24 / 04 / 2024

Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 78!

Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 78!

Yeni Birlik Gazetesi köşe yazarı olan Serpin Alparslan bugünkü yazısında sektörel güven endeksinde inşaat işgücü girdi endeksini değerlendirdi. İşte o haber...



TUİK, tarafından yapılan istatistik araştırmalar neticesinde sektörel güven endeksi 105,4 yükselirken İnşaat Sektörü güven endeksi 88,3 oldu.


Bilindiği üzere Türkiye köyden kente göçün devam ettiği bir ülkedir. Türkiye’de kentleşme oranı yüzde 78 ve buna bağlı nüfus 60 milyon civarındadır. Şehirlerdeki göç kaynaklı konut talebi ise bölgesel farklılıklar göstermektedir. Türk inşaat sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörüdür. Ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında fiyatlarda zaman zaman dalgalanmalar olsa bile her zaman en karlı yatırım araçlarından olduğundan büyüme eğilimlerinde etkin rol oynamaktadır.


Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), tarafından yapılan sektörel güven endeksi sonuçlarına göre Türkiye’de sektörel güven endeksi 105,4 yükselirken, İnşaat Sektörü Güven Endeksi 88,3 oldu.


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85,5 iken, ağustos ayında yüzde 3,3 oranında artarak 88,3 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.


İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 3,4 arttı.


İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri, II. Çeyrek…  


İnşaat sektöründe istihdam yüzde 2,1 azaldı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi 2017 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,2 oranında azaldı.


İnşaat sektöründe çalışılan saat yüzde 2,4 azaldı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat çalışılan saat endeksi 2017 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,4 oranında azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat çalışılan saat endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10,8 oranında azaldı.


İnşaat sektöründe brüt ücret-maaş yüzde 2,3 arttı


Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi 2017 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,3 oranında arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış inşaat brüt ücret-maaş endeksi ise, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2,3 oranında arttı.




Serpin ALPARSLAN/Yeni Birlik


Geri Dön