20 / 04 / 2024

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası doların neden düşmeyeceğini madde madde anlatı! Döviz hesabı olanlar dikkat

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası doların neden düşmeyeceğini madde madde anlatı! Döviz hesabı olanlar dikkat

Ekonomist Meriç Köyatası son videosunda dolar kurunun ve enflasyonun neden düşmeyeceğini anlattı.



TÜKETTİĞİMİZ KADAR DÖVİZ ÜRETEMİYORUZ

Merkez Bankası arka kapıdan satış yapıyor, KKM gibi adı faiz olmayan faizler ödüyor, ekonomi yönetimi sopa gösteriyor, dolar düşer gibi oluyor, yine yükseliyor. Mesela TCMB arka kapıdan 128 milyar dolar sattı, düşüremedi. Yılbaşından bu yana arka kapı satışlarının 40 milyar dolar olduğu söyleniyor, düşmüyor. Biraz düşer gibi oluyor, tekrar kafayı kaldırıyor. Çünkü Türkiye'de döviz talebi, döviz arzını her zaman geçiyor.  Yani tükettiğimiz kadar döviz üretemiyoruz. Bu nedenle de dış borcumuz şişiyor. Yapışkan hale gelen enflasyon dövizi yukarı itiyor ve dolar tahmini hem yukarı gidiyor. 

BORÇLAR BİR TÜRLÜ BİTMİYOR

Türk ekonomisi, özellikle AKP döneminde kur, faiz ve inşaat politikaları nedeniyle, dış borçkolik bir ülke haliine geldi. 135 milyar dolardı AKP geldiğinde 450 milyar dolara geldi. Fakat sürekli dış borç ödüyoruz. Bu borç bir türlü düşmüyor. Bu borçların taksit ve faizleri ithalat ve ihracatın dışında ekstra bir döviz talebine neden oluyor. Bu yıl 181 milyar dolar borçlar için ödeyeceğiz. Cari açık da 55 milyar dolar olduğuna göre 250 milyar dolara yakın bir ek talep duruyor kenarda.

MERKEZ BANKASI İSTEDİĞİ KADAR DOLAR SATSIN DOLAR DÜŞMEZ

Türk ekonomisi yapısal sorunlarla boğuşuyor. 'Döviz yükseldiğinde ihracatımız artacak, ithalatımız azalacak, ekonomi dengeye gelecek' diyorsunuz. Tam tersi oluyor. Dış ticaret açığımız daha da büyüyor. Döviz kurunu düşürüyorsunuz, dış ticaret açığı yine büyüyor.
Ekonomi büyüdükçe, zenginleşmiyoruz, aksine fakirleşiyoruz, dış borcumuz daha da artıyor. Ekonominin yapısal sorunları varken, Merkez Bankası arka kapı satışları ile kuru istediğiniz kadar baskılayın Türkiye’de dolar düşmez. Ekonomi yönetimi doların tasarruf aracı olarak kullanılmasını engelleyerek doları düşüreceğini sanıyor. Oysa Türkiye’nin dolar talebi tasarruf amacıyla değil, yapısal sorunları nedeniyle artıyor. Bu nedenlerle doların değerini düşürmeyecek, aksine artıracak."

Ünlü ekonomist Meriç Köyatası doların neden düşmeyeceğini madde madde anlatı! Döviz hesabı olanlar dikkat

EDİTÖR NOTU: Bu haber 4 Temmuz 2022 tarihinde saat 23:46’da yazılmıştır An itibarıyla dolar kuru 16,81 Türk Lirası, euro 17,51 Türk Lirası, altının gramı ise 977 Türk Lirası değerinde.

550 bin yoklama kaçağı merakla bekliyordu! 2022 bedelli askerlik ücreti dudak uçuklattı

İktidarın üst düzey yetkilisinden asgari ücret zammı ile ilgili yeni müjde! Esas zammı o zaman görün

Konut kiraları uçarken fırsatçı ev sahiplerinin yeni oyunu deşifre oldu

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön