19 / 04 / 2024

Türkiye'de 2017 yılında 80 otel açılacak!

Türkiye'de 2017 yılında 80 otel açılacak!

Wyndham Grand Kalamış Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, “Barselona İstanbul’dan 5 kat fazla turist çekiyor ama İstanbul’da 5 kat fazla otel var. 2017 yılında 80 tane daha hizmete girecek” dedi




Wyndham Grand Kalamış Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, “Barselona İstanbul’dan 5 kat fazla turist çekiyor ama İstanbul’da 5 kat fazla otel var. 2017 yılında 80 tane daha hizmete girecek” dedi


Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel Genel Müdürü Mustafa Alparslan, İstanbul’da otel enflasyonu olduğunu belirterek, “Barselona turist sayısı bakımından dünyada bir numara olan bir şehir. Gelen turist sayısı İstanbul’dan 5 kat fazla. Ama İstanbul’da Barselona’dan 5 kat daha fazla 5 yıldızlı otel var. Üstelik 2017’de 80 tane otel daha hizmete girecek” dedi. Alparslan, şunları söyledi:



“İstanbul’da bu kadar fazla 5 yıldızlı otel olması bir facia. Altyapısı olmadan ve gerekli fizibilite çalışmaları yapılmadan her yere onay verilmesi turizmi en çok baltalayan unsur. Bu sürdürülemez. Barselona, ‘Burada 5 yıldızlı bir otel var, yanına bir tane daha 5 yıldız yapamazsın’ diyerek ancak 4 yıldızlı otele izin veriyor. Turizm plan işidir. Bizde plan çok zayıf olduğu için sıkıntı yaratıyor. Onların geliri 5 kat fazla, otel sayısı ise bizim 5’te birimiz kadar. Turizme çok teşvik var ama turizm planlaması yok. 200 metre arayla ikinci 5 yıldıza izin veriliyor.”


‘İç turizm çare olmaz’


Kalamış Marina’daki özel konumu sayesinde Wyndham Grand’ın turizm krizinden en az etkilenen otellerden biri olduğunu kaydeden Alparslan, şöyle konuştu:


“Otel fiyatları genel olarak yüzde 25 geriledi. Grup indirimleri yüzde 40’a dayandı. Pazarlık arttı. Bu ortamda iç turizmi teşvik etmek sözkonusu oldu ama iç turizm ne döviz miktarını artırır ne de cari açığa bir çare olur. Önceki yıllarda cari açığın yüzde 12’sini turizm gelirleri karşılıyordu. Döviz rezervini artırmak iç turizmle mümkün değil. İç turizm, turizmciler olarak bizim işlerimizi döndürmeye yarar. Ülke düzeyinde iç turizmin sürdürülebilirliği yok.”


‘Hastane sandılar’


Dünyanın en büyük otel zincirlerinden biri olan Wyndham’ın Türkiye’ye Kalamış’taki otelle 2012’de girdiğini hatırlatan Alparslan, “Wyndham aradan geçen 4 yılda Türkiye’de 50’den fazla otel açtı. Dünya çapında, 16 segmentte 7 bin 800 oteli var. Biz en üst segmentteyiz” dedi. Otelin faaliyete geçtiği ilk yıl otelin adı ve tabelasıyla ilgili olarak yaşadıkları ilginç olayları şöyle anlattı:


“Wyndham kelimesinde 5 tane sessiz harfi yanyana okumak zor. Markanın yanına ‘otel’ yazmak da sözleşmeye göre yasak. Amerika’da çok biliniyor ama Türkiye’ye ilk kez geldiği yıl... Millet ilk başta burasını hastane sandı. Çilesini çektik ama millete de sonunda otel olduğunu öğrettik. Sonra anlaşmayı revize ettik de otel tabelasını koydurduk.” 



Milliyet


Geri Dön