20 / 04 / 2024

Türkiye’den Erbil’e imar atağı!

Türkiye’den Erbil’e imar atağı!

Kuzey Irak ve Türkiye arasında yaşanan sorunlar Türk Hava Yolları’nın Erbil'e yeniden seferler başlatmasıyla normale döndü. Petrol, gıda, inşaat ve alt yapı alanlarında Kuzey Irak'ta varlığını sürdüren Türk firmaları ülkede yeniden söz sahibi olmaya hazırlanıyor.



Türkiye ile Kuzey Irak arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından ilişkiler olumlu bir seyir izlemeye başladı. Petrol, gıda, inşaat ve alt yapı alanlarında Kuzey Irak'a yatırım yapan pek çok Türk firması iki ülke arasında ilişkilerin düzelmesinin ardından bir yatırım atağı başlatacak. 

Milliyet Gazetesi'nden Namık Durukan'ın haberine göre; Türkiye'nin yurt dışında en önemli pazarlarından olan Kuzey Irak'a yapılan 7 milyar dolarlık ihracatın yeniden canlandırılması hedefleniyor. İlişkilerin normale dönmesi ile beraber yüzlerce firma Erbil, Süleymaniye ve Dohuk bölgesinde iş yapmaya başladı. Bununla beraber yüzlerce Türk vatandaşı da  bölgede çalışma olanağı buldu. 

Erbil'de Uluslararası Yapı İnşaat ve Belediye Ekipmanları Fuarı adı altında Türkiye'nın katılımı ile gerçekleşen bir fuar düzenlendi. Erbil ile yaşanan olumlu gelişmelere bağlı olarak Türk firmalar fuara çıkarma yaptılar. 

Fuara ülkemizin  Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odaları başkan ve yöneticileri katıldı. Türk firmaları üretim araçları ve ürünlerini fuarda sergiledi. 25 Nisan’a kadar açık kalacak fuara Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve Diyarbakır Sanayi Odası Başkanı Aziz Odabaşı başkanlığındaki  yönetim kurulu üyeleri ve firma temsilcileri katıldı. Bununla beraber  50’yi aşkın Türk iş adamı grubu da fuarda yer aldı. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi İmar Bakanı Derbas Kosret, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Celil Hayat, Erbil Valisi Nevzat Hadi gibi Kürt yöneticiler de Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay’la birlikte fuardaki Türk standlarını inceledi. 


Geri Dön