26 / 04 / 2024

Türkler Kolombiya'da konut işi için hazır!

Türkler Kolombiya'da konut işi için hazır!

Kolombiyalı işadamlarına yatırım için kolaylık sağlayacaklarını belirten Erdoğan, “Biz önünüzü açacağız siz de yürüyeceksiniz” dedi. Öncelikli hedef karşılıklı ticareti 5 milyar dolara çıkarmak..



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kolombiyalı işadamlarını Türkiye’de yatırım yapmaya çağırarak “bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır’, dolayısıyla fincanların sayısı çok, hatırı da bayağı uzuyor. Unutmak artık mümkün değil. Bu bakımdan aramızdaki bağlar ilişkiler bir muhabbet zinciri olarak geleceğe farklı şekilde yürüyor” dedi. Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon, Bogota’da düzenlenen Türkiye-Kolombiya İş Forumu’nda iki ülke işadamlarına hitap etti.


‘1.4 milyar $ yetmez’

Calderon’a, “Değerli dostum Santos” diyerek hitap eden Erdoğan, son dönemde ilişkilerde yeni bir dönemin başladığına işaret etti.

Erdoğan, iki ülke arasındaki yaklaşık 1.4 milyarı doları bulan ticaret hacmini yeterli bulmayıp, bu rakamı 2023’e kadar 5 milyar dolara çıkarma kararı aldıklarını söyledi. Türkiye’de hiçbir Kolombiya yatırımı olmadığını da hatırlatan Erdoğan, Kolombiya’da faaliyet gösteren üç Türk firmasının ise 220 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirdiği bildirdi.

Erdoğan, “Kolombiya bizim ihtiyacımız olan kaynaklara, petrol noktasında söylüyorum sahip. Bu karşılıklı ihtiyaç-imkân ilişkisini işbirliğimiz açısından çok önemli bir fırsat olarak görüyorum. İşadamlarımızı bu mümbit zemini, bu uygun ortamı en güzel şekilde değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.



 


‘Yapacak çok iş var’

Başkan Calderon hükümetler olarak işadamlarının yolunu açmak durumunda olduklarını belirtti. Türk işadamlarını Kolombiya’da yatırıma davet eden Calderon, inşaat sektöründe Türk firmalarının yapacakları çok iş olduğuna inandığını dile getirdi. Calderon, “Türkiye’ye giden turist sayısı çok fazla, bu potansiyeli de kullanmak gerekir” dedi.



Türkler konut işi için hazır

Özellikle dünya çapında projeler üstlenen Türk müteahhitlik firmalarının her birinin artık birer global markaya dönüştüğünü anlatan Erdoğan, “Sayın Başkan ‘bak hep müteahhitlerden bahsediyoruz, ona göre görevin ağır” diyerek tebessüm etti. Erdoğan, Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 100’ün üzerinde ülkede, 300 milyar dolar değerinde 7 bin 683 projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi. Erdoğan, Amerika kıtasında üstlenilen toplam taahhüt miktarının 1.5 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türk müteahhitlik firmalarınca Kolombiya’da üstlenilen 2,3 milyon dolar değerinde sadece bir proje bulunduğunu dile getiren Erdoğan, bunun da İpiales şehrindeki teleferik projesi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Türk firmaları Kolombiya’daki altyapı projelerini üstlenecek ve başarıyla bitirecek kapasitededir. Kolombiya’da gerçekleştirilmesi tasarlanan büyük konut projelerinde yer almaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek isterim” diye konuştu.


Milliyet


Geri Dön