25 / 04 / 2024

Türklerin Rusya'da yaptırdığı hal, 12 kente yayılacak!

Türklerin Rusya'da yaptırdığı hal, 12 kente yayılacak!

Türk girişimciler, yıllık 700 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilen Rusya'ya özel hal kuracak



Temelini önceki gün Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın attığı hal yatırımında yanlarına Rus ortak İvan İvanoviç ve Azeri Kerim Babayev'i de alan Burak Bozkır, Tevfik Emir ve Ali Emir isimli girişimciler, bu iş için 35 milyon dolar bütçe ayırdı. Rostov eyaletinde karar kılan genç girişimcilerin pazara ilişkin hedefleri ise büyük. Rostov'un yanı sıra Moskova, St Petersburg gibi 12 kente daha hal açacaklarını söyleyen Rostov Meyve Sebze Hali (FORT) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Bozkır, bir diğer yatırım hedeflerinin Rusya'da hiç örneği olmayan outlet alışveriş merkezi zinciri olacağını açıkladı.
Bozkır, "Türkiye yaş meyve sebze ihracatının üçte birini Rusya'ya yapıyor ancak bu Rusya'nın ithalatının yüzde 7'sini oluşturuyor. Biz de bu durumu değerlendirdik. Mevcut halin yetersizliğinden hareket ederek bir fizibilite çalışması yaptık. Olumlu dönüşler aldık. Mevcut halin sahibi Kerim Babayev'e projemizi açtık ve kendisinden 49 yıllığına arsa kiralamak istedik. Babayev bu işin kârlı olduğunu belirterek ‘Arsa benden, yatırım ve işletme sizden' teklifinde bulundu" diye konuştu. Toplam 104 soğuk hava deposu ve 188 satış ofisinden oluşacak halde Türk ihracatçıların yüzde 50 oranında yer alacağını açıklayan Bozkır, "Bu yatırım Rusya iç pazarına hitap edeceği için dengeleri gözetmek istiyoruz. Türk ihracatçılarına yer verdiğimiz kadar bu pazarda olan diğer ihracatçılara da hitap edeceğiz. Hedefimiz haldeki satış ofislerinin yarısını Türklere tahsis etmek" dedi.
 
Hal 12 kente yayılacak
Ancak, toplamda 12 farklı kente yaymak istedikleri hal zinciri ile Türkiye'nin ihracatında önemli bir hareketlenme olacağını vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti: "Sadece Rostov'da bile bir işletmenin yılda 4 milyon doların üzerinde ciro gerçekleştirmesi mümkün. Bunu 12 kente ve yıla yaydığımızda ortaya çok daha büyük rakamlar çıkacak. Bizim tahminimiz bu proje Türkiye ihracatına ekstradan 1 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Rostov kentindeki Türk ihracat hedefimiz ise şu an 120 milyon dolar olan rakamın 250 milyon dolara çıkması."
‘Rostov Meyve ve Sebze Hali' projesinin temel atma törenine katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise FORT projesi çerçevesinde Rostov bölgesi ile Türkiye arasında da bir lojistik komisyonu kurulması konusunda karar aldıklarını, sanayi bölgesi veya serbest bölge konusundaki çalışmaların da devam ettiğini belirtti.
 
Sırada outlet projesi var
Öte yandan hal zinciri yatırımı dışında Rusya'da outlet zinciri açmak için hazırlıklar yaptıklarını da açıklayan Bozkır, bu konuda ilk olarak Moskova'nın adres olacağını söyledi. Bozkır, ilk etapta 50 milyon dolarlık bir yatırımla yola çıkacakları outlet projesi hakkında şunları söyledi: "Rusya'da ithal olan tüm ürünler çok pahalı. Buna karşın outlet konseptinde hiçbir alışveriş mağazası yok. Türkiye'de ise tekstilci, satılamayan sezon sonu ve outlet ürünlerin zamanla depolarda birikmesi nedeniyle stok maliyeti ile karşılaşıyor. Rusya pazarında 150 dolara satılan bir ürünün tekstilci tarafından 5 dolara elden çıkarıldığını biliyoruz. Madem böyle bir tablo var biz de bunu değerlendirelim istedik. Hedefimiz daha çok Laleli ve Osmanbey'de bavul ticareti yapan tekstilciler."
Üç Türk girişimcinin 35 milyon dolar yatırdığı Rusya'daki halin temeli önceki gün atıldı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın startını verdiği hal yatırım...
Referans-Selma Bektaş

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

Rusya'da 5 yılda 12 bal kuracak

Rusya'nın Soçi şehrinin 2014yılında ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyadan'nın Türk yatırımcılar için önemli bir firsat kapısı olduğunu belirten Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bunun için çalışma baş-lattıklarım söyledi. Referandum soması Soçi'ye bir müteahhitlik heyetinin gideceğini ifade eden Çağlayan, "Türk inşaat firmaları olarak Rusya'da ciddi deneyime sahibiz. Dünyada yaptığımız 165 müyar dolarlık müteahhitlik isinin 32 milyar dolan Rusya'da gerçekleştirildi" dedi.

Rusya'nın Türkiye için son derece önemli bir pazar olduğunu kaydeden Çağlayan, "Yapacağımız ziyarette ümit ediyorum müteahhitlerimizin çok daha fazla iş almasını temin edeceğiz" diye konuştu.

Hedef 5 yılda 100 milyar dolar
Rusya'nın Rostov kentinde Türk-Rus ortaklı F.O.R.T. firmasının meyve ve sebze hali projesinin temel atma törenine katılan Çağlayan, gazetecilerle bir araya geldi. Çağlayan, 38 milyar dolara ulaşan Türk-Rus ticaretinde hedefin 5 yılda 100 milyar dolara taşımak olduğunu kaydetti. Yılın ilk yansında Türkiye'nin 2 milyar dolar, Rusya'nın 8.5 milyar dolar olmak üzere 12 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmi yakalandığım bildiren Çağlayan, ticaretin dengeli artmasına, özel önem verdiklerini belirtti. Rusya'nın turizmde de Türkiye için önemli bir pazar olduğuna işaret eden Çağlayan, vizelerin kalkması ile turist sayısının artacağım kaydetti.

Rusya'da Türk yaünmcılann yaşadığı sıkın-tılar konusunda kendisine iletilen en temel sıkıntının teminat mektubu olduğunu anlatan Çağlayan, Ziraat Bankası'nın konuya ağırlık vereceğini vurguladı. Çağlayan şöyle devam etti: "Yatırtmcılanmıza kamu bankalarının bu konuda müteahhitlerimize destek olmak için yoğun şekilde çalıştığını söyledim. Yurtdışı taahhüt hedefimiz, önümüzdeki birkaç yıl içinde, yıllık 50 milyar dolara ulaşmak. O zaman da müteahhitlerimizin en az 20 milyar dolar civarında teminat talepleri olacak. Bankacılık sistemimizin buna hazır olması lazım. Özel bankalarımıza 'şunu yapın, bunu yapın' diyemeyiz ama her fırsatta tavsiyemizi yapıyoruz. Rusya'da Türk menşeli 5 banka var. Bu sayının artacağım ümit ediyorum."

