19 / 04 / 2024

Üniversite ile birlikte ev sorunu da başladı!

Üniversite ile birlikte ev sorunu da başladı!

Kiralık konut piyasasındaki fiyat artışını incelediğimizde ise fiyatlar son bir yılda İstanbul'da yüzde 18-40, Antalya yüzde 10 , İzmir' de 8-13, Ankara yüzde 6 - 10 oranında arttı...



En fazla kirayı İstanbul ve Ankara'da eğitim görecek öğrenciler ödeyecek. Karadeniz ve Doğu illerinde ise azalan kira bedelleri 350 liraya kadar gerileyecek.


Eve yatırım yapmak isteyenler kolay kiraya verilmesi ve kendini daha çabuk amorti etmesi nedeniyle bu daireleri seçiyor. Kiralık konut piyasasındaki fiyat artışını incelediğimizde ise fiyatlar son bir yılda İstanbul'da yüzde 18-40, Antalya yüzde 10 , İzmir'de 8-13,  Ankara  yüzde 6 - 10, Gaziantep yüzde 26, Adana'da yüzde 15, Hatay'da yüzde 13, Mersinde yüzde 16, Kahramanmaraş'da yüzde 11, Trabzon'da yüzde 8-11, Eskişehir'de vüzde 10, Konya'da yüzde 5-10 Bursa'da yüzae 9-40 ve Denizli 28 - 33 oranında arttı. 


EN PAHALISI İSTANBUL'DA TSKB Gayrimenkul Değerlemenin Hürriyete özel hazırladığı rapora göre, İstanbul'daki konut kira fiyatlarındaki artış yıllık ortalama yüzde 10 olsa da bazı bölgelerde bu oran yüzde 30- 40'lara kadar çıktı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira rakamlarındanki yükselişte en büyük etkenin yeni gelen öğrencilerin kiralama talepleri ve son yıllarda inşaat sektörünün gelişme konusu haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu söyledi. Konut kiralama piyasasında talebinin dengesiz bir şekilde dönemlik olarak arttışını ve arzında bu yükselişe yavaş kaldığı belirten Maya, "Avrupa yakasında özellikle üniversitelerin yoğun olarak bulunduğu Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ilçeleri ile Bakırköy ilçesininde kira fiyatlarında yüzdelO ila 20 oranında artışların olduğu görülüyor. Fiyatların artması, ev talebinin şehir merkezinde yüksek kalmasından dolayı öğrenciler tarafından toplu taşıma imkanlarının bulunduğu şehir merkezi dışında kalan ilçelerinde talep gördüğü bilinmektedir. Örneğin Metrobüs hattı aksında bulunan Cevizlibağ-Bakırköy Avcılar ilçeleri üniversite öğrencileri tarafından fiyatların düşük olması nedeni ile tercih ediyor. Anadolu yakasında Sabancı ve Okan üniversitelerinin bulunduğu Pendik-Tuzla aksında, Kurtköy bölgesindeki 1 + 1 veya 2+1 konutların üniversite öğrencileri tarafından tercih ediliyor" dedi. 


*2012 yılı başından başlayarak 2013 ve 2014 yılına ait bazı ilçelerdeki 100 metrekare alana sahip aynı apartman dairesinin ortalama kira değerlerine bakacak olursak 3 yılda gerçekleşen en yüksek artışın Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal'da yaşandığı görüldü. 

Gaziantep konut kira fıyatlarınındaki artışla güneydoğu ve doğu bölgelerindeki illerde ilk sırayı aldı. Markalı konut üreticilerinin son yıllarda ilgisini çeken ilde Şahinbey, Şehitkamil bölgeleri öne çıkarken 1 + 1 ve 2+1 dairelerde kira fiyatı 950 lirayı buldu. 


Adana'da ortalama fiyatı 750 lirayken, Mersin'de öğrencilere yönelik apatlarda fiyatlar 700 lirayı buldu. Hatay'da ise içinde sinema salonundan, bovvling oynama alanına kadar geniş sosval alanların yer aldığı 1 + 1 ve 2+1 dairefer için 725 lira kira bedeli isteniyor. Türkiye genelide en uygun fiyatlı evlerin olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş'ta ise kiralık ev fiyatı 500 TL. 


İstanbul İstiklal Gazetesi 


Geri Dön