29 / 03 / 2024

UNESCO restorasyon incelemelerini tamamladı

UNESCO restorasyon incelemelerini tamamladı

Tarihi alanları gezen UNESCO heyeti, Sulukule'nin görüntüsüyle şaşkına döndü. "Animas zindanları ve Tekfur Sarayı restorasyonu bitsin" diye uyardı



İstanbul'un Dünya Kültür Mirası listesindeki kaderini belirlemek için gelen UNESCO heyeti, bir dizi uyarılarda bulundu. UNESCO heyetinin 4 gün sürmesi planlanan incelemeleri, bir haftada ancak tamamlanabildi.

Hayalet şehir

Heyet 27 Nisan'da Belediye ve İstanbul Valiliği yetkililerinden kültür mirasıyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra tarihi alanları gezmeye Animas Zindanları ile başlayan heyet sırasıyla Zeyrek Camii, Tekfur Sarayı, Süleymaniye yenileme alanı, Zeyrek yenileme alanında incelemelerine devam etti. Heyet, Sulukule, Four Seasons Oteli inşaatı, Haliç metre köprüsü, Yenikapı kazı alanı ve lastik tekerlekli araçlar için yapılacak tüp geçiş projesini de inceledi.

UNESCO heyeti, Süleymaniye ve Zeyrek yenileme alanlarındaki çalışmaları ile Haliç'ten geçecek metro köprüsünün yeni projesini olumlu buldu. Ancak Sulukule'nin hayalet şehir görüntüsü, heyeti şaşkına çevirdi.

Saray uyarısı

Heyet, halen restorasyon çalışmaları başlayamayan Animas Zindanları ile Tekfur Sarayı ile ilgili ise "Bizans surları gibi olmasın, restorasyon biran önce bitsin" uyarısında bulundu. Heyet, lastik tekerlekli araçlar için yapılacak olan tüp geçişin ve egzoz bacalarının tarihi yapıya uygun olmasını da istedi. Heyetin bu olumsuzlukları rapora yansıtması bekleniyor.

Gazete Habertürk


Geri Dön