18 / 04 / 2024

Üçüncü havalimanına yerli kredi!

Üçüncü havalimanına yerli kredi!

Yapımına engel olmak için adeta seferberlik ilan edilen 3. Havalimanı’nda ‘Para bulamazlar’ diyenlere inat dün tarihi bir gün yaşandı. Erdoğan ve Davutoğlu’nun da katıldığı törenle yerli bankalar 4.6 milyar Euro’luk krediye imza attı.



Yapımına engel olmak için adeta seferberlik ilan edilen 3’üncü Havalimanı’nda ‘Bu iş bitmez’, ‘Finansman bulamazlar’, ‘Maliyet yükseldi’ diyenlere inat dün tarihi bir gün yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı bir törenle 4.6 milyar Euro’luk kredi anlaşmasının imza töreni dün yapıldı. Törende konuşan Erdoğan, Türkiye’nin 12 yılda hayal edilemeyenleri gerçekleştirdiğini belirterek “Türkiye artık küresel ölçekte projeler yapan ülke konumuna geldi” dedi. 


KRİTİK EŞİK AŞILDI

Türkiye’nin tarihi bir gün yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, finansman desteği sağlayan bankalara teşekkür etti. Erdoğan “Sabotajlara rağmen, engellemelere rağmen bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Nasıl bu imza töreni ile kritik bir eşiği aştıysak, inşallah açılışını da gerçekleştireceğiz” diye konuştu. “Bu proje Türk sivil havacılık sektörü için de yeni bir dönemin kapılarını aralayacak” diyen Erdoğan, İstanbul’un yeni havalimanının Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında Karadeniz sahilinde yer aldığını hatırlatarak “Bu alan öyle tesadüfen seçilmedi. Bölgenin ekolojik dengesi, rüzgar verileri yapılarak belirlendi. Bu proje bu alandaki en büyük yatırımdır. Çılgın projeler diyorduk ya işte hayata geçen en önemlisi bu” dedi.


ÖRNEK OLACAK

“Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine bu havalimanı çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacak” diyen Erdoğan, havalimanının kendi enerjisini üreten, çevreci ve engelsiz olacak şekilde tasarlandığını söyledi. Erdoğan, teröre ve sabotaj girişimine rağmen Hakkari’de havaalanı inşa ettiklerini belirterek, “2023 yılına kadar havalimanı sayısı 60’a çıkacak” dedi.


MİLLİ PROJELERE ÇELME TAKILIYOR

Erdoğan törende yaptığı konuşmada “Türkiye’nin önü diğer devletlerden daha ziyade üretmeden, çalışmadan kazanmaya alışmış içerdeki bir grup tarafından hep kesilmiştir”  dedi. Erdoğan Türkiye’nin artan özgüveninin birilerini rahatsız ettiğini vurgulayarak “Bu rahatsızlığın farklı araçlarla dışa vurulduğunun da farkındayız. Gazete sayfalarında yolculuk yaparsanız milli projelerimizin nasıl baltalandığını, çelme takıldığını görürsünüz” dedi.


CUMHURİYET REKORU KIRILDI

3’üncü Havalimanı’na sağlanan 4.6 milyar Euro’luk kredi ile Türk bankaları Cumhuriyet tarihinin en büyük kredisine imza atmış oldu. Tamamen yerli olan kredi paketine Ziraat Bankası 1.5 milyar Euro, Halkbank ve Vakıfbank 1’er milyar Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300’er milyon Euro destek sağladı. Törende konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, kredinin 6 milyar Euro’ya mal olacak ilk etap için sağlandığını belirterek kredinin Cumhuriyet tarihinin rekor finansman kredisi olduğun söyledi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise dünyaya örnek gösterilecek bir işbirliğine imza attıklarını belirterek “Bu krediyle birlikte bankacılık sektörünün proje finansmanı taahhütlerinin toplamı 300 milyar TL’ye ulaştı” dedi.


İSTANBUL YÜKSELDİKÇE TÜRKİYE YÜKSELDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu törendeki konuşmasında “İstanbul yükselen Türkiye’nin, küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükseldi. Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler istikrar bölgesi haline gelir” dedi.


MERKEZ OLDUK

Davutoğlu “Eğer bir şehrin önemini, bir ülkenin ekonomik gücünü görmek isterseniz uçağın indiği anda havalimanına bakacaksınız. Eğer havalimanı canlıysa, hareketliyse ve her an bir uçağın kalkıp, bir uçağın indiği ritmik tempo ile çalışıyorsa o şehir, o ülke yükselen bir ekonominin merkezi haline geliyordur” dedi. Davutoğlu “Havalimanını Gayrettepe’ye bağlayacak olan hızlı metro hattının yapımı ihalesini de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapacağız. Kuzey Marmara Otoyolu, havalimanı, hepsi birleştiğinde Türkiye, sadece Anadolu ve Avrupa yakalarını değil, Asya ile Avrupa’yı, Pekin ile Londra’yı birleştiren projelerin merkezinde bu havalimanımız olacak” dedi. Davutoğlu, milli uçak yatırımı yaptıklarına da dikkat çekerek “İlk yerli uçağımızın modeli belirlenerek projeye start verildi. Dolayısıyla her açıdan milli havalimanımız, yüksek hızlı trenlerimizle Türkiye boydan boya ulaşımının merkezi haline geliyor. Bütün bunlar bir vizyonla gerçekleşiyor. Geçmişte köprüye hayır diyenlerin, bugün atılan bu adımları, gerçekleştirilen bu büyük hamleleri anlayabilmesi çok güç” diye konuştu.


HÜRRİYET’İN FRANKFURT SEVİNCİ

3. havalimanına Alman Lufthansa karşı, Geziciler karşı, Hürriyet de karşı.


Hürriyet gazetesi, 3. havalimanıyla ilgili Bakanlar Kurulu’nun “acele kamulaştırma” kararının, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından durdurulması haberini “Acele işe fren” başlığıyla vermişti.


Hürriyet, 7.10.2015 tarihinde ise Almanya’da yapılan Frankfurt havalimanının yeni terminalinin temel atma törenini “Havalimanı’nda müjdeli haber” başlığıyla vererek sevincini gösterdi.


GEZİ’NİN HEDEFİ DE BU HAVAALANIYDI

Erdoğan lobilerin sabotajlarına devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “2013 yılında üç-beş ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı.  Marmaray  için de çok şey söylediler, 4 yıl gecikmeyle açıldı.”


YERLİ OTOYA ‘ÇAKMA’ DİYENLERİN TESTİLERİ DÜŞMANLIK SIZDIRIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan imza töreninde yerli otoyu itibarsızlaştırma girişimleri konusunda da ilk kez konuştu. Erdoğan “Biliyorsunuz geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Milli Araba Projemizin ilk prototiplerini kamuoyuyla paylaştı. Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde, ‘Milli değil, devşirme’, ‘Yerli değil, çakma’ diye manşet atarak, projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca ‘tarihi yatırım’ diye alkışlayanlar, konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor. Testinin içinde ne varsa unutmayın dışına da o sızar. Maalesef bunların testisinin içinde yerli ve milli olan düşmanlık olunca dışarıya da ancak o sızıyor” dedi. Erdoğan “İçine kapanık, pasif üç-beş manşetle gündemi belirlenen, siyaseti dizayn edilen Türkiye dönemleri artık geride kalmıştır. Türkiye 2023 hedeflerine uygun şekilde her alanda yapması, yapılması gereken çalışmaları kararlılıkla hayata geçirmeye devam edecektir” diye konuştu.


Star 


Geri Dön