16 / 04 / 2024

Türkiye'de hergün 20’ye yakın satılık çiftlik ilanı veriliyor!

Türkiye'de hergün 20’ye yakın satılık çiftlik ilanı veriliyor!

Hayvancılık sektörüne adım atanlar bir bir kurdukları hayan çiftliklerini satılığa çıkarmaya başladı. İnternet üzerinden faaliyet gösteren emlak satış sitelerinde Türkiye genelinde hergün 20’ye yakın satılık çiftlik ilanı verilmeye başlandı.




İnternet sitelerinde günlük 20’ye yakın yeni çiftlik ilanı yer alırken, tarımsal araziler ve traktörler de satılığa çıkarılanlar arasında kendine yer buldu.   


Son yıllarda sıfır faizli kredi ‘avantajını’ kullanarak hayvancılık sektörüne adım atanlar bir bir kurdukları hayan çiftliklerini satılığa çıkarmaya başladı. İnternet üzerinden faaliyet gösteren emlak satış sitelerinde Türkiye genelinde hergün 20’ye yakın satılık çiftlik ilanı verilmeye başlandı. Tarım Bakanlığı’nın  aldığı ‘elektrik borcu olan çiftçiye destekleme primi’ ödenmeyecek kararı sonrası satışların daha da artacağını ifade eden sektör temsilcileri Türkiye’de çiftçilerin faizleriyle birlite 3 milyar liraya yakın borcu olduğunu söyledi.


TRAKTÖRLER DE SATIŞTA


Sıfır faizli hayvancılık adı altında besicilik ile ilgisi olmayanların hayvancılığa girmesinin büyük sıkıntı yarattığını söyleyen Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, artan maliyetler sebebiyle kredi ile çiftlik kuranların dışında birçok kişinin çiftliğini satışa çıkarmaya başladığını dile getirdi. Yetkin, son dönemde çiftlik ve tarım arazisinin satışlarının artmasının dışında traktör gibi tarımda kullanılan birçok malzemenin de elden çıkarılmak istendiğini söyledi.     

İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak da, “Sektör çalıştıracak eleman da bulunamıyor. Kendi çiftliğim için çalıştıracak çoban bulamıyorum. Ev kirası, elektrik ve su faturası ödemeyecek. Ancak çalışmak istemiyor. Çünkü, bu işte gelecek görmüyor” dedi. Sektörün artık süt fiyatları artsın diye bir talebi olmadığını belirten Gülkaynak, “Devlet artık bu sektöre el atmalı. Girdi maliyetlerini kontrol etsinler yeter. Süt fiyatı artmasa da olur” dedi.



Hürriyet




Geri Dön