20 / 04 / 2024

Türkiye'de 85 bin 676 yabancı ev ve arsa sahibi!

Türkiye'de 85 bin 676 yabancı ev ve arsa sahibi!

Uluslararası yatırım fonları ve dev şirketlerin yakın takibindeki Türkiye, gayrimenkul yatırımcılarının da gözdesi oldu



Yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 ile rekor büyüme oranı yakalayan dinamik büyümesi ile olduğu kadar genç nüfusu ile de dikkat çeken Türkiye, yabancı yatırımcının iştahını kabarttı. Yatırım fonları ve uluslararası şirketler, Türk şirketlerle birer birer masaya oturmaya başladı. Özellikle son bir kaç haftadır önemli birleşme ve satın alma açıklamaları yapıldı. Dün de özel sermaye fonu şirketi Advent Türkiye'de 7 sektörde yatırım yapmayı düşündüğünü duyurdu. Dünyada 9.7 milyar dolarlık varlığı yöneten Advent International Türkiye Direktörü Dan Morgan, finansal ve işletme hizmetleri, endüstriyel üretim, sağlık, perakende-tüketim ve eğlence, teknoloji, medya ve telekom sektörlerinde Türkiye'de yatırım fırsatları gördüklerini söyledi. Şirketin minimum yatırım miktarının 30 milyon euro civarında. Öte yandan New York'un tarihi limanı "Brooklyn Navy Yard" restorasyon ve liman hizmetleri yenilenme programı kapsamında yapılacak yeni yatırımlara Türk ortak arıyor. Projenin direktörü Avukat George L. Olsen, yapımı devam eden projeye Türklerin de en az 500 bin dolar karşılığında ortak olabileceğini kaydetti. Dünya Bankası kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD)Akfen ve Kayı İnşa Grupları ortaklığında kurulan Russian Hotel Investments ile Rusya'nın 4 kentinde kurulacak olan beş otel projesine destek vermek üzere anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre söz konusu proje için toplam 50 milyon euronun üzerinde kredi desteği ve hisse satın alımı gerçekleşecek. Geçen hafta İtalyan Unicredit Türkiye'de satın alma bölümünü ikiye katlayacağını açıklamış, Portekizli Grupo Auto Sueco, Volvo Otomotiv Türk'ü 50 milyon dolara satın almıştı. Dardanel de Avrupa menşeli finansal bir kuruluşun kendileriyle ilgilendiğini duyurmuştu. Rus Mechel, Türk çelik ticaret şirketi Ramateks'i 3 milyon dolara almıştı.

Yabancı Türkiye'de gayrimenkule koştu
Uluslararası yatırım fonları ve dev şirketlerin yakın takibindeki Türkiye, gayrimenkul yatırımcılarının da gözdesi oldu. Son beş ayda 616 kişinin taşınmaz mal edindiği Türkiye'de toplam 85 bin 676 yabancı ev ve arsa sahibi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Mayıs 2002 - Mayıs 2010 tarihleri arasında Türkiye'de toplam 85 bin 676 yabancı uyruklu kişinin taşınmaz mal edindiğini açıkladı. Demir, "2007-2010 tarihleri arasında yapılan işlemler için bildirilen parasal değer toplamı yaklaşık 2 milyar 222 milyon 153 bin 421 TL'dir" dedi. Türkiye'de ev ya da arsa satın alan yabancı uyruklu kişiler içinde 31 bin 395'le İngilizlerin ilk sırada yer aldığını belirten Demir'in verdiği bilgiye göre İngilizleri 17 bin 271 kişi ile Almanlar izliyor. Üçüncü ve dördüncü sırada ise 6 bin 738 kişi ile İrlandalılar ve 5 bin 420 kişiyle Danimarkalılar yer alıyor

İlk 6 ayda 4.5 milyar dolarlık 75 satın almaya imza atıldı
Geçen yıl küresel krizin etkisiyle, neredeyse durma noktasına gelen şirket birleşmeleri ve satın almaları bu yılın ilk yarısında hareketlendi. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde 4.5 milyar dolarlık toplam 75 işlem oldu. İşlem hacminin yaklaşık dörtte üçünü ise Türk yatırımcıları gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısında orta ölçekli işlemler ağırlık kazanırken ortalama işlem büyüklüğü 60 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Enerji, işlem adedinde ve işlem hacminde en hareketli sektör olarak öne çıkarken, enerjiyi, finansal hizmetler, gıda-içecek ve turizm sektörleri izledi. Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar, yaptığı değerlendirmede, yılın ilk 6 ayında yapılan 4.5 milyar dolarlık işlemin yarısının özelleştirme işlemlerinden kaynaklandığını belirtti. Türkiye'nin büyüme potansiyeli ve göreceli olarak olumlu ekonomik göstergeleri, ülkenin yatırımcılar nezdindeki çekiciliğini artırdığına işaret eden Vardar, ''Yıl sonuna dek işlem hacminin 10 milyar doların altında gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Türkiye'den en çok İngiliz ve Almanlar gayrimenkul alıyor  
 
 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurtdışında taşınmaz alabildiği ülkelerin vatandaşları da, devletler arasında imzalanan karşılıklılık (mütekabiliyet) anlaşması gereğince Türkiye'den yerel ve askeri makamların onayıyla konut edinebiliyor. 
 
Konut alımlarında İngilizler Bodrum, Almanlar ise Alanya ilçesinde yoğunlaşıyor. Bu konutlar yazlık olarak kullanılıyor.

Bu kapsamda 2002 yılı Kasım ayından 2010 yılı Mayıs ayına kadar 85 bin 676 yabancı Türkiye'den taşınmaz aldı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız'ın soru önergesine verdiği cevaba göre 2007 Kasım ayından bu yana satılan konutların değeri 2,222 milyar lira olarak gerçekleşti. Türkiye'de ev ya da arsa satın alan yabancı uyruklu kişiler arasında ilk sırada 31 bin 395'le İngilizler yer aldı. İngilizleri 17 bin 271 kişi ile Almanlar takip etti. Peşinden ise 6 bin 738 kişi ile İrlandalılar ve 5 bin 420 kişiyle Danimarkalılar geldi. Bunları da 4 bin 714 kişiyle Hollandalılar, 2 bin 761'le Ruslar, 2 bin 743'le Avusturyalılar ve 2 bin 669 ile Belçikalılar izledi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ise Türkiye'den konut almak isteyen Körfez ülkesi vatandaşlarının mütekabiliyet şartı yüzünden İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitmek zorunda kalmasından şikayetçi. Dernek, mütekabiliyet şartının düzenlenerek bu ülke vatandaşlarına da oturum amaçlı konut satılabilmesini talep ediyor.
Zaman


Geri Dön