26 / 04 / 2024

TÜYAK 2011, Celal Şengör'ün deprem sunumuyla açıldı!

TÜYAK 2011, Celal Şengör'ün deprem sunumuyla açıldı!

Sektörel Fuarcılık tarafından bu yıl ikincisi 13-14 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen TÜYAK 2011Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi yapılan açılış töreniyle başladı.



 

Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi TÜYAK 2011 törenle açıldı. İki gün devam edecek olan Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisinde 65 akademisyen, bilim adamı ve yangın uzmanı 10 oturum, panel ve konferansta yangın güvenliği konusunu tartışacak.

TÜYAK 2011 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi 13 Ekim 2011 Perşembe günü sabah saat 09.30da yapılan törenle açıldı. Açılışta TÜYAK 2011 Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, TÜYAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turanlı, İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör konuştu. Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul Deprem Riski ve Tehlikesi isimli bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiyede 105 bin yangın çıkıyor

Türkiye Yangından Korunma Vakfı ile Yangından Korunma Derneği Onursal Başkanı TÜYAK 2011 Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç yaptığı konuşmada, Türkiyede yılda ortalama 105 bin civarında yangın meydana geldiğini, yaklaşık 600 kişinin hayatını yangın nedeniyle kaybettiğini, çok daha fazla sayıda yaralanmalar olduğunu söyledi. Abdurrahman Kılıç şöyle devam etti:

Kişiler evsiz kalmakta, sadece maddi yönden değil sosyal yönden de büyük etkisi olmaktadır. Orman, gemi, endüstri tesisi, yüksek bina, ahşap bina, doğalgaz yangını gibi her biri farklı söndürme sistemi isteyen yangınlar var. Yılda yaklaşık 20 bin hektar ormanımız da yok olmakta. İstanbulda deprem beklentisi bulunmaktadır. Kuşkusuz deprem güvenliği için öncelikle yapının taşıyıcılarının sağlam olması gerekir. Taşıyıcı sistemi sağlam olan yapılarda meydana gelen hasarların tamamına yakını tesisatlardaki kırılma, çatlama, kopma ve yangın nedeniyle meydana gelmektedir ve bu konuda da yangın güvenliği sistemleri büyük önem taşımaktadır. Tüm bu riskler göz önüne alındığında, amacımız söndürmeden önce önlem olmalıdır. Her zaman söylediğim gibi yangın tasarımla söndürülmelidir.


Yeterli kaynak ve birikimimiz var

TÜYAK Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turanlı ise TÜYAKın kurulduğu 1992 yılından bu yana vakıf ve dernek çatısı altında temel amaçlarının  sahip oldukları birikimi  kamuoyuyla paylaşmak ve  ülkenin her yanında kullanılabilir hale getirebilmek için gerekli çalışmayı yapmak olduğunu, bu amaçla sempozyumlar, seminerler düzenlediklerini anlattı. Turanlı ayrıca son 4 yıldır  kamu kurumlarıyla da yoğun bir ilişki içinde olduklarını belirten Turanlı,  Gerek Sanayi Bakanlığı, gerek Bayındırlık Bakanlığıyla olanaklarımızı birleştirerek bu çerçevede hareket ediyoruz.  2010-2011 yılı içinde 7 toplantıda 5 bin inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi, itfaiye çalışanıyla görüştük, biz de onlardan öğrendik, onlar da bizden öğrendi dedi.

İstanbulun başına gelebilecek en büyük felaket yangın

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul Deprem Riski ve Tehlikesi isimli bir sunum gerçekleştirdi. Celal Şengör konuşmasında meydana gelebilecek olası bir depremde olabilecek en büyük sarsıntıyı beklemediğini ama en kötüsünü beklediklerini, İstanbulun başına gelebilecek en büyük felaketin ise yangın olacağını söyledi. İstanbulu tehdit eden en büyük fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattının kuzey kolu olduğuna dikkat çeken Şengör konuşmasına şöyle devam etti:

Yapılan araştırmalarda gördümüz kadarıyla İstanbulda 250 yılda bir tekrar eden büyük deprem meydana geliyor. Bu süre doldu, her an bir deprem bekliyoruz. İstanbulu tehdit eden Kuzey Anadolu fay hattının Marmara Denizinde ikiye ayrılan bölümünün kuzey kısmı en aktif olan bölüm. Bir başka önemli konu ise Marmarada heyelan tehlikesi. Bu heyelan olduğu zaman büyüklüğü Marmara Denizindeki bütün adaların toplamından fazla olur ve beklediğimiz şiddette deprem olup heyelan gerçekleştiği zaman İstanbulu vuracak dalganın boyu 15 metre olabilir.

Sempozyuma destek veren kurum ve kuruluşlar arasında T.C. Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Deneği (İMSAD), Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği (TGÜP), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO-Merkez ve İstanbul Şubesi), Türk Pompa ve Vana Sanayicileri Derneği (POMSAD), Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD), TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO), Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği (ETMD), Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği (MTMD), Türkiye İş Güvenliği İş Adamları Derneği (TİGİAD), Türkiye Likit Petrol Gaz Derneği (TLPGDER), İstanbul İtfaiyesi ve Mimarlar Odası (İstanbul-Büyükkent Şubesi) yer alıyor.

Sempozyum ve sergi ile ilgili ayrıntılı bilgi için www.tuyak2011.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sempozyumda yer alacak konu başlıkları şu şekilde:

- Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri

- Sigorta ve Yangın Önlemleri

- Yangın Önleyici Uygulamalar

- Mimari Yangın Güvenliği

- Söndürme Metod ve Uygulamaları Araç-Gereçleri ve Sistemleri

- Bina Kontrol Sistemleri

- Endüstri Tesislerinde Güvenlik

- Tehlikeli Maddelerin Üretimi

- Depolarda Yangın Sistemleri

- Doğalgaz ve LPG Güvenlik Sistemleri

- Yangın Yönetmelikleri ve Standartları

- Binalarda İnsan Tahliyesi Esasları

- Gazlı Söndürme Sistemleri Tasarım ve Uygulamaları

- Duman Kontrol Sistemleri

- Köpüklü Söndürme Sistemleri

- Kişisel Koruyucular ve Kurtarma Malzemeleri

 


Geri Dön