25 / 04 / 2024

Türkiye'de az gelişen bölgelerde kentsel merkezler oluşturulacak!

Türkiye'de az gelişen bölgelerde kentsel merkezler oluşturulacak!

Başbakan Binali Yıldırım, 4 Temmuz’da toplumun her kesimini ilgilendiren, piyasalarda doping etkisi yaratacak bir paket açıklayacaklarını söyledi. Yıldırım, “Ezber bozan kararlar üzerinde çalışıyoruz. Devrim niteliğinde bir paket olacak” dedi



Başbakan Binali Yıldırım, 4 Temmuz arife günü toplumun çeşitli kesimlerinin beklentilerine yanıt veren, piyasaları canlandıracak, Doğu-Güneydoğu'da yatırımların önünü açacak ekonomiye ilişkin devrim niteliğinde bir paket açıklayacaklarını söyledi. Başbakan Yıldırım, "Tüm kesimlerin ekonomiyle ilgili beklentilerini karşılayacak müjdeleri vatandaşlarımızla paylaşacağız" dedi.


ALTYAPI-REHABİLİTASYON: Operasyonların tamamlandığı il-ilçelerde altyapı kalkınma ve rehabilitasyon projesi yaşama geçirilecek. Tek bir enkaz kalmayacak. Özelliği olan yeşil kent merkezleri inşa edilecek.

CAZİBE MERKEZLERİ: Bölgede zenginlik merkezleri yaratılacak ve 4 cazibe merkezi kurulacak. Az gelişmiş bölgelerde, kentsel merkezler oluşturulacak.


5 YILLIK GÜVENCE: Bu merkezlerin altyapısını devlet yapacak ve beş yıl özel bölge olarak ele alınacak. Devlet fabrika yapacak, özel sektör işletecek. Üreticiye kirasız yer tahsisi yapılacak.


YATIRIM HAMLESİ: Kamunun tüketim ihtiyacını karşılayacak yatırımı bölgeye yapan şirketlere alım-yatırım garantisi verilecek. Kamunun hastane malzemelerinden üniformaya, battaniyeden dosyaya kadar bütün ihtiyaçları buradan karşılanacak.


SERMAYENİN YARISI: Doğu'da atölye, fabrika kurmak isteyip de sermayesi olmayana devlet yüzde 50 sermaye desteği verecek.


FİRMAYA ÖZEL TEŞVİK: Enerji, demir-çelik başta olmak üzere bunların asıl teknolojisini üreten firma ve kişilere teşvik verilecek.


EV ALAN YABANCIYA VATANDAŞLIK

Türkiye'ye gelip belirli bir rakamın üzerinde konut alana derhal, sınırsız şekilde oturum, en kısa sürede talep etmesi durumunda vatandaşlık verilecek. Önce oturum, sonra vatandaşlık olacak. Turizmin ihracat sayılması, ihracat kapsamına alınması için çalışıyoruz. Otele gelen bir yabancıya satılmış olan bir turizm hizmeti faturadan sayılmalı, sağlık turizmi için de geçerli. Orman vasfını yitirmiş araziler ve tarım arazilerinin satışı konusunda 350 bin vatandaşa yeni bir fırsat verilecek.


ÇİFTÇİNİN YÜZÜ GÜLECEK: Farklı kalemlerde bir yıl boyunca yapılan destekler yerine yılda iki kez ve toplu olarak destek verilecek. Üretimde düşme olasılığına karşı çiftçilerin aleyhine bir gelişme olması durumunda Tarım Bakanlığı devreye girecek.


ESNAF 400 MİLYON TL'LİK YÜKTEN KURTULACAK

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Grup Toplantısı'nda esnafa müjde verdi. Esnaf ve sanatkârların borçlarının gecikmiş faizlerini sileceklerini belirten Yıldırım, genç çiftçilere 30 bin TL hibe desteği sağlayacaklarını söyledi. 110 bin esnafı 400 milyon liralık yükten kurtardıklarını belirten Yıldırım, esnafın borcun ana parasını ödeyeceğini, ayrıca bu paranın yeniden taksitlendirileceğini söyledi.


TURİZM OLUMLU ETKİLENİR

Turizm alanında da müjdeler veren Yıldırım, "Turizmde bu yıl beklediğimiz gelişme olmadı. Ancak, bayram tatilinin buradaki boşluğu bir nebze dolduğunu görüyoruz. İç turizmdeki hareketlenme sonucu doluluk oranları yüzde 80'in üzerine çıktı. Rusya ve İsrail ile vardığımız mutabakatın semeresini ilk önce göreceğimiz alan turizm olacaktır. Turizmde yaşanan olumsuzluklar senenin geri kalan kısmında giderilmiş olacak" dedi.


