28 / 03 / 2024

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı bugün açılacak!

Türkiye’nin en büyük konteyner limanı bugün açılacak!

Tekirdağ Barbaros ilçesinde bugün Türkiye’nin en büyük konteyner limanı hizmete girecek. 450 milyon dolara mal olan limanın hikayesinin temelinde bir aşk hikayesi yatıyor.



Tekirdağ Barbaros ilçesinde bugün Türkiye’nin en büyük konteyner limanı hizmete girecek. 450 milyon dolara mal olan limanın hikayesinin temelinde bir aşk hikayesi yatıyor.


Tekirdağ’ın 5 bin nüfuslu ilçesi Barbaros’ta bugün Türkiye’nin en büyük konteyner limanı hizmete girecek. 450 milyon dolara mal olan limana MSC Tokyo konteyner gemisi ilk yükü indirecek ve 2004 yılında yapımına başlanan limanda ilk işlem gerçekleştirilmiş olacak. Vatan gazetesinden Öge Demirkan'ın haberine göre bu haberi ‘ekonomi’ sayfalarından ayıran özelliğiyse temelinde ‘aşk’ hikayesinin yatması.


İKİ YATIRIMCI AİLE


Yapımı 11 yıl süren Asyaport’un yatırımcıları Türkiye’den Soyuer ailesi ile İtalya’dan Aponte ailesi. Aponte ailesi, İtalya’nın en zenginleri arasında yer alıyor ve dünyanın ikinci en büyük konteyner firması MSC’nin sahipleri. Bu iki aileyi birleştiren Souyer ailesinin kızı Ela’yla Aponte ailesinin oğlu Diego’nun evliliği. Ela, eğitim için İsviçre’ye gittiğinde Diego Aponte’yla tanışıyor. Çift, 2003 yılında evleniyor. Peki bu evliliğin dev projeyle ilgisi ne? Hikayenin devamıysa şöyle: Aponte ailesi ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle Marmara Denizi’ne liman yapılması fikri üzerinde çalışıyor. Çiftin evlenmesinden bir yıl sonraysa projenin adresi netleşiyor: Gelinleri Ela’nın memleketi Barbaros.


11 YILLIK ÇALIŞMA


2004’te liman için çalışmalara başlandı. Konum belirlendi, yerel yöneticilerin desteği sağlandı, üniversitelerle çalışılıp proje detaylandırıldı. Resmi prosedürlerin tamamlanması yıllar aldı. Hatta bir ara projenin rafa kaldırılması bile gündeme geldi. Ancak iki ailenin proje üzerindeki ısrarı sonucu 2010’da inşaat başlandı. 20 metre derinlikte yapılan rıhtımlar için özel teknoloji kullanıldı. 5 yıllık süreç sonunda Marmara Denizi’nde 30 hektar deniz dolduruldu.

 

TORUNUNUNU ADIYLA...


İnşaat alanıyla Türkye’nin en büyük konteyner limanı olan ve 2017 yılında yıllık 2.5 milyon konteynere ulaşması planlanan limana Aponte ve Soyuer ailelerinin torunlarının adı olan ‘Asya’ adı verildi.


Milliyet



Geri Dön