20 / 04 / 2024

Türkiye'de yerli turist sayısı hızla artıyor!

Türkiye'de yerli turist sayısı hızla artıyor!

Geçen yıl 41 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye, 2015'i Rusya ve çevre ülkelerdeki sorunlarla karşıladı. Sektör temsilcileri, "Zor bir yıl olacak ama kötümser değiliz. Türkiye'de tatil yapan yerli turist sayısı da hızla artıyor" dedi.



Geçen yıl 41 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye, 2015'i Rusya ve çevre ülkelerdeki sorunlarla karşıladı. Özellikle Rus turistlerin sayısında düşüş beklenirken, sektör temsilcileri, "Zor bir yıl olacak ama kötümser değiliz. Türkiye'de tatil yapan yerli turist sayısı da hızla artıyor" dedi. 


Teşvikler etkili olacak Ukrayna ile Rusya arasında geçirilen ilişkiler ve oluşan siyasi kriz nedeniyle batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladıkları ekonomik yaptırımların, Rusya ekonomisini derinden etkilediğinin altım çizen Başaran Ulusoy, "Rusya'dan gelen uçaklara yönelik teşvik paketinin olumlu sonuçları olacak. Rusya pazarında yaşanan belirsizliği olumlu bir şekilde aşacağım düşünüyoruz" dedi. 


2015'ten umutluyuz 2015 yılının belirsizliklerin ^ çok olacağı bir yü olacağım söyleyen Başaran Ulusoy, "Bununla birlikte Türk turizmcisinin kriz yönetme becerisi konusunda geride bıraktığımız yıllarda edindiği tercübelerden 2015 yılında yararlanacağı düşüncesindeyiz. Dolayısıyla zorlu bir yıl beklemekle birlikte 2015 yılından umutluyuz" dedi. 


Dünya Turizm örgütü (UNWTO) verilerine göre, uluslararası turizm hareketlerindeki ortalama büyüme hızı son yıllarda yüzde 2-5 bandında hareket ederken, Türk turizmi bu ortalamanın çok daha üzerinde büyüme oram yakaladı. Dünya turizmindeki büyümeyi sürükleyen ana aktörlerden biri konumuna ulaşan Türkiye, dünyada en çok turist çeken ilk on ülke arasında yer aldı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün 2013 verilerine göre, Türkiye, uluslararası turist gelişleri itibarıyla dünyada 6'ıncı, turizm gelirleri itibarıyla 12'inci sırada bulunuyor. 


AÇIĞIN YÜZDE 40'I 


Türk turizmindeki büyüme trendinin kendisini 2014 yılında gösterdiğini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkam Başaran Ulusoy, geçen yıl Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının 41 milyon 415 bin 70 kişiye ulaştığını belirtti. Aynı dönemde turizm gelirlerinin ise yüzde 6.2 artarak 34 müyar 305 müyon 903 bin dolara ulaştığım düe getirdi. Çevre ülkelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin 2014 yılını da turizmde başanlı bir şekilde geçirdiği bilgisini veren Ulusoy, "2023 için belirlenen 50 müyon turist 50 milyar dolar gelir hedefine bir adım daha yaklaştık. 2014 yılında Türkiye'nin ülke olarak 84 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği dikkate alındığında turizm gelirlerinin dış ticaret açığının yüzde 40.6'sını kapattığı da ortaya çıkıyor" dedi. Türkiye'de iç turizmin ciddi bir gelişim içinde bulunduğunu belirten Başaran Ulusoy, "Erken rezervasyon kampanyası Türkiye'deki tüketirilerin tatil anlayışında önemli değişikliğe neden oldu. Geçen yü 3.5 müyon vatandaşımız erken rezervasyon avantajlarından faydalanarak tatillerini yaptı. Türk vatandaşlarının artan ilgisiyle birlikte oteller de doğal olarak kapasitelerinin bir kısmını yerli tatüciye ayırmaya başladı. 2015 yılında da bu trendin devam edeceğini . 

öngörüyoruz" dedi.

 

Türkiye'yi turizmde başarıya taşıyan birçok farklı etken bulunduğuna dikkat çeken Ulusoy, "Tarihi kültürel zenginüklerimiz, hizmet kalitemiz mutfak kültürümüz gibi unsurlar yanında turizmdeki en önemli avantajlarımızdan birini de nitelikli tesisler oluşturuyor. 1980'li yıllarda Turizmi Teşvik Kanunu üe birlikte artan turizm yatırımları Türk turizminin gelişimine önemü katküarda bulundu. Türkiye'deki tesislerin ortalama yaşı Avrupa ülkelerinden genç durumda bulunuyor. Bununla birlikte zamanla yenüemeye ihtiyaç duyar hale gelen tesisler de teşviklerden faydalanabüiyor. 2014 yılında Hazine Müsteşarlığından yeni turizm yatırımları veya yenüeme yatırımları için çıkan teşvik miktarı 5 müyar 358 müyon 325 bin 988 TL oldu. Teşviklerin büyük bir bölümünü İstanbul, Antalya, Muğla,  İzmir  ve Aydın illerindeki turizm yatırımları aldı" dedi.

 

EURO ETKİLEMEZ 


EURO'nun dolar karşısmda yaşadığı değer kaybımn Euro Bölgesi ülkelerinden özellikle ABD'ye yönelik seyahatleri olumsuz etkilemesini beklediklerini söyleyen Başaran Ulusoy, "Avrupa'dan Türkiye'ye yönelik seyahatlerde ise fiyatlama Euro üzerinden gerçekleştirildiği için Euro'daki değer kaybımn Türkiye'ye yönelik seyahatleri olumsuz etküemesini beklemiyoruz" diye konuştu. 


Hürriyet


Geri Dön