23 / 04 / 2024

Uludağ dönüşüm planında devlet ilk neşteri kendine vuracak

Uludağ dönüşüm planında devlet ilk neşteri kendine vuracak

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Uludağ'da 'dönüşüm projesi' çerçevesinde devlet iğneyi önce kendisine batıracak. Bakanlık yıkım sürecini mayıs ayında Milli Parklar Tesisi ile başlatacak



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Burayı Davos'a çevirin" dediği Uludağ'da geçen günlerde açıklanan "dönüşüm planı"nda bazı otellerin yıkımının gündeme gelmesi, otelcilerin tepkisine neden oldu. 19 tesis ve 16 misafirhanenin bulunduğu bölgede, yıkım öncesinde oteller tek tek kapılarına kilit vurmaya başladı. Yeni yatırımların durduğu bölgede ilk olarak Ağaoğlu Grubu'na ait Ağaoğlu Otel kapanırken, Uludağ Yatırımcılar Birliği Başkanı Celal Sönmez de, bölgede planladıkları 20 milyon dolarlık kongre merkezi, sosyal alan ve spor sahası yatırımını ertelediklerini açıkladı. Diğer firmalar da otellerini kapatmaya hazırlanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ise, bölgedeki otellerin tahsis amacı dışında kullanıldığını ve ilk olarak mayıs ayında Milli Parklar Tesisi'nin yıkılacağını açıkladı.

Öte yandan, bölgede sadece 2 otelin mevzuata uygun olduğu tespit edilirken, 10 otelin kaçak bölümleri yıkmayı taahhüt ettiği, 4 otelin ise mutabakat zaptını imzalamadığı belirtildi.
Uludağ'a ilişkin dönüşüm planının, bölgedeki kaçak yapılaşma ile mücadeleyi öngördüğünü belirten Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yalınkılıç, kaçak yapılaşmaya dur demek için devletin ilk neşteri kendine atacağını söyledi. Yalınkılıç, Milli Parklar Tesisi'nin yıkımıyla ilgili sürecin mayıs ayında başlayacağını açıkladı. Bölgenin tam olarak 12 bin 172 hektarlık bir alana sahip olduğunu ve bunun 347 hektarının Orman Bakanlığı'na bağlı 1. Gelişim Bölgesi içinde yer aldığını anlatan Yalınkılıç, süreçle ilgili şu bilgileri verdi: "Bu dönüşüm planının üzerinde 6 yıldır çalışılıyor. Bu bölge 17 Mart 2006'da Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Parklar sahası dışına çıkarılmıştı. Mahkemeye başvurulunca itirazlar haklı bulundu ve Danıştay'ın 6. daire mahkemesinin kararıyla 5 Haziran 2009'da da tekrar milli park sahası olarak karar kesinleşti. Yani otel yatırımcılarının buranın bir turizm bölgesi olduğu ve milli parkın planlamasının dışında tutulması yönündeki çıkışları artık yasal olarak hiçbir geçerlilik taşımıyor."
 
Tahsisler amaç dışında kullanıldı
1. Gelişim Bölgesi'nde yer alan çok sayıdaki tahsisin amacı dışında kullanıldığını kaydeden Yalınkılıç, bu süreçte tahsis amacı dışına çıkan otellerin "yaygara" yaptıklarını dile getirdi. Yalınkılıç, "Biz kötü gidişata dur demek için 1. ve 2. gelişim bölgelerine emniyetli, ergonomik, ekolojik ve estetik bir plan hazırladık. Bu planla bölgenin ulaşımdan katı atık tesislerilerine, doğalgazından su kaynaklarının yönetimine kadar her ihtiyacına özel çözümler getirildi" diye konuştu.
4916 sayılı kanun çerçevesinde aykırılıklarını gideren otellerin yıkılmayacağını, tahsise uymayan otellerin bunun bedelini ödeyeceğini dile getiren Yalınkılıç, "1. Gelişim Bölgesi'nin yüzde 80'i kaçak yapı. Bölgede otellerle birlikte restoranlar da dahil edildiğinde 20 kadar tesis tahsisli ve 16 tane de kamuya ait yapı var. Kamu önce kendine iğneyi batıracak, ancak özel yatırımcılar da kaçak yapı varsa bedelini ödeyecek. Biz bu dönüşüm planıyla güçlü bir altyapı hazırlayıp yatırımcının önünü açtığımızda, eminimki yatırımcı da arazi tahsisleriyle bu bölgeye gelecektir" dedi. 
 
