20 / 04 / 2024

Üçüncü köprü piyangosu hangi bölgelere vuracak?

Üçüncü köprü piyangosu hangi bölgelere vuracak?

Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün güzergahı açıklandıktan sonra 'hangi bölgelere piyango çıktı' sorusunun etrafında yapılan yorumlar dikkat çekti



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üçüncü köprü için sürpriz bir şekilde 'en kuzey'i işaret etti, yapılan yorumlarda Avrupa yakasında Garipçe Köyü, Zekeriyaköy ile Kilyos, Anadolu yakasında ise Poyraz Köyü ile İstanbul'un Bodrum'u olmaya aday Riva öne çıktı. Fakat köprünün ayaklarında 'otoyol gişesi' olmayacak. En yakın iki gişe, Anadolu yakasında Paşaköy-Sancaktepe ve Avrupa yakasında ise Arnavutköy-Başakşehir bölgesinde olacak. Köprünün asıl bu bölgeleri etkilemesi beklenebilir.

Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün güzergahı açıklandıktan sonra 'hangi bölgelere piyango çıktı' sorusunun etrafında yapılan yorumlar dikkat çekti. Buna göre; Beykoz ve özellikle Riva, Avrupa yakasında ise Zekeriyaköy ve Kilyos başta olmak üzere Sarıyer genelinde emlak fiyatlarının artacağı ileri sürüldü. Fakat, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre, üçüncü köprünün rant oluşturmaması için, köprünün iki yakasındaki arazilerin büyük bölümünün kamu arazisi olmasına dikkat edildi. Hatta, rant elde etmek isteyenleri 'ters köşeye yatırmak' için köprüye en yakın otoyol gişeleri, onlarca kilometre uzağa konulacak.

Hareketlenme bekliyorum
Anadolu yakasında özellikle Alemdağ, Çekmeköy, Sancaktepe ve Şile'deki arazilerle ilgili yoğun olarak çalışan Alemdağ Merkez Emlak'ın sahibi İsa Demir, Sancaktepe ve Çekmeköy'ün, üçüncü köprünün devamındaki ilk gişenin bulunacağı bölge olması nedeniyle etkileneceği görüşlerine katılıyor. İsa Demir, "Üçüncü köprüden çıktıktan sonra Anadolu yakasındaki ilk gişelerin Çekmeköy ile Sancaktepe'nin kesiştiği noktada olacağı açıklandı. Bu nedenle ben, burada bir hareketlenme bekliyorum. Anadolu'dan bu yöne gelen araçlar, burayı istasyon olarak kullanabilecek. Tuzla ve Gebze gibi bölgelerde bulunan sanayi tesislerinden, 10-15 dakika içinde Kuzey Marmara Otoyolu ile buradaki nitelikli sitelere ve villa projelerine gelmek mümkün olacak" dedi.

Avrupa'daki ilk gişe
Sancaktepe ve Çekmeköy'daki projelerden mesken amaçlı alımların artacağını düşünen İsa Demir, "Otoyol olmasa bile zaten hızlı gelişme yaşanıyordu. Aralık ayından sonra hareketlilik artmıştı. Çekmeköy ve Sancaktepe ilçe olunca, burada gelişmeler hızlandı. Ayrıca, daha önce ortaya atılan diğer iki farklı güzergah da burayı etkileyecekti" diyor. Başakşehir, Bahçeşehir, Esenyurt ve Ispartakule'deki projelerde de yeni köpü heyecan yaratmış duruda. Bu bölgedeki proje ofislerinde, hareketliliğin artması beklenebilir. Ispatakule'deki Bizim Evler'in Proje Satış Koordinatörü Mehmet Erhan Değerli, "Üçüncü köprünün gişelerinin yakın olması, bu bölgede hareketliliği artıracak" öngörüsünde bulunuyor. Daha önce 3+1 katlı köprü projesini ortaya atan Tüm Mühendisler ve Mimarlar Birliği Platformu Genel Başkanı ve mimar-ekonomist Remzi Kozal ise üçüncü köprüyle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

Karaburun da değerlenebilir
"Köprünün en kuzeyde olması; deprem riski yaşayan İstanbul için önemli. İstanbul'un boşaltılması gerektiğinde yollar birbirine yakın olduğu için büyük risk oluşturuyordu. Bu yol en kuzeye kaydırıldı, acil çıkış sağlandı. O anlamda karar bence isbetli. Üçüncü küprü bence Arnavutköy'ü, kuzeyde Karadeniz kıyısında Karaburun ve Yeniköy gibi gelişen sahil köylerini daha çok etkiler. Anadolu yakasında ise Riva'nın gelişmesi beklenebilir. İstanbul'un doğusunda Karadeniz sahilleri olumlu etkilenecek."
 
Bölge emlakçıları ne diyor, Zekeriyaköy değerlenir mi

ZEKERİYAKÖY Semih Özkan Gayrimenkul'ün sahibi Semih Özkan: "Arazilerde mutlaka bir kıymet artışı olacak. Ama, ne olur, bir şey diyemem. Zekeriyaköy'de halen arsaların metrekaresi 250-350 dolar civarında. Krizden önce metrekaresine 500-600 dolara kadar telafuz ediliyordu. Krizden sonra 250 dolara bile yer satıldı. Sarıyer'in kuzey köylerinde büyük grupların arazileri var. Tansu Çiller'in de arazileri olduğu konuşuluyor. Çiller ailesinin olduğu söylenen araziler yeni yolun yakınında, fakat, şu an açıkçası vasıfsız araziler. Ayrıca Eczacıbaşı'nın da Zekeriyaköy'de, 330 dönümden fazla arazisi var, proje açıklanacak. Bölgede arazilerin değerlenmesi ihtimal dahilinde. Zaten krizde fiyatlar aşağı gelmişti, bu seviyelerden alım yapılabilir."
Beykoz köylüsü kazanacak

BEYKOZ-Fatih Emlak'ın sahibi Sedat Kuvel:
Beykoz bölgesinde, yaklaşık 35 yıldır emlak sektörünün içinde olan biriyim. Üçüncü köprünün ayağının bulunacağı Poyraz Köyü'nde de araziler pazarlıyorum. Gönül rahatlığıyla şunu söylüyorum; daha önce öne çıkan güzergahların yakınından alanlar büyük darbe yedi. Hükümet güneyi gösterdi kuzeyi açıkladı. Rant için arsa toplayanlar kaybetti ama, kuzeydeki köylerde tarlaları olan köylüler kazandı. Bence Riva da değerlenecek. Bu güzergah çok gizli tutuldu; ben de açıklanınca şaşırdım. Köylerde büyük tarlaların dönümüne 150 bin lira isteniyor; 70-80 bin liradan işlem görüyor. Küçük parsel tarlalarda ise dönüm fiyatı 100-150 bin lira. Poyraz'da da bugün dönümü 70-80 bin liradan satılan tarlalar, belki 1 yıl sonra ikiye katlanır. Fakat bu tarlaların sadece yüzde 5 imarlı olduğunu unutmamak lazım."
Ali Öztürk/Hürriyet Seri İlanlar

Geri Dön