29 / 03 / 2024

Üçüncü köprü yapıldığında neler olacak?

Üçüncü köprü yapıldığında neler olacak?

Garipçe ve Poyrazköy arasını yapılması planlanan üçüncü Boğaz köprüsünün etkileri tartışılmaya devam ediyor



Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi TMMOB Makine Mühendisleri Odası'nda geçen hafta 'üçüncü köprü' ile ilgili bir panel düzenlendi.

İstanbul Orman Mühendisleri Odası Şube Başkanı Besim Sertok'un sunumuna göre üçüncü köprü yapıldığında İstanbul ormanlarının üçte biri büyüklüğündeki alan, arazi yağmasına açık hale gelecek. Bölgede 2B arazileri nedeniyle 170 milyar lira tutarında rant ortaya çıkacak.

Sertok'un iddiaları özetle şöyle:

* “Açıklanan 260 kilometrelik güzergâhın 182 kilometresi ormandan geçiyor. Otoyolların iki yanındaki güvenlik amacıyla açılan 40x40 metre alan da eklendiğinde 182 km uzunluğunda ve 125 metre genişliğinde yol yapımı anlamına geliyor. Toplamda sadece asfalt kaplı alan 2 bin 275 hektar olacak.”

* “Bundan daha tehlikeli olan, bu yolun çekim gücüyle oluşacak yerleşimlerdir. Yüzde 20'si orman alanlarından geçen, TEM otoyolunun çekim gücüyle oluşan Sultanbeyli ve Sarıgazi gibi yerleşimler yerlerinin büyüklüğü 25 bin hektar büyüklüğündedir.”

* “Yüzde 70'i orman alanlarından geçmesi planlanan yeni yolun gerçekleşmesi halinde, basit hesapla 85 bin hektar orman alanı, bu yolun çekim gücüyle oluşacak, orman ve hazine arazilerinin gasp ve işgal edilmesiyle ortaya çıkacak yerleşimlere sahne olacaktır. Bu büyüklük İstanbul ormanlarının üçte biridir.”

* “İstanbul'da orman ve hazine arazilerinin gasp ve işgal edilmesiyle elde edilen 2B arazileri en az 200 TL/m2 fiyatla satılıyor. 85 bin hektar (850 milyon metrekare), 200 TL/metrekare birim fiyatla çarpıldığında, 170 milyar tutarında bir rant ortaya çıkıyor. Bu bir rant projesidir.”

* “İstanbul'un kuzeyindeki alanların hemen tamamı, orman değilse bile, orman içi açıklık, mera, fundalık, tarım alanı gibi yabanıl doğal alanlardır. Bu alanlar, birçok endemik bitkiye, kuş türüne ve memeliye yaşama ortamı oluşturmaktadır. Kısaca böyle bir yolun tamamı, orman olmasa da, yabanıl doğal alanlardan geçerek tahrip edecektir.”

* “Köprünün yapımı, Türkiye'nin de taraf olduğu çevre anlaşmalarına aykıdır.”

* “Kesin güzergâhı ne olursa olsun, böyle bir uygulamanın kuzeye çekilmiş İstanbul ormanlarını yok edeceği açıktır. Üçüncü köprünün yapımı halinde, çevre ve bağlantı yolları ile Belgrad Ormanı kadar ormanlık alan ve bir o kadar tarım ve yabanıl alan yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.”
Radikal/Serkan Ocak


Geri Dön