16 / 04 / 2024

Tuzla'da 40 bin konutluk değişim

Tuzla'da 40 bin konutluk değişim

Tuzla Belediye Başkanı Demirci: 20 bin konut dönüştürülecek, bir o kadar konut yapılacak.



İstanbul'da arsa arzı eksikliği nedeniyle şehir merkezinin dışına çıkan konut alanları, yeni ve modern ilçelerin oluşmasına da katkı sağladı. Bunlardan biri de Tuzla. Son yıllarda Formula 1 yarışlarının da ilçe sınırları içinde yapılmasıyla atağa kalkan bölgede,  TOKİ  ve Kiptaş, inşa ettikleri konut projeleriyle itici güç olurken, Tuzla'ya önümüzdeki 5 yılda 20 bin konutun daha yapılması planlanıyor. 165 bin nüfusu olan, her gün 30 bin kişinin çalışmak için geldiği ve yaz aylarında bu rakamın 250 bine ulaştığı Tuzla'nın Belediye Başkanı Mehmet Demirci'yle gelecek yıllardaki planlarını konuştuk.

* Göreve geldiğiniz günden bugüne Tuzla nasıl gelişti?

Geçen yıl bütçemiz 34 milyon YTL idi. 4 yılda Tuzla'ya gerek Büyükşehir Belediyesi'nin, gerek merkezi yönetimin de katkısıyla yapılan yatırımın tutarı ise 550 milyon YTL. Bu 4 yılda Tuzla belediye bütçesinin 17 katı bir tutarı ilçeye çektik. Bunun ağırlıklı kısmını konut yatırımları oluşturuyor. 2004 seçim programımızda Tuzla'da 5 bin konutluk bir yeni yerleşim ve modern kent hedeflemiştik. Ama 2-3 yılda 5 bin konutu realize edince, 10 bine çıkardık.

* Konut projelerinde hangi bölgelere öncelik verildi?

Şu anda yaklaşık 3 bin konutun  Kiptaş  ile Şifa Mimar Sinan bölgesinde, 3 bin konutun da TOKİ ile Aydınlı bölgesinde inşaatları devam ediyor. Aydınlı bölgesinde son bin konut daha ihale sürecinde. Yani 7 bin konut realize edilmiş durumda. Diğer 3 bin konut için de fizibilite çalışmaları sürüyor.

'Arsa fiyatları 3 kat arttı'

* Tüm bu gelişmeler, ilçede gayrimenkul fiyatlarını nasıl etkiledi?
Bölgede metrekareleri 50 YTL olan arsaların fiyatları, 3 kat arttı. Özellikle çarpık yapılaşmanın hakim olduğu yerlerde, kentsel dönüşümün olmasını istediğimiz yerlerde model projeler ortaya çıktı. Yakın süre içinde bu projelerin çevresinde de bir dönüşüm mutlaka olacak. "Buradaki bir konut en fazla 50-60 bin YTL eder" diye düşünülüyordu. Ama şimdi TOKİ ve Kiptaş'ın konut üretimiyle, konutların değeri 150 bin YTL'ye çıktı.

* Orta vadede ilçeye ne kadarlık yeni konut yapacaksınız?

Tuzla'da en az 20 bin konut dönüşmeli. Bunun 2020'ye kadar gerçekleşebileceğini düşünüyorum. 20 bin ek konuta da ihtiyaç var. Bu da 5 yıl içinde olacak. İlçede özellikle lüks konut alanları gelişiyor. TEM üzerinde daha az katlı lüks projeler, TEM altında ise çok katlı lüks konutlar oluşuyor.

Tuzla'nın künyesi

* Nüfus: 165 bin
* Konut sayısı: 50 bin
* Yüzölçümü: 13 bin 500 hektar
* 2008 bütçesi: 45 milyon YTL
* 2007'de alınan inşaat ruhsatı sayısı: 3 bin

Ulaşım

Ulaşım problemi nedeniyle ticaret de gelişmemiş. Bu sorunu çözmek için ilçenin kendi iç ulaşımını raylı sistemle sağlamaya karar verdik. Bir proje yaptık. Bunu da üyesi olduğumuz Stuttgart Belediyesi'ndeki bir şehirler ağı programı çerçevesinde ele aldık. Finansmanı AB fonlarından karşılayacağız.

* Ne kadarlık bir yatırım olacak?

180 bin Euro'luk bir ihalesini yaptık, Switch adlı bir Alman firması aldı. Buradaki Ulaşım A.Ş konumunda bir firma. Toplam 30 kilometrelik bir hattın iç ulaşımı sağlayacağı düşünülüyor. Ama tabi bu etaplar halinde olacak. İki ya da üç etap halinde uygulanacağını düşünüyorum. Tuzla'da çok yoğun sanayi alanları var. Burada 30 bin insan çalışıyor ve bunların ulaşımı da çok önemli. dolayısıyla bu raylı sistemin bir kolu da tersanelere doğru uzanmış olacak. 11 Eylül'de ikinci toplantıyı yapacağız; böylece güzergahlar ortaya çıkmış olacak.

* Son günlerde tersanelerin ilçeden taşınacağı konuşuluyor. Bununla ilgili bir düzenleme yapılıyor mu?

Tersanelerin taşınması, ölüm olaylarından sonra gündeme geldi. Burada sanırım farklı bir algılama söz konusu oldu. Bakan, sanırım tersanelerin tamamının Tuzla'dan kalkacağını söylemek istemedi. Sadece tedbir almayan tersanelerin kaldırılacağından bahsetti. Zaten tersanelerin buradan kaldırılması, kısa vadede olacak şey değil. Şu anda gemi inşaat sanayisi en parlak dönemlerinden birini yaşıyor. Öte yandan bu tersanelerde bir dönüşüm yaşanacağı kesin. Ağır yük gemilerinden ziyade yatlara yönelik projelerin Tuzla'ya yönlendiğini gözlemlemeye başladık.

* Planlanan AVM ve turizm yatırımları var mı?

Şu anda, biri outlet center olmak üzere beş alışveriş merkezi yapılıyor. Üçünün inşası sürüyor, ikisi ise hazırlık aşamasında. İlçede 100 dönümün üzerindeki bir alanı turizm alanı olarak belirledik. Kamuya ait bir arazi olan turizm bölgesinde, bir de yat limanı olacak. Monaco merkezli, özellikle yat limanı konusunda uzman bir firma, bu projeyle ciddi olarak ilgileniyor. Aydınlı bölgesinde bir otel projesine de yakında başlanacak.

Tuzla'da Kiptaş ve TOKİ'nin yaptığı binlerce konutla yeni bir yatırım hamlesi başlatılmış oldu.

Demirci: 2050 yılının planını bile şimdiden yapıyoruz

Sabah


Geri Dön