20 / 04 / 2024

Ümraniye'deki gelişim metro hattıyla daha da hız kazanacak!

Ümraniye'deki gelişim metro hattıyla daha da hız kazanacak!

Ümraniye, çok dikkat çekmese bile Anadolu yakasının yeni MİA'sı ünvanını kazanmış durumda. Finans dünyasının pek çok ismi burada genel müdürlük kurmuş durumda. Uluslararası şirketlerin birçoğu da yine Ümraniye'de...



Ümraniye, çok dikkat çekmese bile Anadolu yakasının yeni MİA'sı ünvanını kazanmış durumda. Finans dünyasının pek çok ismi burada genel müdürlük kurmuş durumda. Uluslararası şirketlerin birçoğu da yine Ümraniye'de. Bu gelişim metro hattıyla daha da hızlanacakmış gibi görünüyor

Ana ulaşım arterlerinin üzerinde yer almasının yanı sıra iki köprüye de kolay ulaşımının avantajlarıyla kısa süre içinde serpilip büyüyen Ümraniye, birçok ilçenin aksine tek yönlü değil çok yönlü gelişimiyle dikkat çekiyor. Konut kadar ofis projeleriyle de iddialı olan ilçenin orta vadede Anadolu yakasının Merkezi İş Alanı (MİA) haline gelmesi ise kaçınılmaz bir gerçek...
Hatta tıpkı Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas'ın da ifade ettiği gibi ilçe, şu anda bile bu ünvanı yakalamış durumda.
Çünkü Citibank, Türk Ekonomi Bankası, Finansbank, Albaraka Türk, Bank Asya ve Aviva  Sigorta gibi finans dünyasının devlerinin genel müdürlükleri burada. Ve yine Bayer, Bosch-Siemens, Avea, Casper, Lafarge, Renault,  Nobel ve Sony-Total gibi uluslararası şirketler de yönetim merkezlerini Ümraniyede kurdular.

ARSA SAHİPLERİNDEN ORTAK KARAR

Ümraniye'nin bu gelişim çizgisinde belediyelerin yürüttüğü çalışmaların özel bir etkisi olduğunu belirtmek gerekiyor. Son yedi yılda imar alanında büyük atılımlar gerçekleştirilerek nazım imar planları çıkarılırken, bu sayede toplu bir dönüşüm gerçekleştirildi. Arsa sahipleri bir araya getirildi ve sosyal donatıları tam olan pek çok büyük konut projesi hayata geçirildi.
Marka şirketler ilçedeki bu gelişime kayıtsız kalamadı. İstatistiklere göre, 2004den bu yana10 bin civarında ruhsat verilmesi ve yaklaşık 18 milyon metrekare inşaat alanı izni verilmiş olması bunun en osmut göstergesi.

DURAK ALTINDA OTOPARKLAR

Bu noktaya ulaşılmasında ana ulaşım yollarına yakınlığı kadar trafik sorununun doğmaması ve var olanların da çözümlenmesi için yapılan çalışmalar da özel bir yer tutuyor. Bu yönde yapılan en son çalışmalardan biri adı trafik sorurnuyla özdeşleşen Tepeüstü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte çalışan Ümraniye Belediyesi, bu noktaya yan yollar açmaya çalışıyor.
Öte yandan Üsküdar Çekmeköy Küçüksu Ümraniye metrosu ihalesinin yapılmış olması da bir başka gelişme.  Bunun bir parçası olarak 7 Nisan'da temeli atılacak olan Tepeüstü istasyonu ise bölgenin trafiğini rahatlatacak bir başka gelişme. Bu arada metro duraklarının herbirinde yeraltı otoparkı planlanıyor. Bir başka plan ise Kazım Karabekir, İnkılâp ve bu bölgedeki mahalleleri kapsayacak TEM bağlantı yolunun yapılması. Bu arada giderek büyümesine kesin gözüyle bakılan Ümraniye'ye bu doğrultuda meydan kazandırılması, 336 bin metrekarelik mesire alanının yaratılması diğer planlar arasında.

Finansın merkezi Ataşehir değil, Ümraniye

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Anadolu yakasında Exen istanbul isimli projesiyle dikkatler üzerine çeken bir isim. Çekmeköy ve Sancaktepe ile birlikte Ümraniye'nin Anadolu yakasında son derece özel bir konumda olduğunnu altını çizen Elmas, şöyle konuştu: "Anadolu yakasında Avrupa yakasında olduğu gibi geniş araziler yok. Anadolu yakasındaki arazi yapısı kuzeyde ormanlar ve su havzaları, güneyde ise denizle sınırlı. Dolayısıyla Anadolu yakasında kentleşme dar bir aksta doğuya doğru gidiyor. Burası üç ilçenin içinden geçen dar bir akstır. Bu yüzden bu yakada konut ve ofis projelerinin gelişimi açısından arsalar sınırlı ve kıymetlidir. Şile yolu aksı Altunizadeden başlayıp tünelden geçerek Şileye kadar uzanaır. Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepeyi içine alan bir hattı kapsar. Ben Ümraniye başka olmak üzere burada ciddi bir potansiyel görüyorum. Onun için yatırımlarımızı bu bölgede yoğunlaştırdık. Artık Ümraniye gelişmekte olan ilçeler kategorisinde olmasına rağmen aynı zamanda merkez ilçe pozisyonundalar.

BEŞ YIL SONRA DAHA FARKLI

Ümraniye'nin şimdiden iş merkezi konumuna geldiğini ve Anadolu yakasının MİA'sı olarak nitelendirildiğinin altını çizen Elmas, ilçenin beş yıl sonra çok daha farklı bir konuma taşınacağını söyledi. Bölge bir anda hem ticaret hem iş merkezleri ve hem de konut yatırımları açısından ciddi bir şekilde geliştiğini belirten Elmas, bu arada ilginç bir noktaya da temas etti. Ataşehir'in finans merkezi olacağı konuşulurken, Ümraniye'nin yapılaşmasıyla bu ünvanı elde ettiğini ifade eden Elmas, şöyle devam etti:
Uluslararası büyük bankaların genel müdürlüğü burada. Citibank, Türk Ekonomi Bankası, Finansbank, Albaraka Türk, Bank Asya, Aviva  Sigorta gibi şirketlerin genel müdürlükleri burada. Yine Bayer, Bosch-Siemens, Avea, Casper, Lafarge, Renault,  Nobel ve Sony-Total gibi uluslararası şirketler de yönetim merkezlerini Ümraniyede kurdular Bölge, bir anda hem ticaret hem iş merkezi hem de konut yatırımları için tercih edildi. Akslar, arazi yapısı ve imar planları müsait. Ve bu çerçevede Çekmeköy, Üsküdar-Çekmeköy metro hattının hayata geçmesiyle birlikte çok  büyük bir ivme kazanacak.


Geri Dön