25 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk ekolojik stadında tribünler yükseliyor!

Türkiye'nin ilk ekolojik stadında tribünler yükseliyor!

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı iş birliği ile Sivas 'ta yapımına başlanan “ ekolojik stadın ” tribünleri yükselmeye başladı.




Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Salim Kılıç, yaptığı açıklamada, 18 Haziran 2012'de ihalesi yapılan 25 bin seyirci kapasiteli Sivas 4 Eylül Stadı'nın temelinin 25 Mayıs'ta atıldığını anımsattı. Stat inşatının hızla ilerlediğini ve betonarmede yüzde 60 seviyelerinin geçildiğini belirten Kılıç, "Havalar müsait olduğu sürece, stadın taahhüt edilen günde bitirileceğini ümit ediyorum. İnşaatın süresi, 800 gün ve 2014 yılının kasım ayında bitirilmesi bekleniyor. Çok modern bir spor tesisi olacak. Stadyum inşaatı çok hızlı bir şekilde ilerliyor" ifadesini kullandı.


Stadın Sivas'ın iklim koşullarına uygun şekilde inşa edildiğini dile getiren Kılıç, şunları söyledi:


"Alttan ve tribün ısıtması olacak. Stadyumun içi ile dışarı arasında 8-10 derecelik ısı farkı olacak. Güneş panelleri sayesinde elektriğinin bir kısmını kendisi üretecek. Yağmur ve kar sularını kullanma suyu olarak depolayacağız. Teknoloji geliştikçe stadyumların standartı da yükseliyor. Standardı, daha önceki stadyumlardan daha yüksek olacak. Türkiye'deki stadyumlarda basamak genişlikleri 80 santimetredir ama burada 90 santimetre olacak ve yükseklik farklı kotlarda olacak. Taraftara güzel bir seyir keyfi sunacak."


"Eksi 20 derecede maç izlemeye gelen seyirci, o soğuğu hissetmeyecek"


Salim Kılıç, stadın her türlü sosyal donatısıyla mükemmel olacağını ifade ederek, "Zeminde ve tribünde radyan ısıtma sistemi olacak, seyirciler üşümeyecek. Eksi 20 derecede maç izlemeye gelen bir seyirci, o soğuğu hissetmeyecek" dedi. Yeni stadın spor kompleksi içerisinde yer alacağını dile getiren Kılıç, "Stadyumun yanına 4 bin kişilik spor salonu yapılacak. Yüzme havuzu, idare binası, antrenman sahaları, güreş eğitim merkezi olacak. Gençlik merkezi inşaatı devam ediyor ve inşallah önümüzdeki ay tamamlanacak. Atletizm pisti tamamlandı ve hizmete açıldı. Türkiye'nin en güzel spor komplekslerinden birisi olacak ve biz de bunun heyecanını yaşıyoruz. İnşallah, 2014 yılının sonunda veya 2015 yılının ortalarında tüm tesisler bitmiş olacak" diye konuştu.


Stadın isminde bir değişiklik düşünülmediğini, düşünülmesinin de mümkün olmadığını vurgulayan Kılıç, "4 Eylül, Türkiye için anlamlı bir gün, Cumhuriyet'e giden yol. Bu yüzden isim değişikliğini kimsenin teklif edeceğini düşünmüyorum. Kamuoyunda daha önce gereksiz tartışmalar oldu. Bakanlığın ve bizim gündemimizde öyle bir şey yok. 4 Eylül, çok kutlu bir isim" ifadesini kullandı. Kılıç, Sivasspor'un maçlarını oynadığı mevcut 4 Eylül Stadı'nın yerinin ise TOKİ'ye devredildiğini sözlerine ekledi.


"Stat, enerji ihtiyacının bir kısmını kendi karşılayacak"


Yüklenici firmanın proje müdürü Fikret Kahraman ise 130 bin metrekare alan üzerine kurulu komplekste, stadın kapladığı alanın 29 bin metrekare olduğunu belirtti. Zemin iyileştirme imalatlarının tamamlandığını dile getiren Kahraman, "Temel imalatı olarak yüzde 90'dayız. İnşallah, kasım ayı içerisinde temel imalatı bitecek. Üst yapı olarak da yüzde 50'ye geldik. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. 54 locamız var, kale arkalarında loca yok. Stat, enerji ihtiyacının bir kısmını kendi karşılayacak. Diğer statlardan daha iyi olacağı kanaatindeyiz" diye konuştu. Stadyumun kaba inşaatını gelecek yıl mayıs veya haziran ayında bitirmeyi planladıklarını ifade eden Kahraman, "Kış döneminde imalat yapıp, güz döneminde tribünleri yerleştirmeye başlayacağız" dedi. Sivas 4 Eylül Stadı'nın temeli, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katıldığı törenle 25 Mayıs 2013'te atılmıştı.


Hürriyet


Geri Dön