24 / 04 / 2024

Türkler Nil'e köprü yaptı Hartumlu 'cin işi' dedi

Türkler Nil'e köprü yaptı Hartumlu 'cin işi' dedi

Yapı Merkezi'nin Sudan'ın başkenti Hartum'da Nil üzerinde inşa ettiği El Mek Nimir Köprüsü, 29 Ekim'de törenle açıldı ve aynı gün Nil üzerinde ikinci köprünün temeli atıldı.



 




Yapı Merkezi'nin Onursal Başkanı Ersin Arıoğlu, "Hartumlular, Nil içinde neredeyse fışkırırcasına ortaya çıkan köprü ayaklarını görünce, 'Bunlar sanki cin işi' dedi. Hepsi Türk ve Sudanlı işçilerin emeğiyle dikildi" dedi.


TÜRKİYE'nin Afrika ülkeleri nezdindeki itibarı Türk müteahhitlerine yeni kapılar açıyor. Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş.'nin Sudan'ın başkenti Hartum'da Nil Nehri üzerinde inşa ettiği El Mek Nimir Köprüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğum gününde 29 Ekim'de törenle açıldı ve aynı gün Nil üzerinde ikinci bir köprünün temeli de atıldı. Yapı Merkezi'nin Başkanı Emre Aykar, "Osmanlı yüzyıllarca burada çok olumlu yönetim sergilemiş. Bu nedenle Sudan'da biz Türklere büyük sempati var. Nereye gitsek kimle konuşsak 'size iş verelim' diyorlar. Bu köprüyü 116 günde bitirince hemen ikinci köprüyü teklif ettiler. Aynı günlerde Dubai sermayesinin Hartum'daki iş merkezi projesi de bize teklif edildi" dedi. Sudan Cumhurbaşkanı Omar Hassan Ahmet Al Bashir, "Yapı Merkezi bu köprüyü çok hızlı yaptı. İki-üç günde bir yükselen direkleri gördükçe vatandaşlarımız, 'bu iş cin, şeytan işi' gibi şeyler söyledi. Bu yorum sizin hızınızdan kaynaklandı" diye konuştu.


28 MİLYON DOLAR: 1.161 metre uzunlukta ve 22 metre genişlikteki El Mek Nimir Köprüsü Hartum'un Nil üzerindeki üç köprüsünden biri ve en güzeli oldu. Köprü, 28 milyon dolara tamamlandı. Bashir'in köprü inşaatını sürekli dürbünle seyrettiği ve heyecanla bitmesini beklediği bildirildi. Nil'in altı aylık periyotlarla 5-6 metre alçalıp yükselmesi nedeniyle inşaatı özel tekniklerle yürütülen El Mek Nimir Köprüsü, Türk müteahhitliğinin en güzel eserlerinden biri olmaya aday. Yapı Merkezi'nin inşaatını üstlendiği ikinci köprü Al Halfaia Köprüsü ise 910 metre uzunlukta ve 27 metre genişlikte olacak ve 41 milyon dolara mal olacak. Bu köprü de tamamlandığında Hartum'da Nil üzerindeki 4 köprüden ikisi ve en büyükleri Türklerce yapılmış olacak.


BUNLAR CİN İŞİ: Yapı Merkezi'nin kurucusu ve Onursal Başkanı Ersin Arıoğlu, El Mek Nimir Köprüsü'nün inşaatında yaklaşık 50 bin ton çelik, bakır, çimento, ahşap ve agrega kullandıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Ayrıca Nil'in yapısı nedeniyle yeni fikirler, yeni mühendislik teknikleri uygulandı. Hartumlular ise hızla Nil içinden adeta fışkırırcasına ortaya çıkan köprü ayaklarını görünce hayranlıkla izlediler ve köprüdeki işlere 'bunlar sanki cinlerin işi' dediler. Halbuki Türk ve Sudanlı işçiler kesinlikle cin değildi. Onlar yeryüzünde inanarak hayırlı güzel işler yapan Allah'ın dünyalı melekleriydi. Şimdi Hartumlular bu köprüye yeni isim bulmuşlar ve 'uçan köprü' diyorlar. Bence en güzel isim dayanışma köprüsü olması."


Şeyh Makdum müteahhit sordu Yapı Merkezi'ni hemen tanıdı


YAPI Merkezi Başkanı Emre Aykar, Hartum'da köprü inşaatı yaparken bir de alışveriş merkezi inşaatı aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Dubai Emiri Şeyh Makdum, burada büyük yatırımlar yapıyor. Bankalar, gayrimenkuller almış. Bir kaba inşaatı tamamlanmış bir de alışveriş merkezi vardı. Onu da almışlar. Sonra da bunu kime yaptırabiliriz diye sormuşlar. Hartum Valisi 'Yapı Merkezi' yapar demiş. Dubaili yetkililer, Dubai metro inşaatından bizi tanıyorlar. Hemen geldiler anlaştık. Bu proje de 55 milyon dolarlık bir proje."


Sabah Osmanlı türbesinde dua, akşam cumhuriyet resepsiyonu


DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Hartum'da dün sabah Osmanlı paşaları Vidan Paşa, Musa Hamdi Paşa ve Ahmet Paşa'nın türbesini ziyaret etti. Yapı Merkezi tarafından restore edilen Osmanlı paşalarının türbelerinde dua eden ve Yapı Merkezi Başkanı Emre Aykar ile Onursal Başkanı Ersin Arıoğlu'na teşekkür eden Tüzmen, Al Halfaia Köprüsü'nün temel atma töreninde yaptığı konuşmada "Atalarımız geçmişte birlikte çalışmışlar, güzel hizmetler yapmışlar. Şimdi Türkiye ve Sudan olarak bizler de birlikte büyük işler yapalım. Türkiye olarak Sudan'ın altyapı ve enerji projelerinde önemli görevler almaya hazırız. Bugün çok mutluyuz çünkü hem Türkiye Cumhuriyeti'nin doğum gününü 29 Ekim'i kutluyoruz hem de iki ülke arasındaki köprüleri yeniden kuruyoruz" dedi. Sudan Cumhurbaşkanı ikinci yardımcısı Osman Muhammed Taha da iki ülke arasındaki kardeşliğe vurgu yaptı ve önümüzdeki dönemde ekonomik işbirliğine açık olduklarını söyledi. Tüzmen ve beraberindeki heyet, dün akşam Hartum Büyükelçiliği'nde verilen resepsiyonda da Türkiye Cumhuriyeti'nin 84'üncü kuruluş yılı kutladı. Büyükelçi Fatih Ceylan tarafından verilen resepsiyonda sema gösterisi de yapıldı.


Sudan'la 280 milyon dolarlık ticaret var


DEVLET Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Sudan arasındaki ticaretin sadece 280 milyon dolar düzeyinde olduğunu ancak özellikle müteahhitlik alanında bu ülkede büyük potansiyel bulunduğunu söyledi. Tüzmen, köprü projelerinin büyük ölçüde Türk Eximbank'ı tarafından kredilendirildiğini belirtti ve "El Mek Nimir Köprüsü Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde ve kentin en güzel yerinde. Türkiye için çok iyi referans olacak" dedi. Tüzmen Türk müteahhitlerinin yıllık üstlendikleri yurt dışı proje tutarının hızla arttığını ve 17 milyar doları bulduğunu kaydetti.



SADİ ÖZDEMİR/HÜRRİYET


Geri Dön