FAİZ İNDİRİMİ PİYASAYA YANSIMALI

Başbakan Binali Yıldırım, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararlarını değerlendirirken, "Bu indirimlerin piyasaya yansıması lazım" dedi. Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde dünyada ekonomisi en çok büyüyen 5 ülkeden biri olduğunu anımsatan Yıldırım, "Dünyada yaprak kıpırdamadığı bir dönemde mega projeleri hayata geçirdik. Yarın dünyanın dördüncü büyük köprüsü Osmangazi'nin açılışını yapacağız. Piyasaların da bunu hissetmesi gerekiyor. Alacağımız tedbirler bunu içeriyor" dedi.


YURTDIŞINDA YATIRIM YAPANA DESTEK

Eximbank yeniden yapılandırılıyor. Dünyadaki örnekler gibi çalışacak. Yurtdışında yatırım yapanlara 3-5 vadeli imkânlar sunulacak. Yurtdışındaki alıcılar kredilendirilecek. Yurtdışında yatırım yapan firmamıza o ülke Hazine garantisi veriyorsa Eximbank da düşük faizli kredi ile finanse edecek.



Sabah




Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;




Başbakan Binali Yıldırım’ın Doğu ve Güneydoğu’da cazibe merkezleri yaratılacağına dair açıklamasının ardından hükümetin terör operasyonlarının tamamlandığı yerler başta olmak üzere yatırımlar için mesaiye başlaması bekleniyor. Bu amaçla hazırlanan paketin pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nun ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Hükümet, terör operasyonlarından etkilenen hem ekonomik hayatta, hem de sosyal hayatta ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini yeniden canlandırmak için bir dizi düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda da görüşülecek paket, kamuoyuna açıklanacak. 

Merkez belirleniyor

Pakete göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 4 - 5 tane cazibe merkezi il belirlenecek. Bu illerin belirlenmesi için çalışmalar devam ederken, Kars - Ağrı - Iğdır - Ardahan; Van - Bitlis - Hakkari - Muş; Erzurum - Erzincan - Bingöl; Tunceli - Elazığ - Malatya; Gaziantep - Kilis - adıyaman - Şanlıurfa; Mardin - Şırnak - Siirt - Batman - Diyarbakır olarak merkezlerin ayrılması bekleniyor. 

Diyarbakır, Kars, Van, Erzurum, Şanlıurfa, Siirt, Elazığ gibi illerin de merkez iller olarak büyük yatırımların yapılacağı iller olması planlanıyor. İllerin belirlenmesinde karayolu ve demiryolu ağı ile havaalanı durumlarının da etkili olduğu, buna göre planlamanın yapılacağı vurgulanıyor. Merkez iller kadar bu ilin hinterlandındaki diğer illere de büyük yatırımlar yapılacak.

Yatırımlar için öncelikle özel sektör ile görüşülecek. Ancak özel sektör yatırımı yapmıyor ise kâr durumuna bakılmaksızın yatırım devlet tarafından yapılacak. Bölgenin ulaşım ağına ve bölgesel ürünlerine göre fabrikalar kurulacak. Kurulacak bu fabrikalardan alımları yine devlet yapacak. Fabrikalar eğer istenirse bir süre sonra özel sektöre de devredilecek ve yine özel sektöre de belli oranlarda ve yıllarda alım garantileri verilecek. Fabrikalar ile binlerce aileye iş imkanı sağlanacak.

Faiz indirimi yansıyacak

Bölgede fabrikaların yanı sıra belirlenecek merkez illere sağlık eğitim kurumları, aile merkezleri, gençlik ve kadın merkezleri de yapılacak. Bazı illerde dev alışveriş merkezleri (AVM) kurulacak. Bu AVM’ler de yine özel sektör tarafından kurulmaz ise devlet tarafından kurulup işletilecek. 

Hükümet, oluşturulacak bu cazibe merkezi illerde İstanbul’un Kocaeli ve Bursa’yı kalkındırdığı gibi çevre illeri de kalkındırmayı hedefliyor. “Etkileşimli kalkınma” olarak değerlendirilen bu modelin ilk yatırımlarının yaz aylarında başlaması ve 5 yıl içinde yatırım miktarının 35 milyar lirayı aşması hedefleniyor.

Metal, plastik, kimyasal

Kaynaklar, bölgede özellikle metal eşya, giyim eşyası, plastik ve kauçuk ürünleri, soğuk hava depoları, deri ürünleri fabrikası, ahşap işleme, baraj göllerinde balık üretimi, bisiklet üretimi, kimyasal madde üretimi gibi yatırımların yapılabileceğini vurguluyor.

Pakette ayrıca Merkez Bankası ile ilgili bir düzenleme de olması bekleniyor. Buna göre Merkez Bankası’nın aldığı faiz indirim kararlarının bankalar tarafından etkin şekilde hayata geçirilmesi de paket ile düzenlenecek.


Milliyet

 


Geri Dön