28 / 03 / 2024

Üçüncü Havalimanına tren hattı için büyük adım atıldı!

Üçüncü Havalimanına tren hattı için büyük adım atıldı!

İstanbul'un mega projesi olan üçüncü boğaziçi köprüsü ve Havalimanı ile Halkalı arasında yapılacak demiryolu hattının etüt ve danışmanlık ihalesine yıl sonuna kadar çıkılıyor.



TCDD; Yavuz Sultan Selim Köprüsü, üçüncü Havalimanı ve Halkalı arasında yapılacak demiryolu hattının etüt ve danışmanlık ihalesi için geri sayıma başladı.


Hattın güzergâhında yapılacak kamulaştırma, inşaat, güzergâh düzenlemesi ve istasyon yerleriyle ilgili arazide son düzenlemeler yapılacak. Yapımı devam eden köprü ve havalimanı projelerine erişimi sağlayacak demiryolu hattının üzerindeki tünel, viyadük ve geçiş noktalarıyla ilgili kesin çalışmalar, plan tadilatları ve harita işlemleri gerçekleştirilecek.


Üçüncü köprüden Halkalı'ya kadar olan 62 kilometrelik projenin geçişiyle ilgili hangi arsalarda ne kadar kamulaştırma yapılacağı, hangi güzergâh üzerinden geçileceği de tespit edilecek.


Projeye göre yüksek hızlı tren üçüncü köprüden çıktıktan sonra Avrupa Yakası'nda 700 metrelik bir tünele girecek. Çevre yolundan farklı olarak kendi rotasında devam edecek olan hızlı tren, üçüncü havalimanına uğrayacak. Ardından da Odayeri civarında makasla ayrılıp, Başakşehir'e (Kayabaşı) dönerek Halkalı'ya gidecek. Yeni Demiryolu, Halkalı'da, banliyö hatları iyileştirmesi devam eden  Marmaray  Projesi'ne bağlanacak. Halkalı-Kapıkule YHT Projesi ile de entegre olacak yeni tren hattı, yolcu ve yük taşımacılığında da kullanılabilecek. Davet aşamasındaki ihalede 24 Kasım'da resmi süresi dolduktan sonra nihai karar verilecek.


Yeni Akit


Geri Dön