29 / 03 / 2024

Ünlü isimler bu projeden ev alıyor!

Ünlü isimler bu projeden ev alıyor!

Dünyanın en ünlü sağlık yaşam merkezi Canyon Ranch Avrupa’daki şubesi için Türkiye’yi seçti. Capital Partners’in proje sahibi olduğu ve toplamı 2.5 milyar doları bulacak projenin ilk etabı 250 milyon dolar yatırımla açıldı.



Dünyada 3 trilyon dolarlık bir pazar olan sağlık turizmine, Türkiye Bodrum Kaplankaya’da açılan Canyon Ranch’le iddialı bir giriş yaptı. Dünyada üst gelir düzeyine sahip turistlere hitap eden ve sadece ABD’de bulunan Canyon Ranch Avrupa şubesini Türkiye’de açtı. 250 milyon dolarlık yatırım yapılan bölümün proje sahibi Burak Öymen, “Amacımız yüksek gelir standardına sahip insanlar. Burada ev alan yabancılar Türkiye’yi gizli kalmış bir sır olarak tanımlıyorlar” diyor.  Bu merkezde ev satın alanlar arasında Ali Koç, Muhtar Kent, dünyanın en ünlü mankenlerinden Karolina Kurkova ve isimleri saklı ünlü yatırımcılar yer alıyor. Merkez Rahmi Koç ve Muhtar Kent’in onuruna verilen akşam yemeğiyle resmi olarak açılmış oldu. Muhtar Kent merkezden 4 yıl önce konut almış ve ilk kez o akşam evinde kaldı. Kent’in proje ve yatırımcı Burak Öymen için şu sözleri önemliydi: “İnsanlar arasında üç tür ilişki vardır. Kâr, güç ve güven ilişkisi. Burak Öymen ve Capital Partners İcra Kurulu Başkanı Hasan Aratla benim ilişkim güven üzerineydi. Yanılmamışım.” 10 yıl içinde tamamlandığında yaklaşık 2.5 milyar doları bulacak yatırıma ilişkin Öymen ile sohbetimiz şöyle oldu:


* Capital Partners’in kuruluşunu özetler misiniz? Ne zaman, nasıl kuruldu?

- 2001 yılında kuruldu. Kazakistan’da bir şirketim vardı. Büyütmek için gelmiştim. Sercanla aramızda bir dostluk oluştu. İş ilişkisine dönüştü. İlk projemiz bir ofis binasıydı. O bina Almaatı ilk A sınıfı ofis binası oldu. İkimizin de kısıtlı kaynakları ama kredi imkanları vardı. Risk alarak bir marka yaratmış olduk. Sonra Moskova’ya döndüm. Ve büyüme başladı.


2005’TE ARSA ALDIK

* Türkiye’ye yatırım kararını ne zaman aldınız?

- 2005’in sonunda Kaplankaya’daki bu araziyi aldık. Almanya’da yaşayan 150 kişilik bir gruba aitti ve tek tapulu bir araziydi. Amacımız yüksek kaliteli bir kıyı yerleşim projesi idi. Bunun birkaç örneği var dünyada. Sardunya’da, İspanya’da. Türkiye’de ise yoktu. İşimiz hep bir rüyayla başlıyor. O rüyayla yola çıkıyorsunuz ve o rüyanın gerçekçi olup olmadığını deneyerek görüyorsunuz.


* Canyon Ranchle işbirliği nasıl ortaya çıktı?

- Canyon Ranch dünyanın en önemli sağlık ve yaşam merkezi. Dünyanın her yerinde üst gelir düzeyine sahip insanların müdavimi olduğu bir yer. 4.5 sene önce gelip bizi buldular. ABD dışında proje geliştirmek istiyorlardı. Uygun olduğu için Türkiye’yi seçtiler. Üçüncü merkez burada açıldı.


*  Ne kadar bir yatırımla gerçekleşecek proje?

- Yatırımımızın ilk etabı 1 Temmuz’dan itibaren hizmet vermeye başladı. Projenin yüzde 20’lik bölümünü oluşturan 250 milyon dolarlık ilk bölümde her biri çağdaş mimariyi yansıtan 76 konuttan yüzde 80’i satıldı. Proje sahibi biziz, işletme hakkı 30 yıl boyunca Canyon Ranch’te bulunuyor. 2017’de 74 ev daha eklenecek. 10 yıl sürecek bir proje. Şimdiden söylemek zor ama yaklaşık 2.5 milyar doları bulur diye düşünüyoruz.


