25 / 04 / 2024

Türkiye'nin en güvenilir yapısı Akkuyu Santrali olacak!

Türkiye'nin en güvenilir yapısı Akkuyu Santrali olacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Akkuyu Nükleer Santralı'nın Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacağını ifade etti. Yıldız, "Bu yapı biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" diye konuştu.



Konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Mersin'de yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali'nin güvenliğine ilişkin bir soruya, "Siz bilin ki bu yapı biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" cevabını verdi. Dünyada elektrik üretimine ayrılan bütçeden daha fazlasının güvenlik sistemlerine ayrıldığını hatırlatan Yıldız, "Nükleer santralleri 'Ben ucuza, yarı güvenlikli yapayım' dediğiniz anda uluslararası arena buna izin vermez. Türkiye'de 9 büyüklüğünde bir deprem hiç yaşanmadı. Ama siz bilin ki bu yapı biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak" diye konuştu.


Yıldız, büyük çapta elektrik kesintilerinin sadece Türkiye'de yaşanmadığını, benzer arızaların Avrupa ülkelerinde de yaşandığını kaydetti.


KESİNTİ SORUSUNA CEVAP

Bakan Yıldız, yaşanan kesintilere ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı:


"Türkiye'de arz güvenliği ile ilgili bir sıkıntı yok. Türkiye'de arz fazlası var. Elektriğimiz fazla, üretimimiz fazla. Tüketim neredeyse yarı oranında. Çok nadir rastlanan, bütün olumsuz ihtimaller bir araya geldi ve bu oldu. Bu bir işletme hatasıdır. Bunun giderilmesine dönük bütün tedbirler alındı."


Zamanında yapılan anlaşmalardan dolayı İran gazının pahalı alındığını ifade eden Yıldız, "İnşallah biz İran gazını daha ucuza alacağız. Bundan emin olun. Türkiye hem bir yandan doğalgazı ucuz alacak hem de vatandaşına ve sanayisine bunu daha ucuza sağlayacak" ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin TANAP'ta Azerbaycan'dan daha fazla hisseye sahip olduğunu aktaran Yıldız, "TANAP 2018 yılında bitecek ve 45 milyar dolarlık yatırımın 10-11 milyar dolarını burada harcayacağız. İşçilikle alakalı konularda da Türk firmaları çalışacak" diye konuştu.




Hürriyet 


Geri Dön