19 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk akıllı kentsel dönüşümü Eskişehir Tepebaşı'nda!

Türkiye'nin ilk akıllı kentsel dönüşümü Eskişehir Tepebaşı'nda!

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinden kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Eren Aka, bugünkü yazısında devam eden çalışmaları kaleme aldı.



Eskişehir'e bağlı Tepebaşı Belediyesi, kentsel dönüşüm çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Eren Aka, bugünkü yazısında çalışmaları kaleme aldı. İşte Aka'nın o yazısı...

Tepebaşı Belediyesi, marka kent olma yolunun akıllı kent yatırımlarından geçtiği günümüzde, yatırımlarını Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile taçlandırıyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan Horizon 2020 kapsamında Avrupa’nın bilim, teknoloji, politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla 7 ülkeden 22 ortaklı bir konsorsiyum kurularak fon almaya hak kazanan REMOURBAN Projesi, 5 buçuk yıllık yolculuğunu projenin bütçesi ve süresi içinde taahhüt ettiği nihai hedeflere ulaşarak tamamladığını belirtti.

Başkan Ataç, “REMOURBAN sürdürülebilir kentsel dönüşüm modeli, uygulayıcı kentler tarafından Valladolid (İspanya), Nottingham (İngiltere) ve Tepebaşı'nda uygulandı ve izleyici kentler tarafından Seraing (Belçika) ve Miskolc (Macaristan)’da geliştirildi. Tepebaşı Belediyesi, enerji, ulaşım ile bilgi ve iletişim teknolojilerini entegre eden vatandaş odaklı bu modelle yeni nesil teknolojileri yapılandırdı, enerji ve kaynak verimliliğini artırdı, organizasyonel ve ekonomik çözümleri öncelik hale getirdi. Sürdürülebilir ulaşımı geliştirdi ve kentsel alanlarda sera etkisi yaratan zararlı gaz emisyonlarını azalttı” dedi.

Mahallelerde düşük enerji 

Aşağı Söğütönü Mahallesi’ndeki Yaşam Köyü’nde uygulanan projeye ilişkin bilgi veren Başkan Ataç, “10.570 m2'lik yerleşim alanına sahip Yaşam Köyü'nde bina kabukları mantolandı, pencere ve doğrama sistemleri yenilendi, bölgesel merkezi sisteme geçiş yapıldı, güneş enerji santrali kuruldu, bina ve çevre aydınlatmaları LED armatürlerle değiştirildi. Avrupa Komisyonu enerji tasarruf projelerinde yılda metrekarede 100 kWh, bina iyileştirme bütçesini de maksimum metrekare başına 100 £ olarak belirlemiştir. Tepebaşı Belediyesi yılda metrekarede 170 kWh enerji tasarrufu taahhüt ederek maksimum bütçenin de üstüne çıkarak metrekare başına 126 £ talep etmiştir. Uygulanan tüm ekolojik iyileştirmelerle enerji tüketimi metrekarede 274 kWh iken, yenilenebilir enerjinin katkısıyla birlikte metrekarede 38 kWh'a düştü. Tepebaşı Belediyesi yılda öngördüğü metrekarede 170 kWh'in çok üstüne çıkarak 235 kWh enerji tasarrufu sağlayarak metrekare başına 126 £ hibe almaya hak kazandı. Bina bazında sadece ısıtma ve soğutmada metrekarede 100 kWh enerji ihtiyacı azaltıldı. Enerji performansı bakımından yaklaşık 3 milyon kWh enerji tüketimi pasif yöntemlerle 1 milyon 400 kWh'a düşerek yüzde 53 enerji tasarrufu ve yüzde 63 karbon emisyonunda azalma sağlandı. Yenilenebilir enerjiyle yaklaşık 1 milyon kWh, metrekarede 100 kWh üretim gerçekleşti. Kurulan güneş enerji santraliyle yılda yaklaşık 242 mWh elektrik üretimi oldu. Aylık elektrik üretiminin yüzde 50'si öz tüketim ile tüketildi, yüzde 50'si şebekeye geri verildi ve mahsuplaşıldı” ifadelerini kullandı.

Türkiye nin ilk akıllı kentsel dönüşümü Eskişehir Tepebaşı nda!

Sürdürülebilir kentsel ulaşım 

Çevre dostu bir kentsel ulaşım modeline olan talebi artırmak ve ulaşımda sürdürülebilirliğin sağlanması için yapılan çalışmalara da değinen Başkan Ataç, “Araç filomuzda bulunan ve fosil yakıtla çalışan hizmet araçların büyük bir bölümü çevre dostu araçlarla değiştirildi. Bu kapsamda, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 adet hibrit binek araç ayrıca kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 adet yüzde 100 elektrikli otobüs alındı. Elektrikli otobüsler ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu. Hareketlilik alanında bir başka yenilik olarak elektrikli bisiklet altyapısı kuruldu. Akıllı ulaşım sistemlerinin sembolü olan 30 adet elektrikli bisiklet, 3 adet kiralama istasyonu ve 45 adet akıllı bisiklet parkı Yaşam Köyü’ne gidiş ve gelişte konumlandırıldı. Türkiye’de ilk defa elektrikli modellerin kullanıldığı “Paylaşımlı Bisiklet Sistemi” ESPEDAL, proje kapsamında vatandaşlara hizmet vermeyi başladı. Bisikletlerin toplu taşıma araçlarına alternatif olarak kullanımının artırılmasını sağlamak amacıyla da yaklaşık 5 kilometrelik bisiklet yolu düzenlemesi yapıldı. Elektrikli otobüslerde yüzde 60'a varan enerji tüketiminde tasarruf, yüzde 100 karbon emisyonunda azaltım, hibrit araçlarda yüzde 26'ya varan enerji tüketiminde tasarruf, yüzde 30 karbon emisyonunda azaltım sağlandı” diye konuştu.

Hizmet Binası 

Tepebaşı Belediyesi hizmet binasında kurulu olan GES, elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor. “Düşük Karbon Ayak İzi İçin Enerji Etkin Bina” isimli proje, 2011 yılı Çevre ve Enerji Mali Destek Programı kapsamında BEBKA tarafından desteklenmişti. Küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunacak örnek bir çalışma olarak dikkat çeken sistem sayesinde, 2013 yılından bu yana 95 kW gücündeki 400 panelle elektrik üretimi sağlıyor.

Sertifikalı ‘yeşil bina’ 

2015 yılında hizmete açılan Mustafa Kemal Atatürk Spor Kompleksi Su Sporları Merkezi, yeşil bina özelliğine sahip bir tesis olarak dikkat çekiyor. Merkez, çevre dostu enerji tasarrufu alanında yeşil bina uygulamalarını uluslararası alanda sertifikalandıran LEED Sertifikası’nı Altın Puan kriteriyle alan Türkiye'nin ilk kamu binası olma özelliğini de taşıyor. Tesis, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi'ne (U.S. Green Building Council - LEED) başvurularak alınan sertifikayla Türkiye'de sertifikaya sahip 11 bina arasında yer alıyor.

Akıllı bir bina olarak tasarlanan merkez, solar ısıtma devresi ve çatısındaki güneş enerji santrali sayesinde elektrik ihtiyacının bir kısmını da kendisi üretiyor.

Eskişehir'de kentsel dönüşüm atağı!

 


Geri Dön