26 / 04 / 2024

Türkiye’ye gelen turist sayısı artarken turistlerin yaptığı harcamalar geriledi!

Türkiye’ye gelen turist sayısı artarken turistlerin yaptığı harcamalar geriledi!

Türkiye’ye gelen turist sayısı artarken, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak turistlerin yaptığı harcamalar geriledi. Dövizdeki artış yurt dışına giden Türklerin harcamalarının ise yükselmesine neden oldu...



Türkiye’ye gelen turist sayısı artarken, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak turistlerin yaptığı harcamalar geriledi. Dövizdeki artış yurt dışına giden Türklerin harcamalarının ise yükselmesine neden oldu.



Turist sayısı yılın ilk üç ayında yüzde 6.1 artarken, turizm gelirlerindeki artış yüzde 3.4’te kaldı. Turizmciler, döviz kurlarındaki artışın turizm gelirlerinde azalmaya neden olurken, Türk turistlerin yurtdışındaki harcamalarını ise artırdığını ifade etti.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artarak 4.8 milyar dolar oldu. 2014’ün ilk üç ayında yabancı turist sayısı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 6.1 artarak, 4.7 milyondan 5 milyona çıktı. Bu dönemde yabancı turistlerin yaptığı ortalama harcama miktarı ise yüzde 2.5 azalarak, geçen yılın ilk üç ayında 974 dolar seviyesinden 949 dolara indi.


Kesenin ağzını açtık


Yurtdışına çıkan Türklerin sayısında ve yaptıkları harcamalarda ilk üç ayda önemli artış meydana geldi. Yurtdışına çıkan Türklerin sayısı yüzde 4.1 artarak 1.6 milyondan 1.7 milyona yükseldi. Türk turistlerin yurtdışındaki harcamaları yüzde 13.3 artarak, 2013’ün ilk çeyreğinde 1.2 milyar dolar iken 2014’te 1.3 milyar dolara yükseldi. Türklerin yurtdışında yaptıkları ortalama harcama ise yüzde 9 artarak 726 dolardan 790 dolara çıktı.



Turizmciler 2014’ten umutlu


Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği  (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “2014 yılına iyi girdik. ilk çeyrekte rakamlar gayet güzel. İkinci çeyrekte daha fazla toparlayacağız” dedi. Ulusoy, şunları kaydetti:

“Kruvaziyer ve kongre turizmindeki gelişmeler, ikinci çeyrekte biraz daha fazla yüzümüzü güldürecek. Sene sonu itibariyle 39 milyon 500 bin kişiyi bulacağımızı tahmin ediyorum. Kişi başı gelirin de 1000 ile 1025 dolar bandında olacağını hesap ediyoruz. Türkiye bir turizm ülkesi. Yalnız yurtdışından gelenler değil, biz kendi vatandaşımıza da tatil yaptırıyoruz. Geçen yıl 13 milyon kişiye yaptırdık. Bu yılki hedefimiz 15 milyon.”


‘Döviz kuru gelirleri azalttı’


Coral Travel & Odeon Tours İç Pazar Müdür Vekili Mehmet Kamçı, “Otel sayısı artınca fiyatların düşmesi turizm gelirlerini azalttı. Ayrıca, yabancı turistlerin Türkiye’ye geldiklerinde yaptıkları harcamalar, kurdaki farktan dolayı dolar bazında düştü” dedi. Kamçı, “Yurtdışı bazı turların yurt içine göre ucuz olması yurtdışına çıkanların sayısını artırdı. Dövizdeki artış, yurtdışındaki harcamaları artırdı” dedi.


‘Tur rekabeti var’


Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı da, “Rekabetten ötürü tur paket fiyatlarında belli oranda düşüş yaşandı. Tura daha az ödeme yapan yolcu bu parayı yurt dışında özel harcamalarında kullandı. Bundan dolayı ise artış sağlandı” dedi.


Fehim Genç/ Milliyet Gazetesi 


Geri Dön