26 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk Nanoteknoloji Merkezi 2011'de hazır

Türkiye'nin ilk Nanoteknoloji Merkezi 2011'de hazır

Sabancı Üniversitesi, 55 milyon TL yatırımla Şubat 2011'de tamamlayacağı Nanoteknoloji Merkezi'nde tarım, inşaat ve tıp alanlarına odaklanacak



Sabancı Üniversitesi, inşaatına bu ay sonunda başlayacağı ve Şubat 2011'de tamamlayacağı Türkiye'nin ilk Nanoteknoloji Merkezi'yle sanayiye hızlı ve uygulanabilir teknolojiler üretecek. Yarısı Sabancı Vakfı, kalan yarısı da Devlet Planlama Teşkilatı tarafından karşılanan 55 milyon TL'lik yatırımla hayata geçirilecek Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM), öncelikle tarım, inşaat ve tıp alanlarında araştırma ve uygulamalar yapacak. Merkezin başına da nanoteknoloji alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Irvine Sensors Corp.'un Teknoloji Başkanı Dr. Volkan Özgüz getirildi.  SUNUM'un sanayiye büyük katkı sağlayacağını belirten Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'nin hızla ilerleyen teknoloji trenini yakalayabilmesi için nanoteknolojide gelişmesinin şart olduğunu söyledi. “SUNUM, sanayinin hızla ürüne dönüştürülebilen teknolojilere yönelik ihtiyacını giderecek” diyen Sabancı, 20 yıldan fazladır ABD'de önemli başarılar elde eden Dr. Volkan Özgüz'ün de merkezin başına getirildiğini belirtti.

Teknoloji yatırımlarının tüm dünyada kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker ise, küresel nanoteknoloji pazarının büyüklüğünün 2.5 milyar avroya ulaştığını kaydetti. Berker, Türkiye'de nanoteknolojinin en çok tekstil ve boya sektöründe kullanıldığının da altını çizdi. (Radikal)

Proje için 20 yıl sonra Türkiye'ye döndü
Bu proje için ABD'deki 20 yıllık çalışma hayatını bitirip Türkiye'ye dönen Dr. Volkan Özgüz de, “21. yüzyıla nanoteknoloji damgasını vuracak. Burada birçok ilke imza atarak, küresel pazarda önemli bir oyuncu olmayı hedefliyoruz. Amacımız üç yıl içinde dünyanın en iyi 10 merkezi arasına girmek” dedi.
Merkezin gelişimi için yurtdışındaki üniversitelerle ortaklıklar da yapacaklarını kaydeden Özgüz, şöyle devam etti: “Sanayiye yönelik çalışmalar planlıyoruz. Birkaç yılda merkezi onlarca araştırmacı ve yüzlerce öğrencinin bir arada çalışabileceği bir yer haline getireceğiz. Türkiye'de yeni ürünler, patentler, araştırmalar geliştireceğiz.” Irvine Sensors Corp.'da 50 kişilik araştırma ekibiyle, yıllık 10 milyon dolar gelir getiren Ar-Ge faaliyetleri yürüten Özgüz, CalTech, Boston Universitesi, NASA- JPL, ABD Savunma Bakanlığı, General Electric, Boeing, Micron, Intel ve HP gibi pek çok kurumla çalıştı.
Radikal


Geri Dön