26 / 04 / 2024

Uyanık inşaatçılara BDDK engeli!

Uyanık inşaatçılara BDDK engeli!

Ucuz kredi bulmakta zorlanan bazı müteahhitler rotayı akraba ve çalışanlarına çevirdi

 



Erzurumlu bir müteahhidin 100 kişinin kredisini tek başına ödemesi üzerine BDDK, ilgili bankanın bazı yöneticileri hakkında soruşturma açtı

İnşaat sektöründeki hareketlilik sürüyor. Bu hareketliliği fırsata çevirmek ve elindeki projeleri bir an önce satışa çıkarmak isteyen işadamları ise finansman için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) da dikkatini çekti. Malum konut satışlarının yüzde 90'ından fazlası banka kredileriyle yapılıyor. İşte bu nedenle yeni konutları satmakta zorlanan müteahhitler, ucuz finansman için bankaların kapısını çalıyor. Bazı müteahhitlerinse bankalardan kaynak bulmak için çok ilginç yöntemler denediği görülüyor.

BDDK SORUŞTURMA AÇTI
Para Dergisi'nin haberine göre Erzurumlu ünlü bir müteahhit, köyündeki akrabaları adına 10 milyon liraya yakın konut kredisi aldı. Elindeki daireleri akrabalarına- kendi çalışanlarına satmış gibi gösteren müteahhit, bu yolla düşük faizli kaynak yarattı. Burada konut kredisi bireylere verildiği ve ödemeler zamanında yapıldığı için her şey kılıfına uygun ve yasal görünüyor. Ancak bankanın riskini artıran bu durum BDDK tarafından yakından izleniyor ve banka yönetimi uyarılıyor. Yaklaşık 100 kişiye 100'er bin liralık konut kredisi alan müteahhit şirketine 10 milyon liraya yakın sıcak para girişi sağlarken, elde ettiği kaynakla yeni bir projeye başladı. BDDK murakıpları, yaklaşık 100 kişinin kredisinin tek bir hesaptan ödendiğini fark edince durum ortaya çıktı. Ardından ilgili bankanın şube müdürü ile birlikte bazı yöneticileri hakkında soruşturma açıldı. Çünkü bu tür durumlarda kredi riski artıyor. Kredi ödenmediği takdirde banka batıkları şişiyor. Son dönemlerde birçok inşaat sahibinin bu yola başvurduğu, bankalarınsa genelde riskli buldukları için buna izin vermediği belirtiliyor. Ancak son olayda olduğu gibi bunu yapan bankalar da bulunabiliyor. Genel müdürlüklerin sürekli şubelerin hedeflerini artırmalarının bu tür olaylara zemin hazırladığı düşünülüyor.
Sabah


Geri Dön