OTEL SAHİPLERİ TEPKİLİ
 
Planın ekonomik geçerliliği yok
Türkiye'deki kış turizminin merkezi olarak bilinen Uludağ'daki otel sahipleri ise, Çevre Bakanlığı'na tepkili. Uludağ'daki otellerin Güney Antalya bölgesindeki oteller gibi kamu arazisi üzerine yapıldığını, ancak bu otellerin birer milli servet olduğunu kaydeden Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Haluk Beceren, "Bu binalar özünde devlete ait. Bu otellerdeki imara aykırı uygulamalar tamamen turizmin değişen-gelişen tüketici taleplerinden kaynaklandı. Bunların yıkılması milli bir servetin yok edilmesi anlamına gelir" diye konuştu. Beceren, yıkım olması durumunda yatırımcının hukuk savaşına gireceğine işaret etti.
Bölgedeki otelini kapatan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu ise, "Kış sezonu da açmayacağım oteli. Hem yatırım yapıyoruz hem de suçlu oluyoruz. Bıktık. İşimizle uğraşmak yerine devletle uğraşır hale geldik bu bizi yordu" açıklamasında bulundu. Yeni planın tüm bu yatırımları çöpe atmak anlamına geldiğini anlatan Ağaoğlu, "Eğer daha iyi olacaksa yıkıp yapalım tekrar ama planın bir uygulanma şansı yok, çok kötü bir plan. Bu planı hazırlayanlar bölgeyi görmeden yapmışlar anlaşılan, bu ekonomik geçerliliği olmayan bir plan" dedi.
 
20 milyon dolarlık yatırımı askıya aldı
Öte yandan, 2. gelişim bölgesinde kongre merkezi, sosyal alanlar ve spor alanı yapmayı planlayan Uludağ Yatırımcılar Birliği Başkanı Celal Sönmez, bölgenin 3 ay gibi kısa bir sezona sahip olması ve yaşanan belirsizlikler nedeniyle bu yatırımı askıya aldıklarını söyledi. Sönmez, "Bu yatırım için istediğimiz araziyi alamadık. Proje için bir alan yaratılamadı. Kurulacak bu sosyal alan Antalya'nın kış turizminde sporcuların antrenmanları için verdiği hizmeti, Uludağ'ın haziran-temmuzda verebilecek noktaya gelecekti. Bu yatırım için 20 milyon dolarlık kaynak ayıracaktık" dedi. Sönmez, söz konusu plan ile ilgili sorumluluğun Turizm Bakanlığı'na verilmesi gerektiğini savundu.
 
Sadece 2 otelde kaçak yapılaşma yok
İmar tahsisinde kaçak olan oteller 4916 sayılı yasa ile bu aykırılıklarını giderebiliyor. Otellerine yapılan ekleri yıkmayan yatırımcıların turizm belgelerinin iptal olacağı ve dolayısıyla işletme hakkının kalmayacağına işaret edilirken, bu oteller içinde sadece 2'sinin kaçak yapılaşmasının olmadığı ifade ediliyor. Akfen ve Kervansaray otelin hiçbir aykırılığı bulunmazken, Aydın Yıldız Otel, Beceren Otel, Grand Yazıcı, Alkoçlar, Genç Yazıcı, Ergün, Ulukardeşler, Fahri Otel, Kuşaklıkaya, Kar Otel mutabakat imzalayıp aykırılığı giderme sözü verdi. Ancak Ak, Bülent Karan, Karkay, Ağaoğlu mutakabat zabtını imzalamadı. Ağustos sonuna kadar süreleri olan bu otellerin mutabakat zabtını imzalamamaları durumunda yasal süreç başlamış olacak. 
 
