23 / 04 / 2024

Türkiye'de yerli enerji artacak!

Türkiye'de yerli enerji artacak!

Türkiye' nin 216 milyon kilovatsaat olan hidroelektirik potansiyelininin yüzde 33' ünün değerlendirilebildiği tespitini yapan TBMM, HES ' lerin olumlu ve olumsuz yönlerini tek tek sıraladı...



TBMM, Türkiye'de tartışma konularının başında gelen hidroelektrik santrallerini (HES) mercek altına aldı. Türkiye'nin 216 milyon kilovatsaat olan hidroelektirik potansiyelininin yüzde 33'ünün değerlendirilebildiği tespitini yapan TBMM, HES'lerin olumlu ve olumsuz yönlerini tek tek sıraladı. Raporda, "Türkiye'de yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı kapsamında 2014-2018 yılları arasında 10.000 MW'lık ilave hidrolik kapasitenin devreye alınması hedeflenmektedir" denildi. 


TBMM Araştırma Merkezi Başkanlığı tarafından geçen hafta hazırlanan HES raporuna göre, inşaat ve planlama aşamasında olan HES'lerin büyük çoğunluğunun özel sektör projesi olduğu vurgulandı. 


Raporda, önümüzdeki on yıl içerisinde hidroelektrik potansiyelinin tamamının kullanılır hale gelmesi için yıllık 3.000 MW'lık ilave hidroelektrik yatırım yapılması ve yılda yaklaşık 6 milyar dolarlık finansman temin edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. HES'lerin iklim ve coğrafi koşulları nedeniyle Orta ve Doğu Karadeniz bölgeleri ile Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaştığına vurgu yapılan raporda, "Özellikle gelişmekte olan ülkelerde hem hidrolik santrallerin hem de diğer yenilenebilir enerji santrallerinin üretim düzeylerinde ciddi artışlar olacağı öngörülmektedir. Bu duruma paralel olarak Türkiye'de yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı kapsamında 2014-2018 yılları arasında 10.000 MVV'lık ilave hidrolik kapasitenin devreye alınması hedeflenmektedir" denildi. 


Milliyet 




Geri Dön