19 / 04 / 2024

Ulusal Ahşap Birliği Avrupa'ya 'ağaç işi' öğretecek

Ulusal Ahşap Birliği Avrupa'ya 'ağaç işi' öğretecek

Ulusal Ahşap Birliği, Kastamonu'da Avrupa Birliği ile birlikte hareket ederek uluslararası önemde bir hareket başlattı




Ahşabın daha çok kullanılmasını sağlamak, bu konudaki yanlış bilgilerin önüne geçmek ve ahşap binaların zamana yenilmelerini önlemek için 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren Ulusal Ahşap Birliği, Kastamonu'da Avrupa Birliği ile birlikte hareket ederek uluslararası önemde bir hareket başlattı. Projenin ilk adımını ağaç işlerinde faaliyet gösteren firma çalışanlarına insan ilişkileri, iş güvenliği ve bilgisayar eğitimi vererek  işletmelerin  rekabet gücünü yükseltmek oluşturuyor. 

Eğitim isteğini ortaya çıkardı
Proje, sadece ağaç işlerini konu almıyor. ‘TOLEW Düşük Eğitimli İşçilerin Eğitimi ‘ isimli proe,  ayrıca inşaat ve temizlik sektörünü de kapsıyor. Projenin büyük bir ilgi gördüğünü ifade eden Ulusal Ahşap Birliği  Başkanı Başkanı Yaman İrepoğlu, “Projeye 10 KOBİ'den 100 çalışan seçerek yola çıktık. Kısa zamanda sayı 190'a yükseldi. 144 saat eğitim veriyoruz.  Tabii, bu 190 kişi, aldıkları eğitimi, kendi işyerlerine de yayıyor. Bu arada projemizin bir diğer ayağını da 150 KOBİ'nin kitap, cd ve el broşürü gibi materyallerle desteklenmesi” oluşturuyor” diye konuşuyor.
Projenin bu denli etkili olması ve ilgi uyandırmasında ortakların da son derece etkili olduğuna dikkat çeken İrepoğlu, işbirliği gerçekleştirilen isimleri Kastamonu Meslek Yüksek Okulu, Kastamonu Entegre Ağaç, Tonbullar İnşaat, Zirve Güvenlik'in yanı sıra Avusturya'dan BEST Institute ve Fransa'dan Irfa SUD olarak ifade ediyor.

YORK ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL'A HAYRAN
Ulusal Ahşap Birliği, ahşabın yaygınlaşması ve tarihi yapıların korunması konusunda farklı etkinliklerde de bulunuyor. Bunlardan birini 22-30 Nisan 2010 tarihleri arasında gerçekleştiren birlik, York Üniversitesi'nin Restorasyon Yüksek Lisans Kursu Mezunları Derneği'ni konuk etti. Daha önce Hindistan ve Meksika'yı ziyaret eden York Grubu, ‘Üç Osmanlı Başkenti' ismini verdikleri bu gezide, İstanbul, Bursa ve Edirne'yi birlik üyeleriyle birlikte gezdi. İrepoğlu, gezide odağın ahşap yapılar olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Özellikle İstanbul'daki ahşap yapılara yoğunlaştık. İlgi o kadar yüksekti ki, İzlanda'daki kül bulutu nedeniyle 24 kişiyle sınırlı kalan grup, şimdi buraları daha çok sayıda insanla yeniden gezmek istiyor.”
Milliyet


Geri Dön