26 / 04 / 2024

Ufuk Küçükcan, Eskişehir'de 650 dönüme stüdyo inşa edecek!

 Ufuk Küçükcan, Eskişehir'de 650 dönüme stüdyo inşa edecek!

Anadolu Üniversitesi (AÜ) TRT Okul Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ufuk Küçükcan, Hollywood'ta inceleme yapıp yerli yapımcı ve yönetmenlerle görüşerek, ''Anadolu Üniversitesi Film Stüdyoları'' projesini oluşturduklarını söyledi



Küçükcan, yaptığı açıklamada, ''Anadolu Üniversite Film Stüdyoları'' projesinin uzun yıllar düşünüldüğünü, bunun içinde yurt içinde ve yurt dışında çeşitli çalışmalar yapıldığını kaydetti.


Çalışmaların bir kısmının ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Hollywood'ta yapılan incelemelerle, bir kısmının ise yerli yapımcı ve yönetmenlerle yapılan görüşmelerle hazırlandığını ifade eden Küçükcan, şöyle konuştu:


''Çalışmaların sonunda bunları projelendirdik. Bu projenin iki önemli çıktısı var. Bunlar, küresel ve Türkiye'ye ait bir proje olması. Küreselliği, ABD'deki krize baktık. Nedir bu kriz? ABD'de sinema sektöründe son yıllarda yaratıcılık ve ekonomik problemlerin yarattığı sorunlar var. Sinema sektörü, Kaliforniya'da yıllık yaklaşık 28 milyar dolarlık bir ekonomik hacme sahip, fakat 2000'li yıllardan itibaren Hollywood yapımları ülke dışına yönlenmiş, yeni mekan ve coğrafyalar arayıp yeni işler yapmak istiyorlar. Ayrıca yurt dışında film çekmenin maliyeti, ABD'ye göre daha düşük. Dolayısıyla ABD'li yapımcılar, bu tercihleri gündeme getiriyorlar.''


''İstanbul sektöre yetmiyor'' 


Küçükcan, Türkiye'de çok büyük bir dizi sektörü olduğunu, sadece 2011 yılında 6 büyük kanalda 73 dizinin yayınlandığını belirterek, bununda yaklaşık 600 milyon liralık ciroya tekabül ettiğini bildirdi.


Yine 2011 yılında 70 Türk filminin çekildiğini anlatan Küçükcan, şunları kaydetti:


''Yani dizi ve film sektöründe son yıllarda çok ciddi bir hareketlenmenin olduğu görüyoruz. Buna ek olarak 80'e yakın dizi de yurt dışına ihraç ediliyor. Bütün bunlar aslında bize İstanbul'un sektöre yetmediğini gösteriyor. Ayrıca, İstanbul'da, dünyadaki örneklere baktığımızda özel platolar ve stüdyolar maalesef yok. Bunun yanında İstanbul'da stüdyo kampüsü kuracak alan yok. Var olan alanlarında maliyeti çok yüksek. İstanbul'un yapım maliyetleri de çok yüksek ve uzun soluklu çalışmalar için koşulları çok ağır. Dolayısıyla bu ihtiyacı görüyoruz ve onun için Türkiye'deki dizi ve film sektörünü desteklemek amacıyla 'Anadolu Üniversitesi Film Stüdyoları' projesini oluşturduk.'' 


''Eskişehir'e, bir İstiklal Caddesi yapmak istiyoruz''



AÜ İki Eylül Kampüsü'nde projenin başlangıcı için yaklaşık 650 dönümlük arazi ayrıldığını dile getiren Küçükcan, ''Bu arazi içerisinde 4 tane kapalı plato, onun dışında açık hava platoları, su havuzları olacak. Bir tane İstiklal Caddesi inşa etmeyi düşüyoruz ki, bu sektörün en büyük ihtiyaçlarından birisi. Çünkü, İstiklal Caddesi'nde çekim yapmak çok zor. Onun için Eskişehir'e, bir İstiklal Caddesi yapmak istiyoruz. Ayrıca Eskişehir merkezi bir coğrafyada. İstanbul, Ankara, Antalya,  İzmir  gibi kentlere kısa sürede ulaşabiliyoruz. Burada çok uygun kara yolu var ve hızlı tren ağı bulunmakta. Bunun yanında Anadolu Üniversitesi'nin sahip olduğu uluslararası bir havaalanı bulunmakta. Ayrıca kentin, uzun gün ışığı sezonu, uygun iklimi, doğal platosu var'' diye konuştu.


Yabancı yapımcıların Türkiye'ye geldiklerinde en temel şikayetlerinin, ''yeterince kalifiyeli eleman bulamamak'' olduğunu ifade eden Küçükcan, bu anlamda Anadolu Üniversitesi'nin 30 yıllık medya deneyimiyle, sektöre ciddi manada eğitimli iş gücü yetiştirmenin planlandığını sözlerine ekledi.


Geri Dön