19 / 04 / 2024

Türkiye’de 5 yıldızlı otel yatırımları hızlandı!

Türkiye’de 5 yıldızlı otel yatırımları hızlandı!

DÜNYADA en çok ziyaret edilen ülkeler sıralamasında 2002’de 17’inci sırada bulunan Türkiye, 2013’te 6’ıncı sıraya kadar yükseldi. 2012’de 31.8 milyon kişinin ziyaret ettiği Türkiye’de 2013’te bu rakam yüzde 9.8 artarak 34.9 milyona ulaştı.



Turizm istatistiklerindeki bu olumlu yükseliş yatırımcılara da yansıdı. Son yıllarda Türkiye’nin her yerinde otel yatırımları bir hayli arttı. Yerli yabancı birçok yatırımcı, İstanbul’dan Sivas’a, Diyarbakır’dan Bodrum’a 5 yıldızlı otel atağına kalktı. Milyon dolarlık yatırımları hayata geçiren yatırımcılar, turizmi çeşitlendirilmesine yardımcı olduklarını, aynı zamanda binlerce kişiye de istihdam sağladıklarını söylüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de geçtiğimiz günlerde şunları söylemişti: “Turizmde sahip olduğumuz potansiyelin açığa çıkması ve turizmin çeşitlendirilmesi için gösterilen çabalar olumlu sonuç veriyor. Türkiye son yıllarda dünya turizminin önemli bir aktörü oldu. Bölgemizde siyasi krizlere rağmen turizmde yükselmeye devam ediyoruz.”


Taksim’e lüks yatırım

GEÇEN yıl aralık ayında Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen Taksim’deki Park Bosphorus’un açılışını yapan CVK Group 2023 yılına kadar 20 lüks otel daha açmayı hedefliyor. 350 milyon dolarlık yatırım yaparak tarihi oteli canlandıran ve madencilik alanında faaliyet gösteren CVK Group, yeni yatırımlarıyla turizm alanında da söz sahibi olmak istiyor. Yatırımları için İstanbul’u amiral gemi olarak belirlediklerini ifade eden CVK Group Başkanı Mahmut Çevik, Antalya, Bodrum, Ankara, Balkanlar, Ortadoğu ve Rusya’da otel yatırımı planları olduğunu söyledi. Çevik, öncelikle İstanbul’daki yatırımlarını tamamlamak istediklerini söyledi.


Dokuz yeni ‘Holiday’

DÜNYANIN en büyük otel zincirlerinden Intercontinental Hotels Group (IHG), geçen yıldan bu yana Türkiye’deki yatırımlarını hızlandırdı. Türkiye’de toplamda 14 otel ile faaliyet gösteren grup, 9 yeni otel için de yatırımlarını hızlandırdı. 2014’te grubun Türkiye için agresif yatırım planları olduğunu belirten IHG Türkiye Direktörü Yalın Yaltıraklı, Holiday Inn ve Holiday Inn Express ile Anadolu’nun farklı illerinine odaklandıklarını söyledi. Yaltıraklı, “İstanbul’da Tuzla, Kadıköy, Ümraniye, Güneşli, ve Kartal’da otellerimiz yapım aşamasında. Bunlar dışında Ankara, Diyarbakir, Bursa ve Gaziantep’te otel çalışmalarımız sürüyor” dedi.


Metrekaresi 1800 dolar

ŞİŞLİ’de Çukurova Grubu’na ait araziyi 2010’da satın alarak 110 milyon dolarlık yatırımla otel inşa eden Dilek Holding, nisan ayında otelin resmi açılışını yapmaya hazırlanıyor. Toplam 55 bin metrekare alanda kurulu otel için 2011’de Radisson Blu markasıyla anlaştıklarını ifade eden Dilek Holding Genel Koordinatörü Serdar Alp Turan şubat ayında misafir kabul etmeye başladıklarını söyledi. Otelin inşasının merkezi bir yer olması sebebiyle zor olduğunu belirten Turan, “Bir otelin metrekare maliyeti 1200-1500 dolardır. Biz metrekarede 1800 dolar harcayarak lüks bir otel çıkardık” dedi. Turan, yılsonuna kadar yüzde 70 doluluk oranlarına ulaşmak istediklerini söyledi.


100 milyon liralık ‘termal’

SİVAS’ta da 4 ortak termal otel yatırımı yaptıklarını ifade eden Dermokil Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Karaca, bütün kompleks için 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyledi. Yıl sonunda kompleks içinde yer alan devremülklerin hizmete gireceğini dile getiren Karaca, 2017’de de otelin açılacağını söyledi. Kompleks içinde 1500 kişilik bir konferans salonunun da yer alacağını belirten Karaca, Sivas’ın ilk 5 yıldızlı otellerinden biri olacağının altını çizdi. Tesiste 4 ortağın da eşit paya sahip olduğunu kaydeden Karaca, “250 kişiye istihdam sağlayacağız” dedi. Sivas’ın merkezine 15 dakika uzaklıkta. Yıldız Dağları’na da çok yakın” diye konuştu.


10 yılda 20 yeni otel

UZUN yıllardır kömür ve denizcilik alanlarında faaliyet gösteren Er Şirketler Grubu, Er Yatırım ve Turizm şirketi ile markalı otel yatırımcısı olarak sektör oyuncuları arasında yerini aldı. Sektöre 10 yılda 20 otel hedefi ile giriş yapan şirket 300 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, Ataşehir’de Finans Merkezi’nde ve İzmir’de ise Bayraklı bölgesindeki karma bir proje kapsamındaki otelleri 2016 yılında açacaklarını söyledi. Son dönemde karma kullanımlı gayrimenkul projeleri içindeki otel yatırımlarına talebin arttığını söyleyen Çelikkanat, “Dünyaca bilinen bir otelin varsa satış hızlanıyor. Aidat bedelleri de düşüyor” dedi. 


Burak Coşan/Hürriyet


Geri Dön