29 / 03 / 2024

Türkiye'nin en zenginlerinde inşaat sektörü çoğunlukta!

Türkiye'nin en zenginlerinde inşaat sektörü çoğunlukta!

Amerikan Forbes dergisi, milyarderler listesini açıkladı



Dünyada geçen yıl 793'e gerileyen milyarder sayısı, krizin etkileri azalınca 1011 "e çıktı. Listeye Türkler damga vurdu. Forbes Yayın Yönetmeni Steve Forbes, "Başarı, milyarder sayısını 12'den 28'e yükselten Türkiye'ye ait" dedi

Listeye 1011 kişi girdi
Amerikan fınans çevrelerinin etkin dergisi Forbes, geleneksel 'milyarderler listesi'ni açıkladı. Dünyada 1 milyar doların üzerinde serveti bulunan kişileri sıralayan listeye bu yıl 1011 kişi girdi. Bu kişilerin toplam servetleri 3.6 trilyon dolar oldu. Geçen yıl finansal krizin en yoğun olduğu dönemde listedeki milyarder sayısı 793'e, servetler toplamı ise 2.4 trilyon dolara gerilemişti.

Türkler damgasını vurdu
Forbes listesinde Türk milyarderlerin artışı dikkat çekti. Krizin en yoğun döneminde milyarder sayısı 35'ten 12'ye gerileyen Türkiye, 2010'da tam 28 milyarder çıkardı. Hüsnü Özyeğin, 3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'de birinci, dünyada ise 316'ncı en zengin kişi oldu. Mehmet Emin Karamehmet 2.9 milyar dolarla 342'nci, Şarık Tara 2.6 milyar dolarla 367'nci sıraya yerleşti.

Forbes'tan övgü geldi
Milyarderler listesini açıklayan Forbes Genel Yaym Yönetmeni Steve Forbes, "Bu yıl asıl başarı milyarder sayısını 12'den 28'e yükselten Türkiye'ye ait" dedi. Forbes Kıdemli Editörü Luisa Kroll ise birçok ülkenin iki yıldır ekonomik krizden paymı aldığını belirterek, "Bu dönemde Türkiye inanılmaz performans sergiledi. Çevresindeki ülkeler buhran içindeyken durgunluktan sıyrıldı" dedi.

İki sürpriz isim var
Listeye Türkiye'den ilk kez giren iki Türk işadamı özellikle dikkat çekti. Kamuoyunun pek bilmediği bu iki isim, BÎM'in en büyük hissedarı Mustafa Latif Topbaş ve Habaş'm patronu Mehmet Rüştü Başaran oldu. Topbaş, kamuoyundan o kadar uzak ki Forbes, Topbaş'm yayınlayacak bir fotoğrafını

Hayırsever Bili Gates zirveyi Slim'e kaptırdı
Forbes listesinin tepesinde, 53.5 milyar dolarlık servetiyle Meksikalı Carlos Slim yer aldı. Geçen yılın en zengini Bili Gates 53 milyar dolarla ikinciliğe indi. Bili Gates'in 'fakirleşmesine' 30 milyar doları aşan bağışları neden oldu. En genç milyarder, internet sitesi Facebook'un 25 yaşındaki kurucusu Mark Zuckerberg oldu. Listeye, toplam servetleri 1.3 trilyon dolar olan 403 Amerikalı girdi. İkinci Çin'den 64, üçüncü Rusya'dan 62 milyar çıktı.
Posta


Geri Dön