25 / 04 / 2024

Türkiye’nin ilk kadın müzesi Konak'ta açıldı!

Türkiye’nin ilk kadın müzesi Konak'ta açıldı!

İzmir'de Konak Belediyesi’ nin butik müzeler zincirine bir halka daha eklendi. Basmane semtinde restore edilen tarihî bir binada, Türkiye’ nin ilk kadın müzesi hizmete girdi...




İzmir'de Konak Belediyesi’nin butik müzeler zincirine bir halka daha eklendi. Basmane semtinde restore edilen tarihî bir binada, Türkiye’nin ilk kadın müzesi hizmete girdi. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, nüfusun yarısını oluşturan kadınların artık kadın müzesiyle üretkenliğini, özverisini ve sevgisini, topluma daha özel yansıtabileceğini söyledi. Tartan, “Hepimiz, ‘Kadının yanındayız’ diyoruz ama bunu göstermekte yeterince etkin değiliz. Konak Belediyesi olarak biz bir kez daha sözde değil, gerçek anlamda kadının yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Üreten, bize güç katan, toplumsal yaşantımızın temel taşı kadın artık daha güçlü. Kadın Müzesi’nin bir başka amacı da son yıllarda kadına yönelik olarak artan şiddet ve baskı politikalarına karşı önemli bir merkez olmak. Kadınlar şiddete, baskıya, sevgisizliğe İzmir’den 'dur' derken yeni heyecan ve umutların da kapısını açacak. Artık kadının adı var, bBu yüzden mutluyuz.” dedi. 


Bina, bodrum ve ara katla birlikte üç kattan oluşuyor. Giriş katında Geçmişten Günümüze Kadın, Antik Çağ’da Kadın ve Video Art odaları yer alıyor. Giriş katının balkonunda ise tarihte ilklere imza atan Türk kadınlarından Halide Edip Adıvar, tiyatro ve sinema sanatçısı, ilk kadın film yönetmeni Cahide Sonku, tiyatro sanatçısı Afife Jale ve Feraye’nin maskları yer alıyor. Kadınların toplum yaşamındaki direniş ve başkaldırıları da Protesto Odası’ndaki ilk kadın protestoları öyküleriyle yer alıyor.


Hürriyet


Geri Dön