16 / 04 / 2024

Ulus Tarihi Kent Merkezi imar planı iptal edildi!

Ulus Tarihi Kent Merkezi imar planı iptal edildi!

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2014 yılında aldığı kararla onayladığı Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi’ne ilişkin ‘1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’, Şehir Plancılar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı dava sonucunda Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararla iptal edildi.



Planın koruma amacıyla yapılmadığını ifade eden Şube Başkanı Emre Sevim, “Planlarının tarihsel dokuyu koruması gerekirken; belediyenin tutumu, buradaki kültür varlıklarını kullanarak rant elde etme yöntemi. Belediye tarihi dokuyu zedeliyor” diye konuştu. Sevim, şunları söyledi:


“Ankara’nın Kızılay, Zafer, Ulus gibi mevcut meydanları var. Bu noktada belediyeyi eleştirmek lazım. Buralarda ne kadar meydan düzenlemesi yapmış ki şimdi ortaya çıkıyor. Tarihi olarak ele aldığımızda Ulus, Roma’dan beri kent merkezimiz. Cumhuriyet’in ilanıyla merkez Yenikent yani Kızılay oluyor ama Ulus ticari ve kültürel fonksiyonlarını devam ettiriyor. Ulus hali hazırda işleyen bir kent merkezi. Belli düzenlemelere ihtiyacı var ama plan, bu düzenlemelere uygun değildi. Ulus, mekan olarak Ankara’nın tek meydanı şu anda. Kapalılık, heykel gibi meydanı tanımlayan öğeler var. Meydan fonksiyonları eksik olabilir ama burada görev belediyenin. 


PLANA AYKIRI PROJE ORTAYA ATILDI

2015’lerin başında Melih Gökçek, Ulus’ta büyük bir kent merkezi yapacaklarını söyledi. Ulus Çarşısı, 100. Yıl Çarşısı ve Anafartalar Çarşısı’nın yıkılarak, yaklaşık 30 bin metrekarelik bir Ulus Meydanı yapılacağı duyurulmuştu. Mevcut kent meydanı ise 2 bin 250 metrekare civarında. Bu söylem toplumu kandırmaya yönelikti ve daha sonra Ulus esnafının, AŞTİ’ye taşınacağı açıklandı. İptal edilen bu planda yani belediyenin onayladığı planda, Melih Gökçek’in projesi yok. Melih Gökçek, kendi onayladığı plana aykırı bir proje ortaya atmıştı. Sonuç olarak şu anda Ulus’ta hali hazırda proje üretmeye yönelik ortada bir plan yok.


UFAK DEĞİŞİKLİKLERLE HUKUK KANDIRILIYOR

Ayrıca belediye Ulus Tarihi Kent Merkezi ile ilgili dava sürecinde savunma vermedi. Büyükşehir Belediyesi’nin kendi onayladığı planı savunma ihtiyacı bile duymaması meslek alanımıza, hukuka ve kentimize ne kadar saygılı olduğu açısından çarpıcı bir örnek. Bu bize planın, önümüzdeki süreçte değişerek yeniden önümüze geleceğini işaret ediyor. Böyle bir mantığa dönüştü maalesef. Daha önce de burası için yapılan plana, iptal kararı almıştık. Ufak değişiklerle yeni plan çıkarmışlardı. Bu hukuku kandırmadır, suçtur.”


Hürriyet 


Geri Dön