25 / 04 / 2024

Türkler Aşkabat'ta 7/24 inşaat yapıyor

Türkler Aşkabat'ta 7/24 inşaat yapıyor

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'ın Avaza bölgesinin Türkiye'deki Belek benzeri bir turizm merkezine dönüştürüleceğini söyledi



Çağlayan, "Türkiye gerek gemicilik, gerek mega-yat, gerek kimyasal tanker sektöründe son derece öneme sahip yapı içerisinde. Bu konuda gemicilik sektörümüzün Türkmenistan'da yapacağı birçok iş olduğuna inanıyorum" dedi.

Türkmenlerin turizm atağı

Çağlayan, dün sona eren Türkmenistan ziyaretinde beraberindeki gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenledi. Türkmenistan'la ticari ilişkiler ve yapılacak yeni yatırımlar hakkında bilgi veren Çağlayan, Türkmenistan'ın turizmde süratle geliştiğine dikkat çekerek, özellikle Avaza bölgesinde üstlenilecek çok önemli altyapı projelerinin olduğunu kaydetti.

Marinalı turizm bölgesi

Buradaki yatırımlardan aslan payını Türkiye'nin alacağını dile getiren Çağlayan, "Milyar dolar mertebesinde yatırımlar yapılacak. Bir taraftan turizm ve turizm yatırımlarını gerçekleştirirken, müteahhitler için de imkánları değerlendirmeye çalışıyoruz. Burada iskeleler kurulacak, marinalar kurulacak ve bir turizm bölgesi oluşacak" dedi.

STA önerisi yaptı

Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin katlanması için Türkmenistan'a tercihli serbest ticaret anlaşması önerdiğini de açıkladı. İki ülke arasındaki ticaretin 2008'de bir milyar dolara ulaştığını ve bir önceki yıla göre yüzde 42 artış gösterdiğini ifade eden Çağlayan, şunları söyledi: "Ticaretin dengeli, karşılıklı ve kazan-kazan ilişkisi içinde olması önemli. Bu ay sonuna kadar bir taslak hazırlayacağız. Anlaşma sağlanırsa, belirlenecek olan ürünlerde karşılıklı gümrük indirimi getireceği için, karşılıklı ticareti ve üçüncü ülkeler nezdinde ticareti de ciddi anlamda arttıracak."

Aşkabat'ta 24-7 inşaat sistemi

Türkmenistan'da çok önemli bir iş potansiyeli bulunduğunu anlatan Zafer Çağlayan, "2008 yılı bir patlama yılı oldu. Firmalarımız 5.3 milyar dolarlık iş yaptı. Daha bu ülkede yapılacak çok işler var. İnşaatların hepsinde gece ışık yanıyor, 24 saat çalışılıyor burada. Buradan cesaret alarak, yakında Libya'ya da gideceğiz iş bağlamaya" dedi.
Merve Erdil/Hürriyet


Geri Dön