için Asya'ya doğru bir köprü vazifesi üstlenmiş oldu. Pakistan'ın ilk uluslararası demiryolu yük taşımacılığı yolu da olan hattın seferlerinin hız kazanmasıyla birlikte Pakistan'ın Türkiye ve İran'la olan ticaretinin yüzde 50 artarak bir milyar dolara ulaşması bekleniyor. 20 vagondan oluşan ilk yük treninin yolculuğuna başlaması nedeniyle yapılan törende konuşan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, demiryolu hattının bir gün yolcu taşımacılığı için de kullanılmasını umduklarını söyledi. Trenlerin, denetlemelerin ardından, haftalık sefer yapması planlanıyor.

Ankara, tren seferlerinin devreye girmesine büyük önem veriyor. Zaman'a bilgi veren DPD Koordinatörü Büyükelçi Engin Soysal, Pakistan'ın kilit bir coğrafyada yer aldığını belirterek yük taşımacılığının iki ülke ilişkilerine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye'nin eski İslamabad Büyükelçisi olan Soysal, ulaşım altyapısının gelişmesiyle Pakistan'da yatırımların daha hızla gelişeceğini ve ülkede istikrar için bu durumun büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu arada DPD toplantısının ilk ayağında dün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde özel sektör buluşması gerçekleşti. Toplantıya Pakistan'ın önde gelen ondan fazla şirketi katıldı. Diplomatik kaynaklar, birçok Türk şirketinin Pakistan'da yatırım yaptığını hatırlatarak, buluşmanın önemine dikkat çekiyor. Bu yatırımlar Pakistan'da istikrar ve imarın gelişmesine büyük katkıda bulunuyor. Öğleden sonra yüksek düzeyli memurlar toplantısı gerçekleşirken akşam da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, konuk bakanlara iftar yemeği verdi. Bugün bakanlar seviyesindeki toplantıda ise özel sektör toplantısından çıkan neticeler ve Malakand pilot projesi ele alınacak. 6,5 milyon nüfuslu, Svat vadisinin de dahil olduğu Pakistan'ın Malakand bölgesinin kalkınma ve dayanışmasını hedefleyen projenin, Pakistan'ın diğer bölgeleri için de örnek teşkil etmesi amaçlanıyor. DPD'nin Nisan 2009'da Japonya'da düzenlenen ilk toplantısında 5,2 milyar dolar yardım taahhüdü yapılmıştı. Bugünkü toplantıya İsveç, Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri, dışişleri bakanı seviyesinde katılacak. ABD'yi ise özel temsilci Richard Holbrooke temsil edecek.
Zaman/Servet Yanatma


Geri Dön