19 / 04 / 2024

Türkiye'deki 7,5 milyon konut riskli!

Türkiye'deki 7,5 milyon konut riskli!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli temaslar için geldiği Karabük'ün Safranbolu ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörün dini, imanı, ırkı mezhebi olmadığını vurgulayarak, "Kim teröre destek veriyorsa, o insanlık suçu işlemiştir, lanetli insandır." dedi.


Özhaseki, çeşitli temaslar için geldiği Karabük'ün Safranbolu ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


" 7-7,5 milyon konut riskli"


Doğu ve Güneydoğu'daki çalışmalara değinen Bakan Özhaseki, restorasyon çalışmalarından bahsetti.


Özhaseki, 3 ay ila en geç 1 sene içerisinde bütün vatandaşların evlerini verebilecek durumda olduklarının altını çizerek, "Toplamda da 30 binden fazla konut üretiyoruz. Bütün bunları da Allah'a şükür yapabilecek gücümüz var." şeklinde konuştu.


Kentsel dönüşümü anlatan Özhaseki, Türkiye'de genelinde 20 milyon civarında yapı stoğu bulunduğunu bildirdi. Özhaseki, 1999 depreminde sonra 5 milyon civarında yapı stoğu oluştuğunu belirterek, "1999 depremi sonrası yönetmeliklerde daha sağlamlık arz eden bir yapı var. 1999'dan sonra yapılan yapılar, daha sağlıklı görebiliriz ama öncesinde yapılanların en az yüzde 50'si risk taşıyor." dedi.


Özhaseki, 7-7,5 milyon konutun riskli yapı durumunda olduğuna işaret ederek, "Burada her şeyi devletten beklememek icap ediyor. Gücü yeten insanlar lütfen binalarını ölçtürsünler. İçlerinde canları var, malları var. En kıymetli şeyleri var. Yeni yönetmelikler hazırlıyoruz, yeni yasalar hazırlıyoruz. Bunu çok daha hızlandıracağız. Vatandaşı özendireceğimiz, bu hızlı bir şekilde dönüşüme girecek yasalar inşallah 2017 içerisinde gelecek. Biz bununla 2023'e kadar, 100'üncü yılımıza kadar Cumhuriyet'imizin sağlıksız, kimliksiz yapısı kalmasın diye çırpınacağız. İnşallah önümüzdeki yıla kadar bunu yapacağız." ifadelerini kullandı.


Bakan Özhaseki, Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AK Parti İl Başkanı Timurçin Saylar ve Bakanlığına bağlı kurumların genel müdürleriyle Safranbolu'nun tarihi ve turistik alanlarını gezdi. 


AA


Geri Dön