TÜRK TURİZMİNDE ÇEŞİTLİLİK ARTMAL

- Türkiye’de tartışılan konulardan biri turizm stratejileri. Herşey dahil sisteminin gelirleri olumsuz etkilediği öne sürülüyor. Sizin projenizin hedefi ne?

Canyon Ranch Kaplankaya Türk turizminin çeşitliliği konusunda oldukça önemli bir mesaj verecek tabii ki. Türkiye için her şey dahil modelinin de yeri var. Türkiye’nin geleceğe bakarken nereye gitmeliyiz sorusu var. Ama bir de nereden geliyoruz sorusu var. 1980’deki Türk turizminin boyutlarına bakın. Bugün dünyada ilk altı ülke arasına girdik. Bu kadar hızla büyümemize rağmen hala çok potansiyelimiz var. Ancak ürün çeşitliliği arttırılmalı.


KAZAK ORTAĞIM POTANSİYELİ GÖRDÜ

* Yaptığınız yatırım önemli bir büyüklüğe sahip. Türkiye’yi nasıl seçtiniz?

- Ben Türküm. Ülkeme de sadakatle bağlıyım. Benim bakış açım çok objektif olmayabilir. Her şeye rağmen Türkiye’de çok büyük potansiyel olduğunu düşündüm. Ama benden bağımsız olarak Türk olmayan Kazak olan ortağım potansiyeli gördü. Çok çalışkan bir nüfus olduğunu gördü.


* Yabancı ev sahipleri Türkiye hakkında neler düşünüyorlar?

- Tahmin edebileceğinizden daha olumlu. Bu insanlar öncelikle Türkiye’nin doğasının güzelliğine, insanlarının güzelliğine, misafirperverliğine hayran olan insanlar. Türkiye’yi çok iyi gizlenmiş bir sır olarak görüyorlar. Gelmemiş insanların şaşkın hayret içindeki sorularına en güzel cevabı onlar veriyor. Görmediğiniz yer hakkında önyargı ile konuşmayın diyorlar. Kalpten lobi yapıyorlar.


Çevre halkının refahı yükseliyor

BURAK Öymen yatırımın çevredeki dört köye de önemli katkılar sağladığını anlattı. Öymen, “2500 nüfuslu bölgede halkın yaşam biçimini değiştirmeden, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefledik. 


Hürriyet 




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Dünyanın önde gelen sağlıklı yaşam kuruluşu Canyon Ranch, ABD dışındaki ilk merkezini 250 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye'de açtı. Proje yaratıcısı ve geliştiricisi Capital Partners'm İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat, projenin Türkiye'nin ilk sağlık oteli olduğunu belirterek, "Canyon Ranch, Türkiye'nin turizmde marka olarak daha yukarıya çıkmasını sağlayacak bir yatırım" dedi. 


Sezonluk değil Canyon Ranch Wellness Resort at Kaplankaya, 1 Temmuz'dan itibaren misafirlerini ağırlamaya başladı. Otelde, 10 bin metrekarelik Spa, Fitness ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nden faydalanılabiliyor. 


Capital Partners'ın kurucu ortağı Burak Öymen, otelin tüm sezon boyunca yararlanılacak bir merkez olduğuna dikkat çekerek, "İklime bağlı olmadığı için turizm sezonunu uzatıyor. İstihdam ve ekonomiye katkı açısından sürdürülebilir bir yatırım" dedi. Öymen, Canyon Ranch ve Acıbadem Sağlık Grubu ile birlikte işletilen tıp merkezinde, dahiliye, ortopedist, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist ve beslenme uzmanlarının yer aldığını belirtti. 


Kaplankaya projesinde 1700 kişi çalışırken, sadece otel bölümünde 300 kişi istihdam ediliyor. Sayının ilerleyen aylarda 500'e çıkması hedefleniyor. İstihdamda bölge halkına öncelik tanınan projenin konut ayağı Canyon Ranch Kaplankaya Living'de 76 villa bulunurken, bu villaların yüzde 80'i satıldı. Projeye 2017'de 74 ev daha eklenecek. 




Cumhuriyet


Geri Dön