Türklere özel lojistik ve sanayi bölgesi
Bakan Çağlayan, bir ülkede daha fazla mü-teahhidik işi almanın ve Türk inşaat malzemelerinin kullanılmasını sağlamanın yolunun; Türk müşavir ve mühendislerinin yurtdışında iş almasından geçtiğini söyledi. Çağlayan, bu çerçevede mühendislik ve müşavirlik sektörüne bu yıl 30 milyon dolarlık destek paketi hazırladıklarını hatırlattı. Çağlayan, Türklere özel lojistik merkez ve Türklere özel bir organize sanayi bölgesi (OSB) projelerine ilişkin soru üzerine de, bakanlığa bağlı federasyonu Ulaştırma Bakanlığı arasında çalışma yürütüldüğünü söyledi. Soçi Limannun 1 Eylül'de kapanacağını belirten Çağlayan, "Novorossiisk başta olmak üzere Tuhapze ve Gelincik limanlarını da aynı şekilde kullanmayı istedik" dedi. Limanlarının üçünün birden devreye girmesini istediklerini, Rusya'nın da Kafkas limanının devreye girmesini istediğini anlatan Çağlayan, çalışmaların devam ettiğini söyledi. "İhracatçıların Gelincik limanı yanında büyük bir lojistik üs talepleri vardı" sözleri üzerine Çağlayan, yer konusundaki seçimler bittiğinde bunlann sonuçlandırılacağını söyledi. Rostov bölgesi valiliğinin proje hazırladığını anlatan Çağlayan, proje çerçevesinde Rostov bölgesi ile Türkiye arasında d;ı bir lojistik komisyonu kurulmasını kararlaştırdıklarını, sanayi bölgesi veya serbest bölge konusundaki calısmaların da devam ettiğini bildirdi.

Rusya'da 5 yılda 12 bal kuracak
Türk-Rus ortaklı F.O.R.T. Limited Şirketi, Rusya'nın Rostov-Aksay şehrinde meyve sebze hali kuruyor. F.O.R.T. Rostov Meyve Sebze Hall'nin temeli önceki gün Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve bazı üst düzey Rus devlet temsilcilerinin katıldığı bir törenle atıldı. 7 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanan hal için 35 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydeden F.O.R.T.'un Türk ortağı Burak Bozkır, proje ile bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını söyledi. Halin, Rusya'daki ilk yatırımları olduğunu ancak bunun devamının geleceğini ifade eden Bozkır, "Önümüzdeki 5 yıl içinde bu sayıyı 12'ye çıkarmayı planlıyoruz" dedi. Türkiye'nin 2 milyar dolarlık yaş meyve sebze ihracatının 3'te Tinin Rusya'ya yapıldığını hatırlatan Bozkır, "Ancak Rusya'nın toplam ithalatı içindeki payımız yüzde 7Ter düzeyinde. Bu nedenle biz 5 yıl içinde toplam 12 şehre meyve sebze hali kurmayı planlıyoruz. Moskova ve St. Petersburg'un fizibilitesi bitti. Diğer şehirlerin ise fizibilite çalışmaları sürüyor. Biz yaptığımız hallerde yüzde 50 kapasiteyi Türklere ayırmayı planlıyoruz. Bizim yatırımlarımızla beraber Türkiye'nin ihracatına 1 milyar dolarlık katkı sağlanacağını düşünüyoruz" dedi. Rusya'da hal dışında outlet alışveriş merkezleri açmayı planladıklarını anlatan bozkır, 50 milyon dolarlık bir yatırım hedeflediklerini vurguladı.

Osmanbey ve Laleli'deki bavul ticareti yapan ihracatçılarla görüştüklerini kaydeden Bozkır, merkezlerde yabancı markalara da yer vermek istediklerini anlattı. Gambiya'da Dimes ve Kristal Kola'nın distribütörlüğünü yaptıklarını anlatan Bozkır, Kuzey Irak'ta ise genleşme tankları ve dogalgaz bağlantı boruları ihraç ettiklerini kaydetti. Sebze meyve hali projesi soğuk hava depolu satış birimleri ve dökme ürün depolu satış birimlerinden oluşuyor. 35 milyon dolara mal olacak projenin, 2011 yılı Şubat ayında tamamlanması planlanıyor. 90 dönüm alan üzerine kurulacak halde 184 satış biriminin 104'ü soğuk hava depolu olacak.
Dünya-Leyla Ekinci


Geri Dön