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe
 
Uludağ'da otorite biziz, Ankara'dan yönetilmez
Uludağ'daki otel sahipleri ile Çevre ve Orman Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren plan ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, iddialı konuştu. Başkan Altepe, Uludağ'da 1/5000 ve 1/1000'lik planları hazırlama yetkisinin kendilerinde olduğunu anlatırken, önemli olanın uygulanabilir plan yapma olduğunu söyledi. Altepe, "Uludağ'da imar yetkisi bizde. Uludağ'da otorite biziz. Burası Ankara'dan yönetilmez. Uludağ 1'inci yerleşim bölgesi en kısa sürede turizm alanı ilan edilmeli. Eğer orası Milli Park sınırları içindeyse gidelim orada hayvanlarımızı gezdirelim, dolaşalım, piknik yapıp gelelim. Bu sorunun çözümü için burası mecburen turizm alanı olacak. Başka yolu yok" diye konuştu.
 
Turizm tesislerinin yasal süreleri
 
Beceren Otel (2015)
Kuşaklıkaya(2015)
Akfen Otel (2017)
Kar Otel (2019)
Kervansaray (2021)
Ak Otel (2023)
Genç Yazıcı Otel (2023)
Ergün Otel (2023)
Alkoçlar Otel (2021)
Aydın Yıldız Otel (2023)
Ulukardeşler Otel (2024)
Ağaoğlu Otel (2026)
Fahri Otel (2034)
Hotel Le Chalet (2029)
Karkay (2045)
Grand Yazıcı Otel (2039)
Grand Yazıcı M. (2039)

Sibel Atik/Referans

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Uludağ'daki kaçak binalar yıkılacak
Çevre ve Orman Bakanlığı, Uludağ'daki kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkılacağını açıkladı

Bakanlık'tan yapılan duyuruda, Uludağ için yapılan yarışma sonucunda ortaya bir dönüşüm projesi çıktığı anımsatılarak, 'Uludağ'ın turizm potansiyelini yükseltebilmek için bu projeyi uygulamak istiyoruz" denildi. Açıklamada, ruhsatlı ve hukuki hakları bulunan otel sahiplerinin dönüşüm projesine katılıp katılmama hakları bulunduğu, bu tür yapılar için yıkıma zorlayıcı bir durumun söz konusu olmadığı kaydedildi. Açıklamada, kaçak kısımların yıkılması için işletmelere 30 Kasım'a kadar süre verildiği bildirildi.

Ali Ağaoğlu, uygulamalara tepki olarak üstteki fotoğraftaki My Resort Oteli'ni kapatmıştı.
Sabah

Binlerce köşkü, villayı yıkmış adamım ona göre davranın
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığın Uludağ'da yapmayı planladığı yeniden yapılandırma planına kızarak 5 yıldızlı otelini kapatacağını açıklayan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'na sert tepki gösterdi

Eroğlu, "Ben havzalarda binlerce köşkü, villayı yıkmış adamım ona göre davransınlar" dedi. Değişikliği Koordinasyon Kurulu, dün Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, başkanlığında toplandı. Gazetecilerin, "Uludağ'ı yeniden yapılandırma planına" gösterilen tepkileri sorması üzerine Eroğlu, "Ağaoğlu'nun oteli kapatıp kapatmama kararı kendi takdiridir. Ancak geçmişte orada basit bir tuvalet ruhsatı alıp da otel yapanlar, yüzde 40-50 genişletenler, kaçak yapılar var" dedi.
Hürriyet


Geri Dön