19 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk özel otoyolu ihaleye çıkıyor!

Türkiye'nin ilk özel otoyolu ihaleye çıkıyor!

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarını yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planladıklarını belirterek, “İhale hazırlık çalışmaları tamamlandı” dedi.




Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün bağlantı yollarını yıl sonuna kadar Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale etmeyi planladıklarını belirterek, “İhale hazırlık çalışmaları tamamlandı. Hazine Müsteşarlığının uygun görüşünün ardından temmuz ayında ilana çıkacağız” dedi.


Yolun tamamlanmasının ardından Türkiye’de ilk kez bir otoyolun özel şirket tarafından işletileceğini bildiren Turhan, “Bu yoldan geçiş ücreti, araçların cinsine, sınıfına ve mesafesine göre belirleyeceğimiz tavan fiyata göre şirket tarafından tespit edilecek. Tavan fiyat, her yıl değişen şartlara göre  güncellenecek” diye konuştu.


İNŞAAT 3 YILI AŞARSA CEZA VAR

Turhan, “Öngördüğümüz inşaat süresi işin başlangıcından sonra üç yıl. Müteahhit, erken tamamlarsa bu onun avantajı oluyor. Yapım artı işletme süresini yarıştırıyoruz. Ama üç yıldan sonraya kalırsa cezai müeyyidemiz oluyor” dedi. Bayramlarda ve özel günlerde ücretsiz geçişe yönelik maddenin şartnamede yer alacağını da ifade eden Turhan, “Ancak bir bağlayıcılığı olmayacak. İdare isterse bayramlarda veya bazı özel günlerde yolları ücretsiz kullandırabilir. Yolları başka amaçla kullanabilir. Örneğin İstanbul’da Avrasya maratonu yapıyoruz. İdare bu yetkiye bu yollarda sahip olacak” şeklinde konuştu. 


 

Hürriyet




Geri Dön