25 / 04 / 2024

Türkiye'deki ısı yalıtımı pazarı 7 milyon metreküp!

Türkiye'deki ısı yalıtımı pazarı 7 milyon metreküp!

Global krizin etkileriyle ekonomileri sarsılan ve bir yandan da küresel ısınmanın olumsuzluklarını yaşayan dünya ülkeleri tasarrufun yollarını arıyor ve bu noktada enerji verimliliği için yapılan yaptırımlar ön plana çıkıyor



Enerji verimliliğinin en önemli kısmını ise ısıtma ve soğutma enerjilerinde ortalama yüzde 50 tasarruf sağlayan ısı yalıtımı oluşturuyor. Isı yalıtımı konusunda Avrupa ülkeleri ve Türkiye'yi karşılaştırdığımızda ise vahim bir tablo ortaya çıkıyor. Avrupa ülkelerinde kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketimi Türkiye'nin tam 13 katı. Ve Türkiye, ısınmak için çok daha soğuk bir iklime sahip olan Almanya'dan 10 kat fazla enerji tüketiyor. 

70 milyonluk ülkemizde ısı yalıtımı pazarı sadece 7 milyon metreküp ve bu da ortalama 2 milyar dolara denk geliyor. Isı yalıtımı sektörünün 40 milyon dolarlık inşaat sektörünün sadece yüzde 5'ini oluşturduğunu açıklayan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yalıtım konusundaki bu eksikliğin hem ekonomiye hem de çevreye büyük zarar verdiğini söyledi. Türkiye'de kişi başına ısı yalıtımı malzemesi tüketiminin 0,1 metreküp olduğunu belirten Ulu, Avrupa'da bu oranın 1,3 metreküpe kadar çıktığını ifade etti. Ulu, bu açığı kapatarak Türkiye'nin tam 13 katı kadar ısı yalıtımı malzemesi tüketen Avrupa ülkelerinin seviyesine ulaşmak için ülkemizde bugünkü ısı yalıtımı kapasitesinin yüzde 100 artırılması ve 10 yıl aynı kapasite ile çalışılması gerektiğini vurguladı. 

Her yıl yeni bina stoğuna ruhsatlı yaklaşık 100 bin bina ekleniyor ve artık yasal olarak da zorunlu olması sebebiyle bu binaların tamamında ısı yalıtımı uygulamaları yapılıyor. Bu da sadece yeni binalarla her yıl 300 milyon dolar tasarruf sağlanması anlamına geliyor. Yalıtımsız mevcut binalara da ısı yalıtımı uygulanması halinde tasarruf potansiyeli yılda ortalama 7.5 milyar dolara çıkıyor. Oysa bugün ülkemizdeki 17 milyon konutun yüzde 90'ı yalıtımsız. TÜİK verilerine göre Türkiye'de yaklaşık 8 milyon bina var. Ayrıca yaklaşık yüzde 60 kaçak ruhsatsız yapılar olduğunu da varsayarsak ısı yalıtımını denetleme şansı olmadığı için yalıtımsızlık ülke ekonomisini ve sektörü baltalıyor. 

Binalar için denetim mekanizmasının işlerlik kazanması gerektiğine dikkat çeken Ulu, ülkemizdeki ısı yalıtımı potansiyelini uygulamaya dönüştürmek için devlet destekli teşviklerin önemine de vurgu yaptı. Ekonomiye her yıl 7.5 milyar dolar kazandıracak bu uygulama için yalıtım ürünleri ve uygulamalarında KDV'nin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Ulu, devlet desteği ile maksimum 0,5 aylık faiz oranlı, 48 ay gibi uzun vadeli yalıtım kredisi uygulanmasının da tüketicileri yalıtıma yönlendireceğini belirtti. 


Geri Dön