24 / 04 / 2024

Türkiye'de Çin Tıbbı Üniversitesi kurulacak!

Türkiye'de Çin Tıbbı Üniversitesi kurulacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na Türkiye'de Çin Tıbbı Üniversitesi kurulması için çalışma başlatılması talimatı verdi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na Türkiye'de Çin Tıbbı Üniversitesi kurulması için çalışma başlatılması talimatı verdi.


Erdoğan ile Çin gezisine katılan Müezzinoğlu, Çin'de yaptıkları Çin tıbbı temaslarını ve Çin Tıbbı Üniversitesi talimatını Milliyet'e Pekin'de anlattı. Çin ile Türkiye'de üniversite kurmak için ortak çalışma yapacaklarını belirten Müezzinoğlu, "Çin tıbbı ile ilgili eğitim veren üniversite için çalışma yapılacak" dedi.


Cumhurbaşkanı'ndan talimat


Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan ile Pekin'de Çin Tıbbı Üniversitesi'ni ziyaret ettiklerini belirten Müezzinoğlu, "Onlar Çin tıbbıyla batı tıbbını birlikte değerlendiren bir eğitim sistematiğini kurgulamışlar. Sonra resmi görüşmelerde de Sayın cumhurbaşkanımız 'Türkiye Çin Sağlık Bilimleri ve İletişim Teknolojileri Üniversitesi'ni birlikte kuralım' dedi.


Onlar da 'birlikte bir çalışma yapalım' dediler. Bu anlamda Çin ve batı tıbbı, bizim için Çin tıbbı anlamında onlar için batı tıbbı anlamında ortak bir yol haritası eğitim alanı oluşturulabilir. Bir çalışma talimatı aldık" diye konuştu.


'Eşim de muayene oldu'


Eşi Faize Müezzinoğlu'nun da Pekin'deki Çin Tıbbı Üniversitesi'nde muayene olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, "Dinleme, koklama, gözlemleme ve nabız şeklinde muayene sistematikleri var. Bundan geçirip bir teşhis koyuyorlar. Akupunktur uygulaması yapıyorlar. Sonra da bitkilerden hazırlanan ilaç doktorun reçetesine göre. 540 çeşit bitki türü var. Doktor şundan bu kadar, bundan bu kadar diye reçete ediyor. Hazırlanan yere de gittik. 4 çeşit farklı bitkileri gramajlarına göre paket yapıyor. Üzerine kullanım tarifesini yazıyor. Hasta bekliyor, paketini alıp gidiyor" dedi.


'Bitkisel ilaç artacak'


Çin tıbbının ilaçsal faydası ile ilgili olarak da Bakan Mehmet Müezzinoğlu, "Bunlar ilaçta kimyasaldan daha çok bitkisel ilaçları kullanıyorlar. Bitkisel ilaçlar artacak. Bunlar zaten bu alanda büyük ölçüde bitkisel ilaçları kullanıyorlar. Bizim de tarihi geçmişimize baktığımızda esasında yabancı değiliz. Geleneksel tıp kültürümüze baktığımızda esasında biz de o anlamda hani ninemin ilacı kültürü bizde de 100 yıl öncesi 50 yıl öncesine baktığında büyük oranda var. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye Sağlık Enstitüleri başkanlığının altında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü'nü kurduk. Çin tıbbını üniversite boyutu ile bunu ele almak da çok daha güçlü bir gelecek altyapısı oluşturur" dedi.


'Tedavinin 3 boyutu var'


Müezzinoğlu, Çin tıbbıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Onlar 3 boyutuyla kullanıyorlar. Birincisi akupunktur, ikincisi masaj ve üçüncüsü bitki ile tedavi. Bunların zemine oturttukları, kişiyi bütün almak. Hastalık yapan etkenden ziyade hastalığın bünyede yaptığı olumsuzluklar üzerinden giderek hangi olumsuzlukları yapıyor ve biz bünyeyi bu olumsuzluklara karşı nasıl güçlü hale getiririz. Ve bu olumsuzluğu bünyeden nasıl atarız. Kişiyi fiziksel ve ruhsal yapısıyla bir bütün olarak alıyorlar. Batı tıbbına da o boyutuyla biraz ön yargılı bakıyorlar; 'İşte onlar senin safra kesende şu enfeksiyon var, enfeksiyonu yapan şu mikroptur ve bu mikrobu yapan mikrobu tedavi etmeye bakıyor. Halbuki biz o mikrobu o patojenin bünyenin bütününe yaptığı olumsuzluğu değerlendiriyoruz. O olumsuzluğu ortadan kaldırmak için bir bütün halinde, bitkilerle, akupunkturla ve bünyenin kendi dinamiklerini ektife ederek sağlıyoruz' diyerek kendilerine ait bir bakış açısı var."


'Emine Hanım'ın özel merakı var'


Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan, Dışişleri ve Ulaştırma Bakanı'nın eşleri ile kendi eşinin de Çin Tıbbı Üniversitesi ziyaretine katıldığını belirten Müezzinoğlu, "Tabii eşlerimiz bu konuya daha dikkatli daha ilgili bakıyorlar. Özellikle Cumhurbaşkanımızın eşinin bu konuda kendi özel merakı ve yatkınlığı da var.


Daha çok doğal yollarla tedavinin daha doğru olduğu yönünde bir bakış açısı var.


O da bize ayrı bir güç katıyor" dedi.


Milliyet


Geri Dön