26 / 04 / 2024

Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!

Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!

Dubai’de gerçekleşen Cityscape Emlak Fuarı dün kapılarını açtı, ama terörün gölgesinde kaldı. 61 Türk firması fuarda yerini aldı. Müteahhitler, “Endişe var ama karamsar değiliz. Uzun vadede Türkiye’ye güveniliyor” dedi.



TÜRK inşaat sektörünün uzun süredir hazırlandığı uluslararası gayrimenkul fuarı Cityscape Global 2015 dün kapılarını açtı. Geçen yıl 30 Türk şirketinin katıldığı fuara bu yıl 61 şirket katıldı. Yabancı yatırımcılara Türkiye’yi ve projelerini tanıtmak için hazırlandıklarını söyleyen şirketler temsilcileri Türkiye’den gelen şehit haberleri nedeniyle üzüntü duyduklarını belirtti. Türkiye’de süren siyasi belirsizlik ve terör olaylarının yabancı yatırımcılarda endişe yarattığını söyleyen müteahhitler, ancak karamsar olmadıklarını dile getirdi.


İSTİKRAR ADASI


Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!


Bugüne kadar körfez Ülkelerine yaklaşık 2 milyar dolarlık konut satışa yapan Ağaoğlu Şirketler Grubu, fuara İstanbul Finans Merkezi ve Maslak 1453 projeleri ile katıldı. Türkiye’de yaşanan terör olaylarının gayrimenkul sektörüne etkisini değerlendiren Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Konut satarken istikrar adası diye satış yapıyorduk. Bu konumumuzu elimizden aldılar, buna rağmen ülkemizin tanıtımına devam ediyoruz. Yabancı yatırımcılar, sıkıntıları net olarak dile getirmiyor ama endişeleri var. Yine de yatırımda kararlılar. Bizler herşeye rağmen işimizi yapmaya devam edeceğiz” dedi.


KRİZ FIRSATI

Kriz ortamında daha büyük atılımlarda bulunduklarına dikkati çeken Ali Ağaoğlu, “Grup olarak en büyük çıkışlarımızı kriz dönemlerinde yaptık. Ülkemiz şu anda bir takım sıkıntılar içinde biraz sıkıntı yaşıyor. Buna rağmen yeni yatırım hamlelerine hazırlanıyoruz “ diye konuştu. Finans merkezinde hafriyat çalışmalarını tamamladıklarını ve metro bağlantılarını yapmakta olduklarını söyleyen Ağaoğlu Şirketler Grubu Icra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir  Dünya’daki bütün gelişmiş ülkelerin finans merkezi var. Bunun en güzel örneklerinden biri Dubai Uluslararası Finans Merkezi. 3 senede bölgenin İsviçresi olmuşlar. Demek ki gereği yapılırsa 30 yılda değil, 3 yılda da finans merkezi oluşabiliyor. Bunun için 3 konu çok önemli. Birincisi teşvik. İkincisi vergi. Üçüncüsü ise yüzde 100 yabancı girişini kabul etmek. Bunlar ülkeyi uçurdu” diye konuştu. Benzer bir modelin Türkiye’de de uygulanabileceğini anlatan Halisdemir, “Finans merkezi işi uzaya mekik göndermek değil. Biz de teşviklerle ve sıfır vergiyle uluslararası finans kuruluşlarını ülkemize çekebiliriz” dedi.


Tedirginlik geçici


Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!


ÇALIK Gayrimenkul Cityscape Global 2015 Fuarı’na İstanbul Tarlabaşı’nda hayata geçirdiği yenileme projesi Tarlabaşı 360 ile katıldı. Fuarda 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedeflediklerini belirten Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, “Türkiye’ye ilgi her geçen gün artıyor. Biz de yüksek bir satış hedefi koyduk ama bunun için çok daha önceden çalışmalara başladık” dedi.  Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki süreç ile ilgili endişeli olduğunu belirten Yetgin, bunun geçici bir süreç olduğunu ifade etti. Doların TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte yabancı yatırımcıların avantaj yakaladığını ifade eden Yetgin, “Dolar yılbaşından bu yana yüzde 23 değer kazandı. Yabancı yatırımcılar için bu durum pozitif etki yarattı” diye konuştu. 900 ünitelik projelerinde konut, ofis ve ticari birim yer aldığını belirten Yetgin, ortalama metrekare fiyatının 7 bin 500 dolar olduğunu dile getirdi. Yetgin, Projede ilk etabı 2016 Haziran’da teslim edileceğini belirtti. Tarlabaşı projesinin kamu ev özel sektör işbirliği ile yapıldığını belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Körfez ülkelerindeki yatırımcıların İstanbul’da özellikle Taksim bölgesine yatırım yaptıklarını söyledi.


Üstesinden geliriz


Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!


ARTAŞ İnşaat, Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla Ayazağa’da hayata geçirilen Vadistanbul projesi Dubai’de yabancı yatırımcılara tanıtıldı. Türkiye pazarıyla ilgilenen yabancı yatırımcıların, ülkede yaşanan olumsuz gelişmeleri de takip ettiğini ancak, uzun vadeli düşünerek, yatırımdan vazgeçmediklerini belirten Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Türkiye’den gelen olumsuz haberler yüreğimizi yakıyor. Ancak Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelecektir. Biz ülke olarak 30 yıldır uğraşıyoruz, bunları aşmakta tecrübeliyiz” diye konuştu.  Çetinsaya,  proje bünyesindeki 220 odalı, 5 yıldızlı otel için bölgenin en büyük turizm yatırımcılarından teklif aldıklarını, 90  milyon dolar üzerinden pazarlık yaptıklarını söyledi. Dubai’de 7 oteli bulunan ve bölgenin en güçlü yatırımcıları arasında öne çıkan Auris Hotels’in sahibi Ahmet El Abdullah, Vadistanbul Bulvar’ın standını ziyaret ederek otel için görüşmelerde bulundu .Dubai Cityscape fuarına katılımlarının satış odaklı olmadığına, öncelikli amaçlarının projedeki AVM ve otelin uluslararası bilinirliğinin artırılması olduğunu belirten Çetinsaya, “Fuarda otelimize ve ofis bloklarına yatırımcılardan teklifler aldık. Hatta satışa çıkarmadığımız AVM’miz için de AL - Shiddi Group’un sahibi Sulaiman AL – Shiddi bir teklifte bulundu” dedi.


Hükümet Kurulmalı


Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!


TÜRKİYE’de seçilmiş hükümetin biran önce kurulması gerektiğini söyleyen Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya “Kuveytli ortağımız Al-Mazaya memleketteki terör olayları nedeniyle telefon açıp bizden bilgi aldı. Şu an Yabancı yatırımcı da yerli yatırımcı bekle-gör pozisyonuna geçti ” diye konuştu


Erteleme olur ama vazgeçilmez


Türkiye’den gayrimenkul almayı planlayan yabancılar endişeli!


İş GYO fuara Nef ile birlikte İstanbul Topkapı’da hayata geçirdiği İnistanbul projesinin Lokal etabı ve Kartal’daki  Manzara Adalar projeleriyle katıldı. Yurtiçinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yabancıların Türkiye’nin geleceğine inandıklarını anlatan Tanes, “Bu olaylar ertelemeye neden oluyor ama vazgeçme eğilimi yok” dedi.



Hürriyet 


Geri Dön